De voorbije winter had heel België de mond vol van Tom Pidcock, de junior die Sven Nys naar België wilde halen en die een paar weken nadien plots ook wereldkampioen werd in het Luxemburgse Bieles. In tussentijd heeft ook de bronzen medaille van dat WK een verbintenis versierd met een Belgisch topteam. Beobank-Corendon kan de komende jaren immers rekenen op de diensten van Ben Turner. Dat hij geen niemendalletje is, bewees ook zijn uitnodiging voor de voorstelling van de Superprestige in Diegem afgelopen maandag.

De zomer zit erop, de 1e herfstbladeren beginnen te vallen en dus is het tijd voor de crossers om een tandje hoger te schakelen. Voor sommigen een nieuw seizoen as usual, voor anderen een heel nieuwe challenge. Ben Turner tekende eind april een overeenkomst bij Beobank-Corendon en verhuist straks voltijds naar ons land, waar hij bij een gastgezin zal verblijven. “Ik kan tevreden terugkijken op mijn wegseizoen”, zegt de 18-jarige Brit. “Ik nam wat rust zonder fiets en kon vervolgens enkele stevige podiumplaatsen rijden in de Ronde van het Baskenland. Ik kon ook heel wat ervaring opdoen in Kuurne-Brussel-Kuurne en de Ronde van Vlaanderen, net als in een paar andere wedstrijden. Ik trok ook op mijn eentje naar Mallorca voor een doorgedreven stage, om op en top scherp aan het veldritseizoen te kunnen beginnen. Vanuit Port de Pollenca fietste ik 10 dagen lang cols op als Sa Calobra en de Puig Major. Die stage motiveert me nog meer om er de komende maanden in te vliegen voor mijn nieuwe team.”

Inspiratie

Zijn keuze voor Beobank heeft hij bewust gemaakt. “Het is misschien wel de grootste crossploeg ter wereld, met uitstekende renners die ook al jaren voor deze ploeg rijden. Dat zou toch moeten betekenen dat het er goed vertoeven is. Zeker ook omdat ze op internationaal vlak prima presteren. Ik kijk niet alleen op naar Mathieu van der Poel en Sanne Cant, maar ook jongens als Tom Meeusen en Philip Walsleben vind ik erg goeie riders. Ook bij de beloften zitten een paar sterke gasten. Het spreekt voor zich dat mijn keuze werd beïnvloed door de aanwezigheid van Van der Poel en Cant, maar ook de steun die ik van het team zal krijgen, spreekt me erg aan.”

Op het voorbije wereldkampioenschap veldrijden in Bieles deed Turner van zich spreken door 3e te eindigen en zo een volledig Brits podium naar de persconferentie te sturen. Een hoogtepunt of toch een twijfelgeval? “Ik zie het vooral als een enorm succes voor de Britse veldritsport”, geeft Turner aan. “Daarnaast was het voor mezelf een tribute aan Charlie Craig, een beloftevolle Britse kampioen waarmee ik heel wat wedstrijden reed. Hij overleed kort voor het WK in zijn slaap na een hartfalen. Het zegt meteen wat over mijn ganse periode bij de juniors, want er waren zeer vaak gemengde gevoelens. Ik wisselde al te vaak goeie resultaten af met gemiste kansen, soms door materiaalpech en soms door een valpartij.

Techneut

“Ik hoop dat ik in het aanstaande seizoen vooral mijn kwaliteiten zal kunnen showen”, besluit de man uit Doncaster. “Normaal ben ik technisch wel behoorlijk goed, maar nu ik bij de beloften zal uitkomen, is het moeilijk in te schatten waar ik op fysiek vlak zal uitkomen tegenover de andere renners. De fans mogen dus ook niet direct te veel van mij verwachten. Mijn transfer is echter een mooie opsteker. Britse crossers kijken erg op naar het veldrijden in België, het inspireert ons om telkens die volgende stap te zetten. Het is leuk dat Tom Pidcock nu ook in België zal verblijven. We waren voorheen vrij close met elkaar, maar ik moet wel stellen dat onze wegen nu toch wat scheiden. Ik ga naar Beobank-Corendon, Tom naar de Telenet Fidea Lions. Maar hoe dan ook zullen we elkaar blijven zien in het veld. Ook dat is een mooi vooruitzicht.”