Terwijl zowat iedereen met zijn hoofd bij de Flandriencross in Hamme zat, werd Kenny Geluykens afgelopen zondag Belgisch kampioen veldrijden bij de Masters A, de amateurreeks voor crossers tot 40 jaar. Hij mocht zijn feestje vieren voor eigen volk, want net als zijn goede vriend Wout van Aert komt Geluykens uit Lille – deelgemeente Wechelderzande om precies te zijn.

Foto: Mil Cambré.

Kenny, Belgisch kampioen bij de Masters A. Proficiat! Doe eens het relaas van de wedstrijd.

Kenny Geluykens: “De amateurs waren 30 seconden voor ons gestart, maar we haalden ze al vrij snel in. Regerend kampioen Nick David kon vlot passeren, maar ik werd opgehouden en keek in de 1e ronde al tegen een achterstand van 20 seconden aan. In de 3e toer kon ik overal goed passeren en kon ik ronde per ronde dichterbij komen. Toen ik er ook effectief bij kwam, was het beste er helaas af. We gingen samen de laatste ronde in en in de spurt kon ik de Belgische titel pakken.”

 

Het is niet je eerste Belgische titel. Welke heb je er nog op je palmares staan?

Kenny Geluykens: “Ik werd in 2014 al kampioen van België in Nijlen. In 2012, 2013 en 2015 werd ik telkens 2e. Ook werd ik in 2015 al 3e op het EK. Daarnaast ben ik 5-voudig provinciaal kampioen

Foto: Marc Meeus.

Je werd begin november ook al Europees kampioen in Tábor. Is het niveau internationaal veel hoger?

Kenny Geluykens: “De jongens die ik op het EK tegenkwam zijn jongens die ik nog ken van vroeger. De meesten zijn eventjes prof geweest of door tegenslag net niet goed bevonden voor de profs. De Tsjech Pavel Adel bijvoorbeeld werd 2e en heeft bij de juniores ooit nog op een WK-podium gestaan.”

Foto: Kristel Van Gilst.

Vertel eens iets over je ploeg ‘2275’. 

Kenny Geluykens: “Ploeg ‘2275’ is begonnen doordat Kristof Cop, Wout van Aert en ik goede vrienden zijn. We horen elkaar dagelijks wel eens.We wilden iets laten maken wat we konden aandoen op training. Zo hebben we een logo ontworpen en sokken laten maken. Aangezien we alle 3 van Lille zijn, was de teamnaam ‘2275’ (de postcode, red) snel gekozen. Cycling Team Kessel, waar Kristof en ik toen voor reden, stopte ermee, dus we moesten iets doen.Toen hebben we met 3 man de handen in elkaar geslagen, wat sponsors gezocht en dus geheel zelf het team ‘2275’ opgericht. Omdat Wout een bvba heeft, staat de ploeg op zijn naam.”

Foto: Kristel Van Gilst.

Je hebt voor het Masters-circuit gekozen omdat je ook voltijds werkt. Wat doe je voor werk en hoe combineer je dat met je trainingen? 

Kenny Geluykens: “Ik heb vroeger altijd regelmatig gereden bij de beloften en juniores. Daardoor zat ik in de nationale ploeg voor de wereldbekers en Europese kampioenschappen. Ik heb toen de kans gekregen om bij grote teams als Palmans en Sunweb (nu Marlux, red) te mogen rijden. Ik werd bij de beloften nog 3e in de GVA Trofee, 3e in de Wereldbeker in Koksijde en reed altijd top 5 of top 10 in de grote wedstrijden. Toen ik als laatste jaars belofte kreeg af te rekenen met klierkoorts ben ik 3 jaar op de sukkel geweest. Ik was de motivatie en het plezier in het fietsen kwijt en ben toen voltijds beginnen werken. Toen heb ik de keuze gemaakt om bij de amateurs te gaan fietsen en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Ik werk nu in Beerse bij SAS Koffie, waar ik koffiemaler ben. Ik werk in een 2-ploegenstelsel met een vroege en een late. Dat is dus perfect te combineren met het fietsen. In de winter zijn de trainingen korter maar intensiever en in de zomer voorzie ik meer duurtrainingen.”