Foto: Instagram.

Oudjaar stond voor de deur en dat is voor Victor Campenaerts een traditie om zich tussen alle pistiers te tonen tijdens het BK achtervolging. Deze keer moest hij als regerend Belgisch kampioen zijn titel verdedigen. In zijn opbouwschema leek het een goed moment om een keer serieus diep te gaan.
Ziekte wierp evenwel roet in het eten. Eerst werd er aan een longontsteking gedacht, later afgezwakt naar een stevige bronchitis. Fietsen mocht, niet buiten, niet intensief. Het BK individuele achtervolging werd onmiddellijk geschrapt.

De losse rollen waren vroeger de enige mogelijkheid voor renners wanneer ze binnen wilden trainen. Het werd vooral gebruikt als opwarming – dat zie je onder meer nog in de 6-daagse – of om uit te fietsen. Een lange training op zo’n losse rollen was saai en buiten souplesse leverde het niet veel op. Tegenwoordig is er zowaar een revolutie aan de gang in de trainingsmethodes van wielrenners.

Zwift is een computergame dat je kan aansluiten op je vaste Tacx-rollen. Je geeft je gewicht en lengte in, je kiest een shirt en logt in. Renners van over heel de wereld verschijnen in peloton op het scherm en kunnen zo de strijd met elkaar aangaan. De inspanning is zo reëel, dat wanneer iemand aan kop rijdt meer inspanning moet leveren dan wanneer die in het wiel zit. Mathew Hayman was de eerste die zich, na een blessure, volledig met Zwift voorbereidde op een wedstrijd. Hij kwam van de Tacx-rollen en won… Parijs-Roubaix!

1 januari is de dag dat renners die van ploeg veranderen officieel in hun nieuwe shirt mogen gaan trainen. Victor Campenaerts nodigde op de 1e dag van het jaar zijn collega’s uit om hem te vergezellen tijdens zijn 1e training in het Lotto-Soudal shirt, om… 8.30 uur!

Zwift-login wordt geïnstalleerd, het Lotto-Soudal shirt wordt ingesteld. 125 kandidaten meldden zich in blote bast op dit vroege nieuwjaarsuur aan op het Zwiftaccount van het WK-parcours van Richmond. 5 uur later, wanneer Campenaerts de laatste renner uit het wiel heeft gekletst, blikt hij tevreden op zijn training terug.

30 uur en 1000 Zwift-km heeft hij er de laatste week opzitten. “Nu een maand op stage en dan moet ik in Algarve alleen maar sturen!”

Times they are a-changin’ en onze Europese kampioen Victor Campenaerts kijkt reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen!