Voor het 2e opeenvolgende jaar trok Maud Rijnbeek, dit voorjaar nog netjes op het podium van Gent-Wevelgem (lees hier), naar de Tour de Himmelfart in Denemarken. In 2017 kwam ze er al sterk voor de dag. Om dan nu te bevestigen met winst van het algemeen klassement én het veroveren de bergtrui… Knap! De 2e jaars nieuwelinge uit Amsterdam heeft alles om het te maken.

Maud Rijnbeek: “De Tour de Himmelfart is een internationale jeugdmeerdaagse in Denemarken. Er worden 5 wedstrijden in 3 dagen afgewerkt in en rondom het plaatsje Odder. De wedstrijd is voor alle jeugdcategorieën en voor U17 en U19 jongens en meisjes. Er zijn 3 klassementen met bijbehorende truien. Natuurlijk de gele trui voor het algemeen klassement, de rode trui voor het bergklassement en de blauwe sprinttrui. De meerdaagse start op Hemelvaartsdag met een omloop van 16,3 km. De U17 meisjes, mijn categorie, moesten deze ronde 2 keer rijden. In de middag volgde een criterium op een 1,7 km rondje omhoog en met een steile afdaling. Op vrijdag een tijdrit van 12,8 km en ‘s middags een koers op een parcours van 6,2 km. Op zaterdag stond de Koninginnenetappe op het programma. Een ronde van 14,7 km met meerdere klimmen en dus de Pedestrup. Een lange, steile heuvel, die we 4 keer moesten afwerken en waar de junioren jongens bijvoorbeeld 9 keer omhoog moesten. Behoorlijk zwaar, zeker omdat iedere wedstrijd constant heuvelachtig is en nooit vlak.”

“Voor het bergklassement waren er punten te halen in de 1e wedstrijd tijdens 2 sprints, de ene won ik en in de andere sprint was ik 2e. Tijdens de tijdrit waren er ook nog punten te verdienen, aan de hand van de snelste tijd op het hoogste punt van de tijdrit. Ik kon daar alle punten pakken. In de laatste rit waren er nog 2 sprints bergop de Pedestrup. De 1e sprint won ik en in de 2e werd ik andermaal 2e en daarmee won ik dat klassement. De laatste sprints waren wel zwaar omdat ik ook de gele trui had en er natuurlijk veel aangevallen werd in die laatste rit, waarin trouwens nog alles te winnen of te verliezen viel. Ik wilde echter graag de rode trui behouden omdat ik die vanaf de 1e dag in bezit had. En dat lukte dus.”

Meerdaagses

Maud Rijnbeek: “Ik vind de Tour de Himmelfart een heel mooie meerdaagse omdat de parcours zo leuk zijn. Veel klimmen afgewisseld met open stukken en afdalingen. Het maakt deze wedstrijd heel anders dan de meeste wedstrijden in Nederland, waar we vaak vlakke wedstrijden rijden. Behalve Limburg natuurlijk, maar jammer genoeg zijn er voor de nieuwelingen meisjes niet zoveel wedstrijden in Limburg. Vorig jaar reed ik Tour de Himmelfart voor de 1e keer, want in de jeugd ging ik met Hemelvaart altijd naar de jeugdmeerdaagse in Emmen, wat altijd ook heel leuk was. Maar ik heb er wel naar uitgekeken om hier te mogen fietsen.”

“Toen ik vorig jaar als 1e jaars won, was dat echt buiten verwachting. Ik kende sommige meiden van de European Junior Cycling Tour in Assen maar de meesten natuurlijk niet. Dus wist ik ook niet waar ik stond, zeker als 1e jaars. De TdH was wel 1 van de wedstrijden waar ik het heel graag weer goed wilde doen, maar ik wist nu wel dat het echt lastiger zou worden omdat er in het peloton van 70 meiden echt goede Nederlandse meisjes en internationale rensters aan de start stonden. Ik was natuurlijk superblij dat het toch lukte.”

Klimmen en TT

Maud Rijnbeek: “Het tijdrijden en klimmen gaat me inderdaad wel goed af. Ik hoop natuurlijk dat dat zo blijft en dat ik ieder jaar weer wat sterker word. Volgend jaar eerst naar de junioren en daar weer mooie en voor mij nieuwe wedstrijden rijden. En dan ooit de Giro. Dat wil natuurlijk elke jeugdige renster bereiken. Maar goed, eerst maar zien hoe het volgend jaar gaat bij de junioren.”

De grote overstap

Maud Rijnbeek: “In Nederland rijden we al wel eens wedstrijden met de junioren. Ik vind het echt superleuk als we samen rijden. Het gaat dan vaak net even harder en het is meer koers dan wanneer we alleen met de nieuwelingen rijden. In gecombineerde wedstrijd vormt zich vaak een kopgroep en zijn er meer aanvallen en wordt er harder gereden. Het is eigenlijk gek dat we dat met een wedstrijd met alleen de nieuwelingen minder voor elkaar krijgen. Ik heb heel veel zin om naar de junioren te gaan. Ook omdat je dan de kans hebt om aan UCI-wedstrijden deel te nemen, en aan meerdaagses als Borsele in Nederland, en de Healthy Ageing Tour en andere buitenlandse wedstrijden. Het is gewoon weer een stapje verder met voor mij nieuwe en andere wedstrijden. Ik hoop natuurlijk dat het lukt om daar te mogen starten en dat het goed blijft gaan.”

2018

Maud Rijnbeek: “Ik had vorig jaar best wel een goed jaar en het is een uitdaging om dat weer zo te doen. Ik wil natuurlijk graag goed zijn op de NK’s, vooral in de tijdrit, maar ik probeer daar niet te veel aan te denken. Ik train er gewoon naar toe en doe eigenlijk niets anders dan altijd. Dan moet het op de dag zelf allemaal mee zitten om een podiumplek te halen. Er is veel concurrentie en ik weet ook nog niet hoe het parcours precies loopt. Een beetje wind zou voor mij ook goed zijn, maar we zien het wel. En ik kijk uit naar de Jeugdtour in Assen. 6 dagen leuke wedstrijden en veel gezelligheid op de camping. Daar heb ik ook echt veel zin in. Verder gaan we nog op een trainingsweekend, ook altijd gezellig! Nog genoeg leuke wedstrijden en het jaar is nog lang. Ik heb er zin in!”

Fotomateriaal: Maud Rijnbeek.

 

Total
195
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*