De Zweedse Sara Mustonen – in het peloton 1 van de meest gewaardeerde knechten – is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, met haar verleden als bokster. 37 wordt ze in februari, maar Mustonen wil nog even doorgaan. Voor 2018 tekende ze een contract bij de nieuwe Belgische UCI-ploeg Experza-Footlogix.

“Het is voor mij belangrijk om in een team te kunnen fietsen waar de mensen in mij geloven”, verklaart Mustonen haar keuze voor de ploeg van Christel Herremans. “Hier waarderen ze mij voor de renster die ik ben en kijken ze niet alleen naar mijn recente uitslagen. Ik ken ploegleider Davy Wijnant al jaren en na een gesprek met hem en Christel wist ik het meteen: ik zou voor Experza-Footlogix gaan tekenen. Mijn rol binnen de ploeg zal nogal variabel zijn en afhangen van koers tot koers. We hebben veel jonge rensters in de ploeg en met mijn ervaring hoop ik te kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling. Langs de andere kant kijk ik er natuurlijk ook naar uit om zelf eens mee te doen voor de prijzen. En dus zal je me ook geregeld in de sprints zien. Ik heb daar de laatste jaren veel te weinig de kans toe gehad en dus wordt dat mijn ultieme ambitie voor 2018.”

Na amper een jaar verlaat Mustonen dus het Deense Team Virtu. “Het is een verschrikkelijk jaar geweest voor mij”, maakt ze een geweldig understatement. “Ik ging van blessure naar blessure. In maart brak ik enkele ribben en in mei ook mijn pols. Een operatie was de enige mogelijke oplossing, maar daardoor stond ik dus wel maanden aan de kant. In die periode ontsloeg de ploeg ook onze sportdirecteur en werden er een aantal wijzigingen aangebracht in het management waar ik me niet bepaald in kon vinden. Alles liep in het honderd, niets werd wat ik me ervan voorgesteld had. Er was dus maar 1 optie: een nieuwe ploeg zoeken.”

Met 37 lentes is Mustonen een ouderdomsdeken in het vrouwenpeloton. “Maar ik voel me nog steeds 25”, lacht ze. “Ik heb dan ook nog geen echte plannen naar de toekomst toe. Geen flauw idee ook wat ik na mijn carrière zou willen doen, dus blijf ik voorlopig gewoon fietsen. Het zou ideaal zijn mocht ik er bij Experza-Footlogix alles kunnen uithalen en op een hoogtepunt eindigen.”

Levenscyclus

Als ze terugkijkt op haar wielerloopbaan gaat het niet over overwinningen of prijzen. “De koers is een geweldige ervaring geweest en een deel van mijn leven”, erkent Mustonen. “Zowel op als naast de fiets heb ik enorm veel geleerd. Na mijn bokscarrière ging het allemaal heel snel. Ik reed slechts een handvol koersen en werd toen al meteen prof. Bij een kleine ploeg in Italië moest ik het allemaal gaan leren. Ik maakte heel veel fouten maar leerde elke dag bij – en ik heb het gevoel dat ik dat nog steeds doe.”

“Al die jaren heb ik voornamelijk gewerkt voor andere meiden, en dus denk ik dat ik op persoonlijk vlak zelfs op mijn leeftijd nog meer kan bereiken. Ik zie de koers niet als een carrière, maar als een soort levenscyclus waarbij de koers mij gemaakt heeft tot wie ik nu ben.” Het is dan ook niet makkelijk voor Mustonen om de hoogtepunten in al die jaren te benoemen. “Ik heb geen grote overwinningen op mijn palmares staan. Voor mij draait het meer om de ervaringen en de herinneringen die je bijeen fietst.”

Boksen

“Nog geen idee wat ik na het fietsen wil gaan doen”, bevestigt Mustonen nog eens. Feit is dat ze van veel markten thuis is. Ze begon als jonge atlete in het boksen. “Ik ben ermee begonnen toen ik een jaar of 15 was en heb het een jaar of 6, 7 volgehouden. Ik won enkele zilveren medailles op de Zweedse kampioenschappen en heb ook het nationale team vertegenwoordigd. Na mijn selectie voor het EK liep ik helaas een zware blessure op aan mijn elleboog en dat was achteraf gezien het begin van het einde….” Maar wel een einde dat een zeer mooi nieuw begin was van iets anders!

 

Fotomateriaal: Experza Footlogix/ Paul Hinninck.