De 38-jarige Els Klerdan uit Moerzeke, bij Dendermonde, is verkozen tot Miss Flandrienne 2018, een verkiezing van de Vlaamse Wielrijdersbond waarbij de finalistes werden voorgesteld aan de hand van een professionele fotoshoot. Maar wie is Els Klerdan, waarom werd ze verkozen, waar is haar passie voor de fiets ontsproten en hoe combineert ze veel fietsen met haar 2 jobs?

Waarom heb je meegedaan aan Miss Flandrienne 2018?

Els Klerdan: “Ik heb een klein fietsgroepje met wat vrienden en het zijn zij die me daar hebben voor ingeschreven. Ik doe wel wat voor hen en ze wilden eens op een originele manier iets terugdoen voor mij. Het was dus wel even schrikken toen ik een mailtje van de VWB kreeg met de mededeling dat ik erbij was. Zo een kans laat je natuurlijk niet passeren. Al blijf ik doorgaans liever op de achtergrond.”

Wat hield de verkiezing precies in?

Els Klerdan: “De verkiezing bestond eigenlijk uit 2 delen. Eerst werd ik uitgenodigd voor een fotoshoot, waar een aantal foto’s werden genomen in diverse wieleroutfits. Die  verschenen in de volgende editie van het 2-maandelijks magazine ‘De Vlaamse Wielrijder & Biker’ van de Vlaamse Wielrijdersbond. Ik was de 1e kandidate en het was dan nog even wachten tot de andere 5 kandidates bekend waren. Daarna pas kon de stemming van start gaan. Op die manier kreeg iedereen evenveel tijd om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen.”

Op welke basis hebben ze jou verkozen?

Els Klerdan: “Het is geen klassieke missverkiezing. Er komt dus gelukkig geen defilé in badpak aan te pas. (lacht) Ze willen hier gewoon de leukste, sportiefste en tofste Flandrienne bekronen. Leden, lezers, familie, vrienden, kennissen…. Iedereen kon z’n stem uitbrengen via de VWB-site of door een mailtje te sturen met daarin zijn voorkeur. Diegene met de meeste stemmen werd  VWB-Miss Flandrienne. In het begin dacht ik gewoon alles een beetje op z’n beloop te laten, tot ik erin zat…. Als ik me achter iets zet, ga ik er ook wel voor. Halverwege de stemmingsperiode kregen we een tussenstand en had ik een mooie voorsprong opgebouwd. Ik begon stiekem te dromen van die titel en bijhorende nieuwe fiets, maar bleef wel nog even met m’n voeten op de grond. De prijzen worden pas aan de eindmeet uitgedeeld, hé. Ik was de oudste van de kandidates, maar misschien was dat wel een voordeel. Ik heb veel connecties via m’n werk, m’n zaak, m’n fietsgroepje, de sportclub van m’n zoontje, etc..”

Vanwaar komt jouw fietspassie?

Els Klerdan: “Die passie is stilletjes aan ontstaan door m’n druk bestaan. Ik heb in een dipje gezeten en op doktersadvies moest ik wat tijd voor mezelf vrijmaken, door bijvoorbeeld wat te sporten. In de winter ben ik dan spinninglessen beginnen volgen en dan kwam het nieuwe fietsseizoen eraan en ben ik buiten beginnen fietsen. In het begin was sporten een opgave, maar nu haal ik er met een kleine inspanning zoveel ontspanning uit. Nu is het zelfs bijna een verslaving geworden. Als ik een week m’n sport niet heb, merk je dat wel aan mij.”

Hoe vaak fiets je zelf?

Els Klerdan: “Als ik meer tijd zou hebben, zou ik veel meer fietsen. Nu ben ik beperkt tot 2 à 3 maal per week. Dit is echt op vaste tijdstippen, zodat ik die tijd daar ook voor kan  vrijhouden. Niet-fietsvrienden weten ondertussen al dat die momenten heilig zijn voor mij. Ik zal zeker niet met hen afspreken op die dagen. En als het weer lekker fietsen niet toelaat, dan las ik een loopje in of ga ik naar het sportcenter.”

Wat voor type fietsster ben jij?

Els Klerdan: “Eerst was ik zowel actief met de mountainbike als met de koersfiets. Maar het was me snel duidelijk dat mijn voorkeur naar de koersfiets ging. Verstand op 0 en gewoon gaan. Zonder dat ik m’n hoofd moest breken over welk padje of spoor ik best volgde. Op de baan moet je enorm alert zijn, maar dit geeft me een iets meer ontspannen gevoel. En als ik dan nog mag kiezen, geef ik de voorkeur aan de bergen. Laat ons dus zeggen dat ik wel een berggeit ben. Ik rij wel liever naar boven dan naar beneden. De mooiste beklimming die ik tot nu toe gedaan heb is de Stelvio, 1’tje om nooit meer te vergeten. Al moet ik zeggen dat de Vogezen ook een hele mooie omgeving is om te fietsen.”

Wat doe je in het dagelijks leven en hoe combineer je dat met het fietsen?

Els Klerdan: “Ik combineer 2 jobs. Als hoofdberoep ben ik programmeur in een softwarebedrijf in Mechelen en in bijberoep heb ik zelf een beauty & zonnecenter in Moerzeke. 2 uitersten, maar heel leuk om te combineren. Veel mensen vragen zich af hoe ik het allemaal doe, maar met een goede planning heb je wel tijd om te sporten. Ik ben niet iemand die veel in haar zetel voor de televisie zit.”

Fotomateriaal: Vlaamse Wielrijdersbond.

Total
258
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*