Je zag hem dit seizoen al op het podium in X en X, maar wat Jelle Mannaerts zondag presteerde in de loodzware Franse 1-dagswedstrijd Tro Bro Léon is ongezien. Een 3e plaats voor de Limburger van het continentale Tarteletto-Isorex, tussen allemaal renners uit het procontinentale circuit.

De Tro Bro Léon, verreden in het de uiterste westpunt van Bretagne en als onderdeel van de Coupe de France ook een UCI Europe Tour-koers, doorstaat met glans de vergelijking met Parijs-Roubaix. Al zijn de kasseien misschien van iets aangenamere kwaliteit dan in de Hel van het Noorden, toch zorgen grind, stof en wind er sinds 2005 voor helse omstandigheden. Dat mocht nu ook Jelle Mannaert ervaren. De 26-jarige Limburger had met Tarteletto-Isorex startrecht gekregen in Lannilis.

“Het was inderdaad heel lastig: steeds op en af en met 27 onverharde stroken én veel wind”, zegt Mannaerts vanuit de wagen, terug op weg naar Oost-Vlaanderen, de thuisbasis van de Taartjesploeg. “Ik heb altijd geprobeerd om goed vooraan te rijden en uiteindelijk zijn we met een selecte groep vooruit geraakt. Het is op zo’n wegen natuurlijk altijd gevaarlijk, maar gelukkig heb ik geen pech gehad. In de finale waren er verschillende aanvallen, maar ik moest vooral speculeren op mijn sprint. Ik weet dat ik snel ben, maar het was natuurlijk een hele zware koers. In de finale zat ik serieus in de krampen, niet evident om er dan nog een sprint uit te persen.”

Allermooiste prestatie

“Natuurlijk ben ik hier superblij mee, het is gewoon het mooiste resultaat uit mijn carrière”, beseft Mannaerts. “Dit jaar was ik ook al 2e in Wanzeel Koerse, een kermiskoers voor profs. “Ik haalde ook nog wat andere mooie resultaten in het voorjaar, zo werd ik 14e in de Le Samyn, 13e in Brugge-De Panne en 18e in de Handzame Classic. Daarna ben ik opnieuw op stage geweest naar Spanje, zodat de Tro Bro Léon eigenlijk mijn 1e koers in 3 weken was, in opbouw naar wat volgt.  In de maanden mei en juni komen er mooie 1.1 koersen aan, zoals de Baloise Belgium Tour, Heistse Pijl, Ronde van Limburg , Ride Bruges, Halle-Ingooigem en het Belgisch kampioenschap.”

 

Maar zondagnacht moeten de Taartjesboys nog naar huis. “Nog 99 uur naar Gent en dan moet ik nog 2 uur met de auto door naar huis in Lommel. Ik hoop tegen 7 uur maandagochtend in bed te liggen”, lacht Mannaerts. Lange trip, maar na zo’n resultaat valt dat wel mee. Hoe ik dit ga vieren? Morgen in bed!” (lacht)

Fotomateriaal: Peter Bauwens.

Total
385
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*