Het modderbruin in de Strade Bianche was natuurlijk heroïsch, maar wat staat dat wit Tiesj Benoot beeldig. Hij droeg het al eens prominent in de Tirreno en door omstandigheden had hij het in de Dauphiné weer aan. Rekening houdend met zijn kwaliteiten en die van zijn ploeg is de jongerentrui na 1 week in de Tour zeker een mogelijkheid.

Wit in de Tirreno. Foto: LaPresse / D’Alberto – Ferrari.

Niet dat we extra druk op zijn schouders willen leggen, maar het zou een krachtig signaal zijn. Het was dat Moscon leider was in de Dauphiné, anders zou hij de jongerentrui halverwege zelf gedragen hebben. Uiteindelijk ging de trui naar Pierre Latour, die niet bepaald de indruk gaf zich helemaal leeg te rijden voor zijn kopman Bardet. Ook Antwan Tolhoek, Guillaume Martin en Geoghegan Hart gingen Benoot finaal voorbij in het nevenklassement. Toch is het iets waar het wielerland België zich aan moet optrekken.

Jarenlang kwam niemand in de buurt van de witte trui, nu toont Benoot aan jongens als De Plus en Lambrecht dat het kleinood zeker niet buiten bereik is. Toen Kevin Seeldraeyers in 2010 zowel in Parijs-Nice als in de Giro het jongerenklassement won, was dat ook een gespreksonderwerp. Daarna werd het weer stil… Laat ons nu niet verwachten dat Tiesj straks ook echt in Parijs voor de Arc de Triomphe zal staan in het wit.

Wit in de Dauphiné. Foto: ASO/ A. Broadway.

Oké, vorig jaar werd hij 4e en zijn 3 voorgangers – Simon Yates, Meintjes, Buchmann – zijn intussen te oud geworden, maar zijn dichtste achtervolgers – Martin en Latour – zijn dat niet en lijken zich helemaal voor de jongerentrui te geven. Marc Soler en Egan Bernal hebben in principe ook de betere klimmersbenen, al moeten ze zich wellicht helemaal opofferen voor hun kopmannen bij Movistar en Sky. Tiesj Benoot heeft niet zijn hele seizoen in functie van de Tour gesteld en spreekt eerder over ritsucces dan over klassementsambities, dus uiteindelijk zal er wel 1’tje beter zijn.

En toch, na een ploegentijdrit, flink wat heuvels en een rit over kasseien is het niet ondenkbaar dat Benoot na een dikke week plots bovenaan het klassement zal prijken. Het zal vrij geruisloos voorbij gaan, zeker in het buitenland, maar het is een teken dat het kan. Misschien is het zelfs een motivatie voor onze toekomstige ronderenners om zich te focussen op het wit. Jarenlang was die voorbehouden voor latere winnaars van grote rondes: Basso, Menchov, Contador, Andy Schleck, Quintana,…. Wie wit heeft, kan van geel gaan dromen. Tiesj als witte raaf, al maakt 1 vogel natuurlijk de lente niet.

Fotomateriaal: ASO.

Total
60
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*