Eind juni kroonde Ramon Sinkeldam zich in Montferland tot Nederlands kampioen op de weg. De Nederlander is geen veelwinnaar en is vooral gekend voor zijn kwaliteiten als knecht. Na 6 jaren bij Team Sunweb en zijn voorlopers zoekt Sinkeldam volgend jaar nieuwe oorden op. Hij wordt ploegmaat van de Franse kampioen Arnaud Démare en moet hem bijstaan in de sprintetappes van de belangrijkste rittenkoersen én in de klassiekers.

Vanaf 1 augustus mogen transfers officieel bekend gemaakt worden. Voordien draaide de geruchtenmolen al op volle toeren, maar ondertussen wordt de ene na de andere transfer aangekondigd. Ook Ramon Sinkeldam rijdt volgend jaar voor een andere ploeg. Na 6 jaar Team Sunweb rijdt hij volgend jaar voor het Franse Française des Jeux. “2 jaar geleden toonde FDJ al interesse in me”, opent de boomlange Zaandammer. “Toen besloot ik om toch te verlengen bij Giant-Alpecin, de voorloper van Team Sunweb in 2016. “Dit jaar was er opnieuw interesse en besloot ik om wel de stap te zetten. Tijdens de Tour de France werd alles dan finaal geregeld. Het is niet slecht om af en toe een andere omgeving op te zoeken. Dat houdt je als renner fris.”

Frans leren

“Het is mooi geweest”, vertelt hij. “Ik kon mijn ding doen en met de ploegmaats waren we een hechte vriendenbende. Toch beklaag ik mijn keuze niet. Vroeger hadden we met Marcel Kittel en John Degenkolb 2 toppers waarvoor een type renner als ik ideaal kon knechten. Ondertussen zochten zij nieuwe oorden op en trok de ploeg met Michael Matthews een nieuwe kopman aan. Matthews klimt goed en moet het hebben van zwaardere parcoursen. Ik klim minder goed en kan hem daar dus minder van dienst zijn. Bij FDJ vind ik met Arnaud Démare de ideale kopman voor mezelf. In de klassiekers of in de sprintetappes van rittenwedstrijden, Arnaud zal steeds op mijn diensten kunnen rekenen. Toch zal ik nog wat werk moeten maken van mijn Frans. Ik werk er momenteel al wat aan – mijn vrouw spreekt wel Frans, zodat mijn taalvaardigheid van het Frans op het 1e trainingskamp al wat netjes is.”

Ramon Sinkeldam
Foto: ASO.

Nu een échte trui!

In juni veroverde hij in Montferland ietwat verrassend de Nederlandse titel. Achteraf was er wel commotie over het nieuwe Nederlandse truitje. Sinkeldam kreeg als kampioenstrui een gewoon shirtje met een Nederlandse vlag op. Dit in tegenstelling tot de traditie om de volledige trui in de kleuren van het land te maken. “Toch heb ik begrip voor de keuze van de ploeg. Ze wilden een uniform truitje hebben voor alle renners van de ploeg. Zo hadden ze negen renners in de Tour de France met hetzelfde truitje. Dat is vooral voor publicitaire belangen belangrijk. Bij mijn overstap naar FDJ op 1 januari krijg ik waarschijnlijk wel een truitje volledig in de Nederlandse kleuren. Daar hechten ze vooral belang aan de traditie die de trui met zich meebrengt, zie maar naar Démare zijn Franse kampioenstruitje. Ik kijk er al naar uit!”

Interview: Yves Brokken. Tekst: Simon Dekaezemaker.