Zaterdag staat Bredenaar Timothy Dupont (30) aan de start van zijn 1e Tour. ‘La Grande Boucle’ is de grootste wielerwedstrijd ter wereld en de belangen voor de deelnemende ploegen zijn groot. Toch slaagt de sprinter van Wanty-Group Gobert erin ontspannen toe te leven naar deze wedstrijd. “De Tour is voor mij een ontdekkingstocht. Niets moet, alles mag.”

Het verhaal van Timothy Dupont is gekend. In 2016 kroonde hij zich tot de Belgische zegekoning. Na een moeilijk 2017 zocht hij bij Wanty-Groupe Gobert nieuwe oorden op. Met succes. Al 20 keer dit seizoen reed hij naar een top 10-plaats, waarvan 5 keer podium. “De uitschieter ontbreekt, maar ik kon mij al vaak tonen.” Door zijn goede prestaties kon Dupont een plek veroveren in de Tourselectie van zijn ploeg. “Ik ben zo blij dat ik mee mag. Wat de verwachtingen zijn? De Tour is voor mij een ontdekkingstocht. Niets moet, alles mag. Een paar goede sprints en uitrijden zou heel mooi zijn.”

Groenewegen en Gaviria

Dupont is de sprinter van dienst bij Wanty-Groupe Gobert. Dylan Groenwegen en Fernando Gaviria zijn de 2 topsprinters die dit seizoen al het meest overtuigden. Zij zijn deze Tour dan ook de te kloppen mannen. “Ik heb beiden al eens kunnen kloppen, hé. (lacht) Groenewegen in Nokere Koerse 2016 en Gaviria datzelfde jaar in Koolskamp. Maar de Tour is natuurlijk van een heel ander niveau. Zelf heb ik geen sprinttreintje, dus ik zal mijn plan moeten trekken. Ik hoop een paar keer top 10 te kunnen sprinten. Top 5 wordt moeilijk, maar je weet maar nooit.”

KOM OP 19 JULI NAAR ONS 1E KOERSGESPREK
IN CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN!

De Fransman Guillaume Martin moet voor Wanty een klassement uit de brand slepen. Vorig jaar eindigde hij al als 23e en ook dit jaar jaagt hij een goede ranking na. “Guillaume heeft een serieuze stap voorwaarts gezet”, vindt Dupont. “Hij won de Circuit de la Sarthe en eindigde als 12e in de Dauphiné. Door een mindere ploegentijdrit moest hij aan een remonte beginnen, maar in de bergetappes hield hij wel knap stand tussen de grote mannen. Met Guillaume willen we beter doen dan vorig jaar. Top 20 lijkt ons wel wat.”

Nieuwe tijdritfiets

In de Tour kan Wanty rekenen op een nieuwe tijdritfiets. Dupont is alvast overtuigd. “De fiets is veel aerodynamischer omdat de remkabels in het frame zijn ingewerkt. Ook hebben ze schijfremmen. Met Van Keirsbulck en ikzelf hebben we ook 2 mannen in de ploeg die echt graag tijdrijden. In de Tour zullen we zeker beter voor de dag komen. We gaan ons smijten.”

Naast Dupont en Martin heeft Wanty nog een paar andere troeven. “Met Andrea Pasqualon hebben we een 2e sprinter mee. Hij won de Ronde van Luxemburg en is in vorm. Pas maar op voor hem bij de hellende aankomsten. Voor de kasseienrit hebben we Van Keirsbulck en Yoann Offredo. Daarnaast zijn er nog Dion Smith, Thomas Degand en Marco Minnaard. Een mooi collectief waarmee we naar de oorlog kunnen.”

GVK

Vandaag/woensdag reisden Dupont en zijn ploegmaats vanuit Rijsel af naar de Vendée, waar dit jaar ‘Le Grand Départ’ is. Zo moest hij woensdagochtend afscheid nemen van zijn vriendin en dochtertje Marilyn, die hij een kleine maand zal moeten missen. “Dat wordt moeilijk, maar op de rustdagen komen ze eens langs. Ook FaceTime ik iedere dag met het thuisfront. Gelukkig maar, want Marilyn verandert zo vlug. Van de ene op de andere dag begint ze mama of papa te zeggen.”

Tijdens de Tour deelt Dupont een kamer met Van Keirsbulck, een goede vriend van hem. “We trainen vaak samen en komen goed overeen. Wat we dan doen op de kamer? Ik bekijk vaak ‘s avonds een serie op Netflix. Mijn vriendin volgt dan dezelfde serie thuis. En daarnaast vooral veel rusten. Maar er wordt natuurlijk ook wat afgelachen. Anders kan je het geen 3 weken volhouden, hé.”

Fotomateriaal: Fabienne Vanheste.

Total
116
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*