Op 3 augustus kroonde Victor Campenaerts (26, Winksele) zich tot Europees kampioen tijdrijden in het Deense Herning. Na twee jaren bij Team LottoNL-Jumbo verkast de sympathieke Antwerpenaar nu naar het Belgische Lotto-Soudal. Campenaerts blijft ambitieus toewerken naar zijn volgende doelen en wil zich blijven verbeteren als tijdrijder. Zijn grote ambitie is om op de Olympisch Spelen in Tokio in 2020 goud te behalen in het tijdrijden. “Ik heb maar één doel en dat is de beste zijn.”

Eind oktober reed je met de Tour of Guangxi de laatste wedstrijdkilometers van je wielerseizoen. Heb je de trainingen al opnieuw hervat?

Victor Campenaerts: “Na de Tour of Guangxi laste ik een rustperiode van een aantal weken in. Zo kon ik herstellen van het drukke seizoen en me mentaal opnieuw opladen. Vorige week maandag kroop ik voor het eerst opnieuw op de fiets. Nu begin ik langzaamaan met de opbouw naar volgend jaar. Op 12 december volgt dan de 1e winterstage in Spanje.”

Hoe blik je nu terug op het voorbije seizoen? En hoeveel punten geef je jezelf op 10?

Victor Campenaerts: “Ik vind het altijd moeilijk om punten te geven. Mijn doelstellingen voor het seizoen waren een podiumplaats in een tijdrit op WorldTour-niveau, het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Chimay winnen en mijn ploegmaat Steven Kruijswijk aan de eindoverwinning in de Ronde van Italië helpen. Ik behaalde geen van de 3 doelstellingen. Dat betekent echter niet dat ik een slecht jaar had. Ik won de tijdrit in de Ruta del Sol voor onder meer Alejandro Valverde. Ook werd ik 2e in de tijdrit van de Tour of Britain. Mijn ploegmaat Lars Boom won, maar ik eindigde wel voor toppers als Vasil Kiryienka en Tony Martin. Mijn mooiste prestatie was wel mijn winst op het Europees kampioenschap tijdrijden in Herning begin augustus. Dus ik heb er toch een mooi seizoen van gemaakt.”

Je besloot om in het tussenseizoen de overstap te maken van de ene Lotto-ploeg naar de andere. Waarom koos je voor Lotto Soudal?

Victor Campenaerts: “Er was interesse van meerdere ploegen. Lotto Soudal was sportief gezien de meest interessante keuze omdat ze mij alle kansen wilden geven. Bij de Belgische Lotto hebben ze geen echte tijdrijder. Bij LottoNL-Jumbo hadden we een aantal goede tijdrijders, waaronder Primož Roglič, Stef Clement, Jos van Emden, Lars Boom en ikzelf. Daardoor kon ik niet altijd het programma rijden dat ik zelf wilde. Ik mocht bijvoorbeeld de BinckBank Tour niet rijden omdat Lars en Jos daar al startten. Ik wil graag de wedstrijden rijden die me liggen. Bij Lotto Soudal krijg ik meer vrijheid. Ik kan mij optimaal toespitsen op de wedstrijden die me liggen en me verder ontwikkelen als tijdrijder.”

Je zegt zelf dat Lotto Soudal de voorbije jaren weinig goede tijdrijders had. Zal dat gemis aan ervaring geen nadeel voor je worden?

Victor Campenaerts: “Lotto Soudal wist zelf dat het een goede tijdrijder miste. Met mij proberen ze die leemte nu in te vullen. De ploeg is ambitieus en wil me echt helpen bij mijn ontwikkeling. We deden al aantal testen in de windtunnel en op de piste. Samen zijn we dan ook ambitieus om mijn doelen te verwezenlijken en van mij een betere tijdrijder te maken.”

Met je transfer wissel je ook van fietsmerk. Hoe verloopt de overgang van Bianchi naar Ridley?

Victor Campenaerts: “De moeilijkheid bij een transfer is altijd het veranderen van materiaal. Je zit op een nieuwe fiets en dat voelt anders aan. Momenteel voelt mijn Ridley nog wat onwennig, maar ik ben bezig met mij aan te passen. Ook de omschakeling naar het nieuwe kledingmerk verloopt goed. Vermarc heeft door zijn samenwerking met Quick-Step de voorbije jaren ook veel ervaring op het vlak van tijdrijden. Ik heb dus veel vertrouwen in het materiaal en de tijdritfiets die de ploeg mij ter beschikking stelt. Ik ben niet op zoek naar nieuwigheden. Ik wil vooral zekerheid en goed materiaal dat me helpt bij het verwezenlijken van mijn doelen.”

Tijdrijden vraagt enorm veel van je als renner. Veel van je collega’s vervloeken hun tijdritfiets, maar waarom doe jij dit dan wel zo graag?

Victor Campenaerts: “Simpel, ik ben er gewoon goed in. Ik wil winnen en ik wil altijd de beste zijn. Ik weet gewoon van mezelf dat ik 1 van de betere tijdrijders ben. Dan is het gemakkelijk om al die opofferingen te maken. Tijdrijden is een enorm zware discipline. Je moet hard trainen, maar wielrennen en topsport in het algemeen is bijzonder zwaar. Een klassieke renner moet bijvoorbeeld even hard trainen en afzien als ik om te schitteren in zijn discipline.”

Is je programma voor 2018 al opgemaakt?

Victor Campenaerts: “Ik wacht nog even de presentatie van de Ronde van Italië op 29 november af. Volgens betrouwbare geruchten zouden er 3 tijdritten in het parcours zitten. Als dat zo is, staat mijn 1e seizoenshelft in het teken van de Giro. Misschien focus ik mij in de 2e seizoenshelft op het WK tijdrijden in het Oostenrijkse Innsbruck, maar daar ben ik nog niet zeker van. De type tijdrijders als een Tom Dumoulin zijn er door de heuvelachtige omloop in het voordeel. Ik zou er mij echt op moeten toespitsen en wat kilo’s afvallen. Dat gaat dan natuurlijk ten koste van andere wedstrijden zoals een Tour of Britain, waar ik kans maak op de eindzege. Dat is een afweging die ik zal moeten maken.”

Daarnaast wil je ook naar Tokio in 2020. Welke Olympische ambities heb je?

Victor Campenaerts: “Een gouden medaille, natuurlijk. Ik geloof in mijn kansen in de tijdrit, dus zou ik die graag ook vol verdedigen. Toch wacht ik nog even af tot de bekendmaking van het parcours. In Tokio heb je een vulkaan. Als het parcours zich in de vallei bevindt, is dat voor mij ideaal. Wanneer ze op gedeelten van die vulkaan beginnen rijden, wordt het voor mij veel moeilijker. Afwachten dus, maar de Olympische spelen is echt mijn ultieme doel.”

Stel, je mag volgend jaar maar 1 wedstrijd winnen. Welke kies je?

Victor Campenaerts: “Dan zou ik normaal voor het WK tijdrijden gaan. Maar ik besef dat dit zeer moeilijk zal worden door het lastige parcours, waar lichtgewichten als een Dumoulin in het voordeel zijn. Geef me dan maar de openingstijdrit in de Giro. Een prestigieuze zege en zo kan ik de roze leiderstrui dragen.”

Bedankt, Victor! En veel succes in de kleuren van Lotto Soudal!

Fotomateriaal: UEC, WielerVerhaal, archief Campenaerts.