Team Sky denkt aan de toekomst. Maar liefst 4 toptalenten die op dit moment in de beloftecategorie rondrijden, zullen volgend jaar in het truitje van de Britse formatie te zien zijn. Niet dat de ploegleiding er een intensieve scouting heeft opzitten, Sky kocht gewoon de renners weg die bij de beloften de grootste indruk nalieten. Maak kennis met klimgeit Egan Bernal (20), rondentalent Pavel Sivakov (20), sprintbom en ex-beloftewereldkampioen Kristoffer Halvorsen (21) en alleskunner Christopher Lawless (21).

Egan Bernal (20)

Egan Bernal is misschien wel het grootste klimtalent van de wereld. Echt veel beloftewedstrijden heeft de Colombiaanse klimgeit dit jaar niet gereden, aangezien hij al aan zijn 2e jaar als prof bezig is bij Androni Giocattoli-Sidermec. Bij de formatie van Gianni Savio kreeg Bernal de kans om zich zo nu en dan al eens te meten met de wereldtop, bijvoorbeeld in de Tirreno-Adriatico en de Tour of the Alps. Bernal deed het op WorldTour-niveau met een 13e plaats in de koninginnenrit naar de Terminillo lang niet slecht. In de Alpenronde bekleedde hij een 9e plek in het klassement en mocht hij naar huis met de jongerentrui. Maar de grootste indruk maakte Bernal afgelopen zomer, in de altijd veelzeggende Ronde van de Toekomst. Bergop stond er geen maat op de Colombiaan, alleen Belg Bjorg Lambrecht kon af en toe in de buurt blijven. Ontpopt hij zich binnenkort tot de opvolger van Chris Froome?

Pavel Sivakov (20)

De transfer van Pavel Sivakov is redelijk opmerkelijk. De jonge Rus kwam de afgelopen jaren uit voor de opleidingsploeg van BMC, en daar zagen ze dit toptalent natuurlijk niet graag vertrekken. Sivakov geldt als een klimmer die ook nog eens een goede tijdrit in de benen heeft, al won hij als junior ook gewoon de Ronde van Vlaanderen en werd hij 2e in Luik-Bastenaken-Luik. Een alleskunner dus. Sivakov heeft er bovendien een schitterend seizoen opzitten met eindzeges in gerenommeerde U23-rittenkoersen als de Ronde de l’Isard, de Giro Ciclistico d’Italia – de voormalige Baby Giro – én de Giro della Valle d’Aosta. Alleen in de o zo belangrijke Ronde van de Toekomst viel Sivakov op het 1e gezicht tegen, maar dat maakte hij meer dan goed met een knap nummer in de slotrit. Hij vernederde de tegenstand en kwam over de streep met een bonus van meer dan 3 minuten op de favorieten. Ook hij lijkt dus klaar voor de overstap naar WorldTour-niveau bij de Britse superformatie.

Kristoffer Halvorsen (21)

Wat goed is komt snel, geldt bij de sprintersgilde. En de jonge Noor Kristoffer Halvorsen bevestigt die stelling. Halvorsen beschikt op zijn jonge leeftijd toch al over pijlsnelle benen, waarmee hij vorig jaar al de Grand Prix d’Isbergues op zijn naam schreef en dit jaar Adam Blythe en Kenny Dehaes te snel af was in de Handzame Classic. Weinig Noren die niet afkomstig zijn van opleidingsploeg Team Joker Icopal, en dat is ook bij Halvorsen het geval. De sprintbom kon vorig jaar, na zijn wereldtitel bij de beloften in Qatar, al tekenen bij diverse WorldTour-ploegen, maar verstandig als hij is, koos hij ervoor om nog een jaartje te rijpen bij de Noorse opleidingsploeg, die in het verleden ook Edvald Boasson Hagen en Alexander Kristoff in zijn rangen had. Na grondig overleg bleven Team Sky en LottoNL-Jumbo over als mogelijke kandidaten. Halvorsen verkoos het hoge bod van Sky boven de niet te onderschatten sprintervaring bij LottoNL-Jumbo. Bij Sky is hij sprinter nummer 1, nu Elia Viviani naar Quick-Step Floors vertrekt. In Nederland zou hij Champs-Elysees-sprintwinnaar Dylan Groenewegen natuurlijk nog boven zich moeten dulden.

Castelli is kledingpartner van Team Sky.

Christopher Lawless (21)

Tot slot Christopher Lawless, de 4e in de rij die dit seizoen een rit won in de Ronde van de Toekomst. Sky investeert op die manier ook in Brits talent. Lawless komt over van de gekende Axeon Hagens Berman-opleidingsploeg van Axel Merckx, in het verleden Trek-Livestrong. De Brit is een snelle man die de heuvels goed verteert en bovendien de aanval niet schuwt. Zijn palmares is op dit moment het minst indrukwekkend van de 4, al bewees hij met een 2e plek in een rit in de Tour of Utah en een 2e op het Brits kampioenschap bij de profs – wel mijlenver na Steven Cummings – dat we nog veel moois van hem gaan zien, op diverse terreinen. Maar Froome opvolgen? Dat zal in ieder geval niet voor deze Brit weggelegd zijn.