Jasper De Buyst bestormde als jonge pistier onmiddellijk de wielerwereld. Na een Europese titel omnium en 2 keer winst in de 6-daagse van Gent stapte hij in 2015 over naar Lotto Soudal. Nu staat de Assenaar, die zich omschoolde tot volleerd wegcoureur, op 7 juli aan de start van zijn 1e Tour. De sprintloods van André Greipel zal zich in juli vooral opofferen voor zijn ploegmaats. “We hebben een sterke selectie en kunnen ons op elk terrein onderscheiden.”

Op zondag 24 juni kroonde Yves Lampaert van Quick-Step Floors zich tot Belgisch kampioen in Binche. Die andere Belgische ploeg, Lotto Soudal, met onder meer Jasper De Buyst, bleef met lege handen achter. “Toch reden we een heel sterke wedstrijd”, zegt de Vlaams-Brabander. “Enkel in de laatste ronde lieten we het wat afweten. Op een BK telt maar 1 plaats en dus waren we nadien wel ontgoocheld. Het is echter een persoonlijke opsteker dat ik tijdens de koers zelf een goed gevoel had. Mijn conditie zit snor, ik ben klaar voor wat komt.”

Barst in kaakbeen

De Buyst maakt op 7 juli zijn debuut in de Tour de France. Na eerdere deelnames aan de Vuelta en Giro staat hij op 24-jarige leeftijd aan de start van het grootste wielercircus ter wereld. Zijn voorbereiding had echter beter gekund. “Tijdens de 4-daagse van Duinkerke kwam ik na de aankomst van de 5e rit zwaar ten val”, zegt hij. “Ik brak enkele boventanden, maar had ook een zware kneuzing aan mijn rechterschouder en een barst in mijn kaakbeen. Daardoor moest ik 10 dagen rusten. Toch kon ik de Baloise Belgium Tour goed uitrijden. In de Ronde van Zwitserland zag ik serieus af in de bergen, maar ik voelde mij beter worden naar het einde toe. Het BK was een bevestiging dat ik in vorm ben.”

Dinsdag vertrekt Lotto Soudal, dat in de Tour ‘New Lotto Soudal’ zal heten, vanuit Rijsel naar de Vendée in Frankrijk voor Le Grand Départ. De Buyst zal in juli met niemand minder dan Jelle Vanendert, in 2011 winnaar op Plateau de Beille, de kamer delen. “Jelle en ik kunnen het ook naast de koers goed met elkaar vinden. In de Tour ben je als kamergenoten een maand een soort koppel. Dan is het beter dat je een goede band hebt. Hoe ik de avonden doorbreng? Gewoon wat Netflixen. Welke serie weet ik nog niet, dat zien we op het moment zelf wel.”

Gele trui?

Komende zaterdag 7 juni is er al de 1e eerste rit. Na 201 vlakke kilometers weten we wie in Fontenay-le-Comte de 1e dagzege pakt en de daarbij horende felbegeerde gele trui voor het eerst dit jaar mag omgorden. Ook New Lotto Soudal heeft met Andre Greipel een kandidaat op winst in de rangen. De Buyst is sinds dit seizoen zijn vaste sprintloods. “Mijn 1e Tourrit wordt onmiddellijk een dag vol hectiek en stress. Toch heb ik er vertrouwen in. Andre is in vorm en we reden al vaak samen. Zo zijn we goed op elkaar ingespeeld.”

De 1e 9 dagen van de Tour zitten vol kansen voor de Belgische Lottoploeg. “We hebben Andre voor de sprints, maar in de kasseirit naar Roubaix kan Jens Keukeleire misschien iets moois tonen. En wie weet zelfs Andre, hij werd vorig jaar nog 7e in Parijs-Roubaix. Ook in de ploegentijdrit moeten we een mooie prestatie kunnen leveren. Een overwinning zal er niet inzitten, maar een ereplaats wel. We moeten ook in staat zijn om het tijdsverlies te kunnen beperken voor Tiesj Benoot, zodat hij een mooi klassement kan nastreven. En pas maar op voor mijn kamergenoot Jelle op de Mûr de Bretagne. Zoals hij dit seizoen bezig is….”

Afzien in de bergen

Daarna volgt de 1e rustdag in Annecy. “Mijn vriendin komt wel enkel langs op de 2e rustdag”, geeft De Buyst mee. “Annecy is namelijk moeilijk te bereiken. Toch zullen we tijdens de Tour voldoende contact hebben via WhatsApp en zo. Een goed contact met het thuisfront is belangrijk om zo het gemis wat dragelijk te houden.” Na die 1e rustdag volgen er 3 bergritten met als laatste een aankomst op de mythische Alpe d’Huez. “Het wordt mijn 1e keer in competitie dat ik hem doe. Het wordt een speciaal sfeertje.”

Ook voor de heel korte bergrit van 65 km en 3 cols op dag 17 van de Tour heeft De Buyst als niet-klimmer niet echt schrik. “Dat wordt vooral een ambetant dagje als niet-klimmer. Eerst heb je die startpositie zoals in de Formule 1. Doordat het een start bergop is, zit je onmiddellijk op achterstand. Toch verwacht ik niet zo’n grote problemen. Er is namelijk een tijdslimiet van 25%. Ruim voldoende om binnen te komen.”

Froome, Quintana of Porte?

Op zondag 29 juli dokkert het peloton dan over de kinderkopjes de Champs-Élysées op voor de klassieke slotrit van de Tour. Eergevoelig als renners zijn, willen ze allemaal maar al te graag Parijs halen. Daar op het podium met zicht op de Arc de Triomphe zal de winnaar van 105e Tour gekroond worden. Wie zijn nu volgens De Buyst de te kloppen mannen dit jaar? “Froome zal er wel staan, maar het wordt afwachten hoe hij gerecupereerd is na de Giro. Daarnaast heb je de klassieke namen zoals een Porte en Quintana.”

“Het belooft wel een open Tour te worden, maar dat maakt het des te mooier. Wanneer mijn Tour geslaagd is? Ik wil hem natuurlijk uitrijden. Daarnaast wil ik mij vooral in dienst stellen van de ploeg. Greipel kan winnen in een sprint. Daarnaast hebben we met Tiesj, Thomas (De Gendt, red) en Jelle ook nog sterke ijzers in het vuur. We hebben een sterke selectie en kunnen ons op elk terrein wel onderscheiden. Met New Lotto Soudal zijn we gemotiveerd en klaar om er een mooie Tour van te maken.”

KOM OP 19 JULI NAAR ONS 1E KOERSGESPREK IN CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN!

Fotomateriaal: Fabienne Vanheste.

 

Total
115
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*