Warren Barguil in Foix. Daags nadien Michael Matthews in Rodez. 72 uur later opnieuw Bling in Romans-sur-Isère. 48 uur later opnieuw de Franse chouchou op de top van de Izoard. En in Parijs: groen voor Matthews, bollen voor Barguil. Ze zullen het wellicht niet durven dromen hebben, bij de Duits-Nederlandse formatie die Team Sunweb is. En dan moet je weten dat de grootste klasbak nog thuis in zijn zetel zat.

Even terug naar 24 januari 2016. Aan de vooravond van het nieuwe wielerseizoen waarin speerpunt John Degenkolb van Giant-Alpecin zijn overwinningen in Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo van het jaar voordien wil bevestigen, loopt het helemaal fout tijdens een ploegtraining in het Spaanse trainingsoord Calpe. Degenkolb wordt samen met Warren Barguil, Chad Haga, Fredrik Ludvigsson, Ramon Sinkeldam en Max Walscheid tegen het asfalt gekegeld door een roekeloze Britse vrouw in een auto. De Duitse klasbak verliest bijna een vinger, Haga moet met de helikopter worden overgebracht en ook de rest van het gezelschap wordt in het ziekenhuis opgenomen. Niet alleen een zwarte dag voor het team en de betreffende renners, maar ook voor de wielersport tout court.

Degenkolb maakte in mei 2016 zijn wedstrijdcomeback op de fiets en reed dat jaar nog naar 2 zeges, maar de echte Degenkolb was nog ver weg. De Duitser is intussen naar Trek-Segafredo getrokken, maar de ploeg van Iwan Spekenbrink – nu met Duitse licentie – is blijven verder bouwen aan de weg naar boven. Tot wat Barguil in staat is, hebben we de voorbije weken gemerkt. En met Tom Dumoulin die de Giro naar zijn hand zette, spreekt niemand bij het zwart-wit gestreepte team nog over Degenkolb.

Bling

Waarom zou het ook? 2017 bracht alleen maar meer succes, glorie en overwinningen. Het begon al met Nikias Arndt in de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Sören Kragh Andersen won een etappe in de Ronde van Oman en Georg Preidler het bergklassement in de Ruta del Sol. Matthews won rit 1 in de Ronde van het Baskenland. Er was het Giro-succes van Tom Dumoulin – 2 etappes en de eindwinst. Phil Bauhaus won in de Dauphiné en opnieuw Matthews in de Ronde van Zwitserland. Dumoulin werd Nederlands kampioen tijdrijden en Preidler realiseerde dezelfde prestatie in Oostenrijk. Sinkeldam won het NK op de weg – over die trui zullen we hier maar niet uitweiden. En dan moest de Tour nog beginnen.

De Vuelta van dit jaar valt voor de teamleiding nog wel makkelijk in te vullen, gezien niemand na het debacle van onder meer Nairo Quintana en Pierre Rolland zich nog zal laten vangen door 2 grote rondes na elkaar te willen presteren. In het klassieke voorjaar wordt Michael Matthews wellicht de grote kopman. Geen platte prijs de ploeg het daar dit seizoen. Bling moest nog veel leren en zag dit terecht als een test (klik hier voor meer). Benieuwd hoeveel kennis hij vergaard heeft en in welke mate hij op zijn 26e nog is gegroeid. We mogen in ieder geval wel iets verwachten, want wat hij in de voorbije Tour liet zien, getuigt van klasse. De man uit Canberra – 7 jaar geleden nog goed voor de wereldtitel bij de beloften – kan alleen maar in positieve zin verrassen.

Voor de Tour zullen ze bij Sunweb meer moeten puzzelen. Tom Dumoulin zou nu al geacht worden in de Tour van 2018 voor het geel te gaan in Parijs, na het roze in Milaan. Met die ambitie moet Sunweb wel alles in zijn kaart spelen. Maar kan dat wel met een weergaloos talent als Warren Barguil. Je zou die laatste in de Giro of de Vuelta kunnen uitspelen, maar vergeet niet: Barguil is een Fransman en geboren in Hennebont, op een windvlaag van Noirmoûtier-en-Île, dat anno 2018 Le Grand Départ organiseert. Dat gaat Barguil niet willen laten schieten. En wat met Matthews? Die heeft toch ook recht van spreken na 3 Touretappes en een groene puntentrui in 2 Touredities tijd?

Om maar aan te geven: het kan ook in de koers snel keren. Maar toch liever brainstormen met luxeproblemen dan in een hoekje te zitten kniezen over de miserie, nietwaar?

Fotomateriaal: © Cor Vos | Team Sunweb