De zon is al gezakt wanneer we rond de klok van 5 de persparking aan ‘t Kuipke opdraaien. Even de badge ophalen voor de massa toestroomt en dan nog snel een goed wielerboek op de kop tikken in De Slegte, hartje Gent – nog een korte stevige wandeling, voor als we vannacht de slaap niet kunnen vangen na alweer een avond spetterende koers. En of het dat werd. Hell yeah!

Foto: Marc Van Hecke.

Eerst zijn natuurlijk de beloften aan zet, met favorieten Jules Hesters en Bryan Boussaer – zoon van chef-kok Mario uit Ertvelde – als winnaars van de ploegkoers. Het duo blijft ook leider in deze Toekomst 6-daagse. Na de verdiende lauwering krijgen we al meteen een knallende sprint van Nicky Degrendele en Elis Ligtlee. De Europees en wereldkampioene Keirin van 2014 versus de Olympisch kampioene Keirin van Rio 2016. Dat kan tellen. De Vlaamse is net een tik sneller, 161 duizendsten van een seconde, en breekt zelfs het baanrecord van Jolien D’hoore. Avond goed begonnen, lijkt ons!

Heerlijke vent, die Elia Viviani!

Intussen stroomt het middenplein bomvol, terwijl de tribunes langzaam maar zeker toch iets meer dan half gevuld raken. De tenoren maken zich op voor de opwarming en de gelijktijdige voorstelling aan het publiek (bekijk de livestream van deze ploegvoorstelling op onze FB-pagina!). De AVS puntenkoers gaat al meteen naar de nieuwe Keizer van ‘t Kuipke – bij afwezigheid van Iljo Keisse: Kenny De Ketele! Met Elia Viviani – die de avond alleen moest rijden wegens een darminfectie bij zijn Italiaanse kompaan Scartezzini – pakt een andere grote naam pakt een kwartier later de volgende puntenkoers.

Intussen maken ook Boussaer en Hesters zich op voor een laatste ereronde vandaag als leiders in het tussenklassement. De ploegafvalling krijgt vervolgens een zinderende finale tussen Baloise-koppel De Ketele – De Pauw (lees hier een dubbelinterview) en de Franse wereldkampioenen ploegkoers Morgan Kneisky en Benjamin Thomas. Nadat De Ketele al de halve finale naar zijn hand zette, doet De Pauw dat ook netjes door langs onder Kneisky uit het wiel te snellen. Die sleept nog een fotofinish uit de brand, maar het Kuipke gaat uit zijn dak wanneer de Waaslander de handen in de lucht gooit.

Cameron Meyer wordt afgevoerd.

De baanronde is weer spek voor de bek van de in keurig blauw gedrenkte Baloise-guys. Degrendele wint vervolgens ook de 1e sprint van haar Nederlandse concullega en in de ploegkoers lijkt ook alles in zijn juiste plooi te vallen voor de topfavorieten van deze Gentse 6-daagse. Tot Cameron Meyer na een contact met Marc Hester en Oliver Wood net achter onze rug een vreselijke smak maakt tegen het houten oppervlak. De Aussie krijst het uit, en dat is beter dan roerloos blijven liggen. Hij wordt afgevoerd per brancard, de piste wordt speciaal geopend (zie foto). Verder onderzoek moet uitsluitsel brengen over Meyers verwondingen.

Na de break krijgen we een verrassende eindstrijd in de 1e dernyreeks, waarin de jonge Robbe Ghys in een ultieme sprint Moreno De Pauw afhoudt. (video) Dat Marc Hester nog niet dood is, toont de gehavende Deen in de daaropvolgende Scratch. Hij mag als beloning wat opgeblazen lottoballen in het publiek gooien. In de 2e dernyreeks voert Viviani de forcing. De Italiaan heeft in de pauze het shirt nummer 2 geruild voor shirt nummer 5, hij zal de koers verder uitrijden aan de zijde van Callum Scotson, die zonet zijn ploegmakker Cameron Meyer heeft verloren. Zo zijn we weer effen. Ondertussen horen we ook ergens ‘Iljo, Iljo’ op de tribunes roepen – Keizer Keisse zal ook gearriveerd zijn. Klopt, want we lopen hem later in de nacht nog tegen het lijf. Uiteindelijk is het winnaar van de Toekomst 6-daagse 2016 en huidig Europees kampioen afvalling Gerben Thijssen die bij zijn debuut de betreffende bloementuil in de wacht sleept. Hij klopt na een razende raid en met de middernachtklok in zicht de Nederlander Stroetinga met een paar banddiktes.

Foto: Marc Van Hecke.

De GP Coca Cola voor de Supersprint wordt gewonnen door Jonas Rickaert van Sport Vlaanderen-Baloise en in de 500m-tijdrit gaat het feest gewoon voort. Moreno De Pauw en Kenny De Ketele zetten naar goede gewoonte weer een baanrecord neer! Tot groot jolijt van het uitzinnige publiek! (Livestream eveneens op onze FB-pagina!) Vergaerde en Stöpler schrijven de laatste ploegkoers op hun naam, Louis Pijourlet krijgt een vrijgeleide naar winst in de afvallingssprint. En als afsluiter van deze geweldige avond wint Kneisky de 60 ronden derny voor Ghys en De Pauw.

Voor de 3e dag op rij gaan Baloise-jongens De Ketele en De Pauw de nacht in als leidersduo!

Meer van dat!