Laat ons maar stellen dat met deze kerstperiode ook het nieuwe wegseizoen op gang is geschoten. De meeste teams hebben hun ploegvoorstelling achter de rug en ook de 1e trainingskampen zijn al verleden tijd. Eens in het nieuwe jaar komen de Vlaamse klassiekers er snel aan. Bij LottoNL-Jumbo – tot nader orde de enige Nederlandse formatie in de WordTour – mikken ze op een met hartritmestoornissen sukkelende maar desondanks toch herrezen(?) Lars Boom. De voormalig veldrijder was in 2017 een schim van zichzelf en moet straks willens nillens de Nederlandse kastanjes uit het Vlaamse vuur halen. Maar: kan dat wel?

Nico Verhoeven.

“Het Vlaamse voorjaar was in 2017 niet goed.” LottoNL-Jumbo’s sportdirecteur Nico Verhoeven slaakt een diepe zucht en haalt de schouders op terwijl hij een open deur intrapt. De kanttekening is natuurlijk wel dat de ploeg het met voornamelijk Primoz Roglic erg goed deed in de Tour en dat de Tour voor het team en de sponsoren belangrijker is dan het Vlaamse voorjaar. Alleen glunderende gezichten dus op de ploegvoorstelling in Veghel, afgelopen vrijdag En toch, Verhoeven beseft dat ook de Vlaamse klassiekers van tel zijn. “We zetten in 2018 alles op Lars Boom, want we hebben geen keuze. Als er geen centen zijn voor een schaduwkopman, dan stopt het. We hebben een paar jonge kerels die geschikt zijn voor dit werk, maar je kan hen moeilijk het kopmanschap in de schoot gaan schuiven. En anderen hebben geen ervaring met het rijden van zulke finales.” Dus: alles op Lars Boom.

Foutje

Nog even terug naar de oorzaak van het falen in 2017. En zoals dat doorgaans gaat, spelen er verschillende factoren mee. “Op een bepaald moment hadden we Boom en Sep Vanmarcke. Boom ging weg, en nadien ook Vanmarcke. Boom kwam terug, maar Boom was niet goed genoeg. En als je kopman het laat afweten, dan moet je geen wonderen gaan verwachten van je knechten. Boom kwam van Astana maar had toen een slechte winter. Dan probeer je nog te redden wat er te redden valt, maar dat lukt niet en dan loop je een heel klassiek voorjaar achter de feiten aan. Aan de vooravond van de Omloop Het Nieuwsblad was het al 5 voor, en eigenlijk zelfs 5 over 12. Hij had toen wel net een goede tijdrit gereden in de Algarve, dus gaven we hem nog het voordeel van de twijfel. We hebben daar wel een fout gemaakt met hem. We hebben zijn achterstand proberen dicht te fietsen en dat bleek niet te werken. We hadden Boom beter met een achterstand laten beginnen aan het voorjaar en dan had hij nog kunnen groeien.”

Lars Boom.

Het feit dat Boom nu weer een jaar bij de ploeg zit, verandert in de ogen van Verhoeven een heleboel. “We weten hoe hij er voorstaat en we weten dat hij goed de winter is ingegaan. Alleen is er nu dat hartprobleem. Er zijn stoornissen geweest – te veel slagen in vergelijking met de inspanning – en om die in de toekomst te vermijden, volgt er in januari een operatie die hem 2 weken aan de kant zal houden. In principe is het ongevaarlijk en zijn de risico’s zeer klein, maar op den duur gaat dat toch in je hoofd gaan spelen. ‘Stel dat het nog eens gebeurt….’ Op die manier kan je natuurlijk niet aan topsport doen. Hij zit niet met schrik op de fiets, maar als die stoornissen zich herhalen op het moment dat het voorjaar er is, dan gaat het niet goed komen. We hadden dat euvel natuurlijk liever 2 maanden geleden al ontdekt, zodat die ingreep in december al had kunnen plaatsvinden. Het is echter vrij recent en om een specialist te raadplegen moet je altijd een tijd wachten.”

Feit is dat Boom wel een stuk beter is dan 12 maanden geleden, stelt Verhoeven rechtuit. “Hij heeft in het najaar nog de Tour of Guangxi in China gekoerst en had daarvoor ook gewonnen de Tour of Britain gewonnen. Dan moet je fysiek wel in orde zijn, want cadeau krijg je dat niet. Tegen de Omloop moet hij er nog niet staan, dat is niet zo erg belangrijk. Hij zal dan gewoon mee moeten kunnen met d erest, maar ook meer niet. Er is dan ook geen druk. Die zal er voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wél zijn. In die week moet hij scoren. Roubaix ligt hem het beste, maar ook in Vlaanderen kan hij meespelen in de finale. Het is gewoon zaak dat hij fysiek helemaal fit zal moeten zijn, want mentaal is hij sowieso ijzersterk. Dat heb ik de voorbije maanden gezien. Als Lars goed is, kan hij in de klassiekers mee de finale rijden met Van Avermaet”, vindt de sportdirecteur.

Fotomateriaal: Team LottoNL-Jumbo.