Nog nooit kon Patrick Lefevere een renner afvaardigen op het podium van de Tour de France, maar daar kan straks – of toch zeker de komende jaren – verandering in komen. Met Bob Jungels heeft QuickStep Floors iemand die zijn ambitie niet onder stoelen of banken steekt. De nodige ervaring deed hij de voorbije 2 seizoenen op in de Giro, waar hij telkens top 10 reed. “En de Tour is niet zwaarder dan de Giro”, veegt hij meteen wat bedenkingen van tafel.

Foto: WielerVerhaal.

Bob Jungels kwam in 2015 over van de Trek-ploeg en hoewel daar volgens hem geen speciale reden achter zit, veranderde zijn programma sindsdien wel. In die zin dat hij onder Lefevere geen Parijs-Nice meer reed, maar wel de Tirreno. “In de Tirreno heb je natuurlijk wel 2 tijdritten en ik ben ook altijd goed in die ploegentijdrit”, geeft de 25-jarige Luxemburger aan. “Dat heeft er natuurlijk iets mee te maken, want die TTT is belangrijk voor deze ploeg. Parijs-Nice ligt me ook goed, maar misschien is de Tirreno net iets meer op mijn maat. Door ziek te zijn was het klassement dit jaar helaas snel weg.” Na die 3e plaats in 2016 was 20e eindigen in 2018 inderdaad een ontgoocheling.

Never ending proces

Wanneer de Tour 2018 zijn start viert in de Vendée zal dat voor Jungels nochtans niet zijn vuurdoop worden in La Grande Boucle. Bij Trek reed hij anno 2015 al eens de Tour in dienst van Bauke Mollema, die toen 7e werd. Jungels zelf reed top 30. Onder Lefevere was de Giro tot zover zijn deel. “Bij Trek werkte ik inderdaad voor Bauke”, zegt Jungels. “Vanaf 2016 mocht ik echter zelf een klassement nastreven in een grote ronde en daarvoor was de Giro misschien iets geschikter, zeker omdat ik destijds nog maar 23 was.”

“Als je als jonge knaap die net komt kijken direct een algemeen klassement wil nastreven in de Tour, dan ben je wel heel optimistisch ingesteld”, vindt Jungels. “De Giro was tot hiertoe steeds een goeie keuze, zeker als je het aantal kilometers tijdrijden in acht neemt en het vergelijkt met die in de Tour. Maar ik ben nu klaar voor de Tour, dat wel. Ik groei nog steeds als renner, ook omdat ik vorig jaar 2 grote rondes heb gereden, met ook de Vuelta erbij.  Er zijn jongens die zelfs op hun 35e nog progressie maken, dus geldt dat voor mij zeker. En wat betreft grote rondes is dat eigenlijk een never ending proces”, denk ik.

Foto: QSF/ Sigfrid Eggers.

Stem in selectie

Dat ooit het podium rijden op de Champs Elysées een jongensdroom is, zegt Jungels. “De Tour staat groter aangeschreven dan de Giro, de Tour is prestigieuzer. Niet voor mij persoonlijk, maar het is wel de perceptie van de buitenwereld. Podium rijden in Milaan vind ik ook niet mis. Ook al omdat de Giro in principe een zwaardere koers is dan de Tour. Alleen komt er in de Tour veel meer circus bij kijken. Maar ik ben er klaar voor, klaar om definitief uit de schaduw te treden. Ik ben de enige kopman in de Tour voor QuickStep Floors en wil laten zien dat ik dat waard ben. De teamselectie is nog niet gemaakt, maar ik zal wel een stem hebben bij het maken van die selectie. Al zal Gaviria sowieso de man worden voor de sprintetappes.”

Maar eerst nog dat Ardens 3-luik. “Ook dat op zich is veel meer dan voorbereiding of een test”, verzekert Jungels ons. “Vorig jaar was ik er in de Amstel en de Waalse Pijl bij in de finale en dit jaar wil ik er eveneens staan in Luik. Competitief voor Gilbert of Alaphilippe, of voor mezelf. Dat zullen de wedstrijdomstandigheden uitwijzen. Het belangrijkste is dat we verschillende ijzers in het vuur hebben en dat de ploegt wint.”

Total
316
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*