2023, Alejandro Valverde heeft vanmiddag voor de 7e keer Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Spanjaard realiseert zo de dubbel, want eerder deze week won hij voor de 8e keer de Waalse Pijl. Zijn teller dit seizoen staat al op 13, na zeges in de rondes van Catalonië, Baskenland en het hele gamma van de Ruta del Sol. Op zijn 43e lijkt Valverde op het hoogtepunt van zijn carrière te zijn gekomen.

Alejandro Valverde

Toen hij dit voorjaar de Ronde van Murcia met 4 minuten voorsprong won, zagen zijn concurrenten de bui al hangen. Even overwoog hij om ook de Vlaamse klassiekers aan te doen, maar uiteindelijk koos de Murciaan toch voor zijn klassieke voorbereiding richting het Ardennenoffensief. Toen hij in de Amstel Gold Race wat tekort leek te komen, groeide het vertrouwen bij de tegenstand. Daarom namen ze Alejandro Valverde in een saaie editie onbevreesd mee richting de voet van de Muur van Hoei. Daar voerde de kopman van Movistar een kunststukje op en reed hij iedereen uit het wiel.

Straks zal Valverde zich in de Tour helemaal ten dienste van kopman Egan Bernal stellen. Zelf start hij met bescheiden ambities, al zou top 5 mooi zijn. Na een val in de openingsweek (2021) en een instorting in het hooggebergte (2022) zou dit volgens de traditie weer een jaar moeten zijn waarin Valverde beter is dan zijn kopman. Zijn gedeeld kopmanschap onderstreepte hij een week voor de Tour door ploegmaat Herrada de Spaanse titel te schenken. Het kan ook een Plaza geweest zijn, of de oude Rojas. De Spaanse vlag wordt uiteindelijk toch maar sober in het truitje van Movistar verwerkt.

In het najaar mikt Valverde op de Clásica San Sebastian, de Vuelta en een podiumplaats op het WK. Vervolgens verdedigt Valverde zijn titel op de 6-daagse van Gent, valt hij zijn eigen werelduurrecord aan en wil hij zijn huzarenstukje in de Koppenbergcross herhalen. 2024 moet dan het jaar worden waarin de Spaanse renner in de Ronde van Castilië y Leon ambieert om op de 1e dag al alle ritten te winnen. Dat maakt het mogelijk om ook nog aan de start te staan van de GP Miguel Induraín, waar hij vorig jaar nog een volgwagen naar boven trok nadat deze motorpech had op de steile slotklim. Hij won met 2.34 voorsprong.

Valverde is anno 2018 al 18 jaar prof. In de Tour brak hij vorig jaar zijn knieschijf, maar stiekem droomde hij nog van Lombardije. Uiteindelijk maakte hij pas zijn comeback in Mallorca. Afgelopen week won Valverde de 2 ritten in de Ronde van Valencia. Hij klopte 2 renners van Astana in de sprint. De Ronde van Murcia komt er nu snel weer aan, zijn thuiskoers die hij al 5 keer wist te winnen. Dat belooft!

Fotomateriaal: photogomezsport.

Lees hier meer over Alejandro Valverde!