Het heeft Vinnie Braet niet echt meegezeten in zijn carrière. Een kniebreuk die zijn grote doorbraak belemmerde en dit jaar hartritmestoornissen na een zware smak op training. Om zijn leven niet in gevaar te brengen heeft de 26-jarige West-Vlaming de harde keuze gemaakt om een einde te laken aan zijn carrière in het veld. “Ik werk nu voltijds in de Carrefour van mijn ouders”, probeert Braet er vrede mee te nemen. Een monoloog.

Vinnie Braet: “Begin juli werden er voor het eerst hartritmestoornissen vastgesteld bij mij. Als ik het later opnieuw zou krijgen, moest ik het ernstig laten onderzoeken. Effectief kreeg ik een 2-tal maanden later opnieuw last, waarna een kijkoperatie volgde. Daar vonden ze echter geen aantoonbare reden voor mijn klachten. Die bleven echter aanhouden, waardoor ik het wijselijke besluit heb genomen om mijn veldritcarrière definitief voor bekeken te houden. Geen cross meer voor mij. De vrijgekomen tijd vul ik op door in plaats van parttime nu fulltime te werken in de Carrefour van mijn ouders.”

“Dat er geen reden zou zijn voor die hartklachten zou al te gek zijn. Natuurlijk heb ik wel een sterk vermoeden waar ze vandaan komen. Op 2e Paasdag had ik met Klaas Vantornout afgesproken om te gaan trainen. We reden elkaar tegemoet, maar ik was nog geen kilometer ver toen ik van de baan werd gereden door een auto. Ik brak bij die val mijn arm, maar ik was ook op mijn borst terecht gekomen. Persoonlijk denk ik dat dat de aanleiding is geweest voor die hartproblemen – in combinatie met vermoeidheid, zeiden de doktoren. Ik ben dan out geweest tot begin juni, wanneer ik mijn wegseizoen hervatte.”

Gebroken knie

Vinnie Braet: “Het is natuurlijk niet leuk om op deze manier te moeten stoppen met iets waarvoor je jarenlang hebt geleefd, iets wat je altijd met passie hebt gedaan. Maar mijn gezondheid gaat natuurlijk boven alles. Het knaagt natuurlijk wel, zeker als ik op tv naar crossen kijk die me ook zouden liggen. Ik heb me de voorbije jaren bij de Tarteletto-ploeg goed geamuseerd, qua materiaal was alles altijd in orde en ook de ploegtrainingen waren een meerwaarde. Alleen moest ik te veel B-crossen rijden. Het sportieve niveau was dus niet altijd goed.”

“Ik zat de voorbije jaren altijd wat in een negatieve spiraal. De aanleiding daarvoor was mijn kniebreuk in 2013, waardoor ik elk jaar dat erop volgde weer wat procentjes prijs moest geven. Het niveau van daarvoor heb ik eigenlijk nooit meer kunnen halen. Het is niet zo dat het in mijn hoofd heeft meegespeeld, maar de realiteit is wel dat ik het zonder die gebroken knie verder had kunnen schoppen. Het is niet anders. Sowieso ga ik wel op recreatief niveau blijven sporten. En mijn jongere broer Axel koerst nog, dus ik blijf wel betrokken. We zullen zien of dat op iets langere termijn tot meer kan leiden.”

Fotomateriaal: Tarteletto-Isorex.