Sommige mensen houden van een lekker ritje, en anderen willen meer unieke belevenissen ervaren. Sylvie Uyttendaele (44) uit Antwerpen behoort zonder meer tot de laatste categorie. Hoewel het nog maar haar 4e seizoen is op de racefiets, reed ze dit jaar al meer dan 10.000 km en overwon ze net geen 100.000 hoogtemeters. Niet noemenswaardig veel, vind ze zelf. Haar checklist is anders wel al aardig gevuld.

Je hebt net de Ötztaler Radmarathon 2017 gereden. Leuk? 

Sylvie Uyttendaele: “Ja, de Ötztaler Radmarathon is een speciale cyclosportieve in Oostenrijk, zo’n 238 km met 5.500 hoogtemeters. Er kunnen maximaal 4.000 personen deelnemen, dus de selectie gebeurt via loting. Dit jaar was ik 1 van de gelukkigen. Ooit heb ik in Sölden, de start- en finishplaats, gewoond. Voor mij was het dus een soort thuismatch, weliswaar op de racefiets. Na al die jaren was het heerlijk genieten van de cols en smooth afdalen op perfecte asfalt. En net voor het begon te regenen was ik na 9 uur en 57 minuten met een blij hartje over de eindmeet gebold. Een ferme check van m’n bucket list.”

Vertel eens iets over de Flandriennes d’Anvers, die je hebt opgericht.

Sylvie Uyttendaele: “In feite is Flandriennes d’Anvers geen echte fietsclub voor dames. Eerder een Facebook-groep waar fietsende dames uit het Antwerpse met elkaar in contact komen. Anderhalf jaar geleden kwam ik tot de vaststelling dat er in de omgeving wel veel fietsclubs waren waar dames deelnamen aan clubritten, maar dat er nooit specifieke ritten voor en door dames plaatsvonden. Fietsende dames uit de buurt waren meteen enthousiast over het idee. Kristine bedacht de naam, Mascha ontwierp een knap logo. En vertrokken waren we voor vele kilometers fietsplezier. Elkaar aanmoedigen, lief en leed delen en vooral enorm veel lachen, dat is wat we doen. De ritten zijn voor iedereen echt ‘me-time’.”

Je werd ooit Queen of the Mortirolo. Wat betekent dat en hoe heb je je voorbereid om die doelstelling te behalen?

Sylvie Uyttendaele: “De bedoeling is om ter snelst 3 verschillende kanten de Mortirolo op te fietsen. Ik werd Queen, eerste dame, en deed er 4 ur en 34 minuten over. Het grappige was dat ik overall 2e ben geëindigd. Dus meteen ook 2e King. Net die Italiaanse berg is voor veel fietsers een zware kluif door de hellingsgraad die dikwijls boven de 10% ligt. Uiteindelijk was ik er eerder onbezonnen aan begonnen, ter voorbereiding van de echte Granfondo van 143 km de dag nadien. De aankomst lag toen boven op de Stelvio.”

Enthousiaste fietssters kunnen zich aansluiten bij de Rapha Cycling Club in België. Wat moet je daarvoor doen?

Sylvie Uyttendaele: “Niet alleen vrouwen maar ook mannen kunnen zich aansluiten bij Rapha Cycling Club (RCC). Hier in België host ik maandelijks social rides, die een specifiek thema dragen. Meestal is dat afhankelijk van de locatie. Steeds wordt er een leuke koffiebar en café als verzamelplaats gekozen. Onderweg stoppen we in een lekkere plek voor koffie en een hapje. Tijdens die ritten primeren de beleving, de schoonheid van de omgeving en de gemoedelijke babbels. Gemiddelde snelheid en KOM’s negeren we compleet. Achteraf merk ik dat tijdens zo’n ritten tussen de deelnemers veel snode toekomstplannen gesmeed worden. Er kruipt wel wat tijd in om zo’n ritten voor te bereiden, maar de voldoening achteraf is het meer dan waard.”

Je hebt ook al de Rapha Cent Cols Challenge – Northern Alps verteerd. Wat is dat voor een rit?

Sylvie Uyttendaele: “Cent Cols Challenge is binnen het Rapha Travel aanbod een specialeke. Waarbij andere fietsreizen het accent op verblijfscomfort (lees: luxe) leggen, is bij Cent Cols Challenge de hoofdzaak de uitdaging zelf. De naam alleen al spreekt voor zich: 100 cols. Dus op 10 dagen worden er 100 cols opgefietst. En het is echt zo. Midden juli had ik de eer om onder de vleugels van Phil Deeker deel te mogen nemen. Zowel de prachtige routes als volledige omkadering van soigneurs en technische ondersteuning klopt als een bus. Het enige wat van je verwacht wordt, is dat je fietst. 10 dagen lang met dagetappes van gemiddeld 190 km en 4.500 hm. Op zo’n dagen worden dingen als smartphone en e-mails heel relatief, want je hebt er geen tijd meer voor en ook geen zin meer in. Het enige wat telt is het ‘nu’. En dat is het fietsen. Nodeloos te zeggen dat dit een unieke ervaring werd waar ik vooral veel over mezelf, m’n geest en lichaam heb geleerd.”

Wat is de mooiste fietsuitdaging die je hebt overwonnen?

Sylvie Uyttendaele: “De Everesting Challenge is wel de meest uitdagende voor me geweest. Het concept is simpel: een helling zoveel keer oprijden totdat je aan het hoogteverschil komt van de Everest: 8.840 meter. Logischerwijze kies je 1 of andere Alpencol om dit te doen, met 7 of 8 keer klimmen ben je klaar. Ik daarentegen koos voor een helling hier in België, net op de taalgrens: La Houppe. De aanloop door de landerijen, de daaropvolgende bochten door het sprookjesbos, het kapelletje op de top, het steeds fascinerende licht door de bladeren. Al die kleine dingen maakt deze helling tot mijn favoriet. Geen moment heb ik me verveeld. Geen moment is het me echt zwaar geworden. Wetende dat La Houppe 95 keer moest beklommen worden om aan het gevraagde hoogteverschil te komen. Uiteindelijk heb ik tijdens die uitdaging 23 uur bezig geweest en zo’n 427 km gefietst. Moe word je ervan. Da’s zeker. Voor mij blijft dit de speciaalste ervaring omdat hierbij vooral de mental game nog zoveel belangrijker is dan de fysieke uitdaging. Een klein meisje op haar kleine berg, vereeuwigd in de Hall of Fame Everesting.cc is best wel iets om trots op te zijn.”

Je hebt je een Custom Pilot Titanium aangeschaft? Wat voor een beest is dat?

Sylvie Uyttendaele: “Een beest is het helemaal niet. Of misschien toch? Een vlijtig werkpaardje dan. Sinds dit voorjaar rijd ik met een titanium frame, op maat gemaakt door het Nederandse Pilot. In overleg met hen is m’n droomfiets gerealiseerd. Titanium is tijdloos, esthetisch en geeft zelfs enorm fietscomfort op kasseien. Het vork is breed genoeg zodat er ‘s winters dikke noppenbanden in passen. Dus 1 fiets waarmee ik alle omstandigheden aankan. Bovendien heeft Pilot de paintjob uitgevoerd zoals ik het droomde. Dus geen wonder dat ik elke kilometer met evenveel plezier fiets!”