Belgisch succes in Peterborough afgelopen week. Daar stond de Spaanse Belg Alexander Alonso uit De Pinte in zijn leeftijdscategorie 40-44 op het hoogste schavotje van de Granfondo World Series van Cambridge. En dan nog in het shirt van de ploeg die hij zelf oprichtte.

Foto: Scheldepeloton.

Je won begin deze maand een wedstrijd van de Granfondo World Series. Hoe hoog staat die aangeschreven en wat betekent die zege voor jezelf?

Alexander Alonso: “Klopt, in mijn categorie, dan wel te verstaan. Het is 1 van de grootste Granfondo’s en 1 van de weinige wedstrijden in Europa die je een ticket kunnen opleveren voor het WK in Varese dit jaar. Daarnaast is het qua parcours 1 van de weinige die me ligt. Amper 500 hoogtemeters op 130 km. Zalig snel dus, waardoor de waaierliefhebbers zoals ik er aan hun trekken komen.”

Hoe heb je de zege binnen kunnen halen?

Alexander Alonso: “Dit jaar was er weinig wind, wat ik liever anders had gehad. Zo bleef alles lang samen en was het pak moeilijk te controleren. Ik heb een aantal keer geprobeerd om met de hardrijders weg te rijden, maar ze kwamen ons altijd terughalen. Op 35 km van het einde snelden er 2 toptijdrijders weg en de mannen in onze groep gooiden de handdoek in de ring. Ik heb dan beslist om een aantal keer lange snelle beurten te doen om zo dichter te komen. Eens we ze terug in het vizier hadden, hebben we er alles gedaan om goed rond te draaien en konden we de 2 op 20 km van het einde terugpakken. Dan kwamen we plots bij de kopgroep van de jongere categorie die 3 minuten eerder was vertrokken. Daarin zaten 2 sterke ploegmaats van mij.”

 

“Het werd plots heel onoverzichtelijk, maar ik wist dat het wiel van Hakim Verbeure de beste optie was. Hij reed de laatste 10 km voor mij en zette me op 400m van het einde perfect af. Het werd een moeilijke sprint, de trein ontspoorde in een korte bocht. De meeste renners weken naar buiten uit en ik naam het risico om extra kort in te draaien en zo mijn snelheid te behouden en makkelijk afstand te nemen. Ik ben sowieso geen trage renner als er een meet is, dus ik wist dat mijn kansen hoog waren. Toch wou ik geen risico nemen en ik denk dat ik 50 meter voorbij de streep nog steeds aan het sprinten was.” (lacht)

Je rijdt voor Team Shifting Gears….

Alexander Alonso: “Klopt. Ik heb de ploeg samen met Hakim Verbeure zelf opgestart, met dank ook aan onze trouwe sponsors. Het is een ploeg waar een aantal serieuze toppers rijden, maar waar vooral de vriendschap het hoofdingrediënt is van het succes. Ik ben nu zelf al een paar weken goed op dreef en afgelopen woensdag werd dat beloond met een startplaats in de profkermiskoers van Ruddervoorde.”

Hoe ver reiken jouw Spaanse roots en hoe ben je in het Gentse terechtgekomen?

Alexander Alonso: “Ik ben afkomstig van Tenerife en heb daar ook gewoond tot mijn 17e. Daarna ben ik naar België gekomen om in Gent te studeren. En ik ben blijven hangen.” (lacht)

Foto: Bieke Claes.

Hoe combineer jij dat met werk?

Alexander Alonso: “Het is voor mij niet makkelijk om de trainingen optimaal uit te voeren en de nodige kilometers te doen. Ik sta aan het hoofd van een groot medisch bedrijf en soms moet ik 4 à 5 dagen in de week naar het buitenland, waar ik 60% van mijn werktijd spendeer. Een kwalitatieve training een paar uur nadat ik uit Singapore geland ben en een dag voor ik dan richting New York vertrek, is niet abnormaal. Gelukkig train ik hyperefficiënt, met hulp van Bart De Temmerman van Fitality, alsook met de wijze raad van heel wat topcoureurs van het Scheldepeloton. Ik prijs me gelukkig dat ik mee met hen kan gaan trainen.”

Hoeveel kilometers/uren train je dan per week?

Alexander Alonso: “Samengevat kan je bij mij een gemiddelde van 400 km per week rekenen, maar zoals gezegd heel kwalitatief. Blokken in vermogenzones vormen de basis. Het heel onregelmatig leven met onregelmatige uren, verschillende tijdzones, en als papa van een kleine kampioen van 4 jaar oud is het soms wel eens zweten. Maar met veel wilskracht, passie en schitterende renners waar ik mee mag fietsen – vooral mijn ploegmaats maar ook de mannen van het Scheldepeloton – lukt dat wel.”

Hoe zien de zomermaanden er voor jou uit?

Alexander Alonso: “De komende weken voorzie ik langere trainingen. De lange dagen en de zon laten dat toe. Ik zal een paar ezc-koersen meerijden en zeker wat criteriums. Die zijn snel en korter (90km) en dat ligt me. Daarnaast kijk ik vooral uit naar de Ronde van Tenerife , waar ik vandaan kom, en waar we eind augustus en begin september met de ploeg op uitgenodigd zijn. Om mijn seizoen af te sluiten mik ik eind september nog op de Ronde van Picardië.”

Total
855
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*