Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 januari 2018 kan je weer terecht op de succesvolle fietsbeurs Velofollies in Kortrijk, de grootste van zijn soort in de Benelux. Velofollies is echter veel meer dan zomaar een beurs met leuke stands van fietsconstructeurs en andere materiaalleveranciers. Wat Velofollies zo aantrekkelijk maakt, zijn de vele activiteiten. Wij zetten de leukste op een rijtje, zodat u zeker weet wanneer u waar moet zijn!

Meteen eentje voor de echte liefhebbers: ooit al de Col de Haussire beklommen? Zowaar een col in de Belgische Ardennen, te vertrekken vanuit La Roche. Dik 4,5 km lang, met een gemiddelde stijgingsgraad van 6 procent en zware tussenstukken tot 15 procent. Staat bekend als de zwaarste beklimming van de Benelux. Ideaal trainingscolletje ook voor als je van plan om eens diep te gaan in de echte bergen. Wel, op Velofollies geeft ‘Ardennes Bikes et Sports’ al eens de kans voor een eerste beleving! Place to be is stand 503 – je kan er gedurende de hele beurs terecht.

Haussire from Klimtijd.nl on Vimeo.

Wil je jezelf als wielerfreak verbeteren, dan zul je wel iets hebben aan meerdere van de vele lezingen aka workshops in het Meeting Center op Velofollies. Er worden een aantal interessante onderwerpen aangesneden. Het belang van een goede fietspositie en de oplossing voor veelvoorkomende klachten op de fiets. Recuperatie bij wielrenners. De details waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe fiets. Hoe je de voorbereiding op het Vlaamse voorjaar het beste aanpakt. Sportvoeding in functie van de prestatie. En zo zijn er nog wel een paar leuke.

Klik hier voor het totaaloverzicht van alle ‘workshops’.

 

Oliver Naesen maakt 2 uur lang tijd voor zijn fans. Foto: WielerVerhaal.

Meet&greets!

Velofollies zou ook Velofollies niet zijn als je tijdens de 3-daagse niet enkele pretendenten van de wielerscene zou kunnen ontmoeten. Dat is ook dit jaar het geval. Zo komt Greg Van Avermaet langs op de stand van BMC (vrijdag om 15.45u). Een half uurtje later is de Olympisch kampioen ook te gast bij Shimano Benelux in hal 4. Rond de klok van 4 pakt Trek die vrijdag ook uit met de komst van Sven Nys en een uurtje later kan je voor een selfie met Puck Moonen terecht bij Ridley in hal 6. Die vrijdagochtend is er om 11 uur ook al de passage van Fränk Schleck bij Trek, maar wie dat gemist heeft kan er ook zaterdag om 15 uur terecht voor een meet&greet met de Luxemburgse ex-klimmer. Trek doet ook een specialleke met de komst van Gary Fisher, 1 van de uitvinders van de moderne mountainbike. Die zaterdagmiddag is er op de stand van Bikelife trouwens de komst van Belgisch kampioen Oliver Naesen. Hij zal liefst 2 uur lang tijd maken voor zijn fans.

Klik hier voor het volledige meet&greet-programma op Velofollies 2018!

Tom Boonen komt langs op Velofollies! Foto: WielerVerhaal.

Interviews

De namen Greg Van Avermaet en Puck Moonen vielen al: zij geven op het podium in hal 1 ook een interview weg. Dat doet ook Fränk Schleck in de Grinta! praatarena. Daar kan je trouwens ook terecht voor een interview met bondsvoorzitter Tom Van Damme over de Wielersport 2.0. Daarnaast komt ook de Tourwinnaar van 1968 langs: Jan Janssen, de 1e Nederlander die ooit La Grande Boucle kon winnen. Johan Van Summeren komt er babbelen over zijn fietsreizen en zelfs Andrei Tchmil komt er over de vloer. José De Cauwer doet er zelfs zijn voorspellingen voor het aanstaande wielerjaar. En last but not least: in hal 1 doet Tom Boonen zijn plannen als autocoureur uit de doeken.

Een overzicht van alle interviews? Klik hier.

De jeugd

Wie een hart heeft voor onze jeugd moet op zondag om 13 uur zeker langs het podium in hal 1 voor de uitreiking van de jeugdsportlabels aan jeugdclubs van Cycling Vlaanderen. Het Jeugdsportfonds is een project van Cycling Vlaanderen met ondersteuning van Sport Vlaanderen en werd opgericht om Vlaamse wielerclubs met renners een extra toelage te geven indien ze initiatieven ontplooien die hun jeugdwerking kwalitatief verbeteren. Het reglement is opgedeeld in deelaspecten zodat elke vereniging een deel van de middelen kan bekomen. Op basis van het aantal behaalde criteria worden er labels aan de clubs toegekend.

Natuurlijk worden er zoals gewoonlijk ook een reeks wielerteams voor 2018 voorgesteld. Daarover leest u hier op dinsdag 16 januari meer!