De witte trui in de Tour gaat sinds 1975 naar de beste jongere onder de 25 jaar in het klassement. De trui was in het verleden voor renners als Marco Pantani, Jan Ullrich en Andy Schleck een opstap naar Tourwinst. Ontdek wie dit jaar de favorieten zijn en dus de mogelijke Tourwinnaars van morgen.

Marc Soler (24), Movistar

De Spanjaard Marc Soler debuteerde in 2015 voor Movistar. En passant won hij als neoprof nog de Tour de l’Avenir. Soler stak voor het eerst zijn neus aan het venster in 2017. In de Ronde van Catalonië pakte hij een 3e plaats en won er de jongerentrui. Ook in de Ronde van Zwitserland behaalde hij een knappe 8e plaats. Dit jaar zette hij de koers naar de zon, Parijs-Nice, naar zijn hand na een geslaagde coup in de laatste etappe in en rond Nice. De vraag is of Soler zijn eigen kans mag gaan bij Movistar. Het triumviraat Landa, Quintana en Valverde zijn de kopmannen. Deze op 1 lijn krijgen was voor ploegmanager Eusebio Unzué al een serieuze opdracht. Een 4e kopman of vrijbuiter is misschien van het goede te veel. Soler maakt ook zijn debuut in de Tour de France. Dus het is koffiedik kijken of hij 3 weken op het hoogste niveau nu al aankan.

Guillaume Martin (25), Wanty-Groupe Gobert

In de door Soler gewonnen Tour de l’Avenir finishte Guillaume Martin op een verdienstelijke 10e plaats. De Fransman won eerder dat jaar Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. Lichtgewicht Martin is een buitenbeentje in het peloton. Hij is filosoof van opleiding en zoekt de diepere betekenis tussen wielrennen en Nietsche. Ook besloot hij om prof te worden bij het Belgische Wanty-Groupe Gobert en niet bij een Franse ploeg. Vorig jaar werd hij bij zijn Tourdebuut al onmiddellijk 23e in het eindklassement. Martin maakte progressie en was dit seizoen al eindlaureaat in het Circuit Cycliste Sarthe – Pays de la Loire. In het Critérium du Dauphiné bewees hij zijn stijgende vormpeil en eindigde de Fransman als 12e. Dit jaar gaat Martin opnieuw voor een goed klassement. De witte trui is voorlopig nog geen doel voor de nuchtere Fransman. Maar als hij klimt zoals in de Dauphiné kan dat er wel 1 worden.

Pierre Latour. Foto: ASO/ A. Broadway.

Pierre Latour (24) AG2R La Mondiale

Een ander Frans goudhaantje is Pierre Latour. Bij zijn rondedebuut in 2016 won hij onmiddellijk een bergetappe in de Vuelta. Vorig seizoen was hij in de Tour al een belangrijke knecht van Romain Bardet in het hooggebergte. Tot rit 16 stond hij nog als 13e in het klassement. Na een aantal mindere dagen finishte hij uiteindelijk als 29e in Parijs. Dit seizoen bewees de Franse klimmer al meermaals zijn klasse. Hij behaalde ereplaatsen in de Ronde van Catalonië, Ronde van Romandië en het Criterium du Dauphiné. In Catalonië en in de Dauphiné veroverde hij ook de jongerentrui. Deze Tour gaat hij opnieuw mee als meesterhelper van Bardet, die droomt van Tourwinst. Door diep in de finale te knechten voor zijn kopman eindigt hij iedere dag op een dichte ereplaats. Zo kan hij plots in het wit belanden. Eergevoelig als de Fransen zijn, zullen ze die trui tot der dood verdedigen.

Egan Bernal (21), Team Sky

Een andere Tourdebutant is intrinsiek gezien misschien wel de te kloppen man voor de jongerentrui. Egan Bernal maakte de voorbije 2 jaar indruk bij het Androni-Sidermec-Bottecchia van Gianni Savio. Vorig jaar werd hij 16e in de Tirreno-Adriatico en won hij de Tour de l’Avenir met groot machtsvertoon. Dit jaar ging hij bij Sky op zijn elan verder. Hij werd 6e in de Tour Down Under, 2e in de Ronde van Romandië en eindwinnaar van de Ronde van Californië. In 4 van de 5 rittenwedstrijden waar hij startte, won hij de jongerentrui. Bernal gaat in de Tour mee als knecht van topfavoriet Chris Froome. Maar voor hem geldt net hetzelfde als voor Latour. Door als meesterhelper te knechten voor zijn kopman kan ook hij plots in het wit staan.

Foto: Team Sky/ Getty Images.

Tiesj Benoot (24), Lotto Soudal

Ook voor Gentenaar Tiesj Benoot is er misschien een kans. Vorig jaar verraste de alleskunner bij zijn Tourdebuut al met een 20e plaats. Een maand eerder dartelde hij met Froome en Porte naar een 12e plaats in de Dauphiné. Dit seizoen bewees Benoot dat hij opnieuw een stap voorwaarts zette. Na winst in de Strade Bianche werd hij knap 4e in de Tirreno-Adriatico. Daar won hij de witte trui voor Miguel Angel Lopez, de 3e van de Giro dit jaar. Ondanks zijn knappe prestaties gaat hij dit jaar niet voor een klassement. Ritwinst is zijn grote doel, maar op de 1e rustdag in en rond het meer van Annecy denkt hij daar misschien anders over. De Tour is en blijft onvoorspelbaar en vol verrassende wendingen.

Outsiders

Bij Team Sky hebben ze nog ene Gianni Moscon (24). De wispelturige Italiaan bewees de voorbije jaren al meermaals zijn klasse als alleskunner. Vorig seizoen was hij samen met Wout Poels de belangrijkste knecht voor Froome in de Vuelta. Zelf eindigde hij daar nog als 27e. Dit jaar droeg hij enkele dagen de jongerentrui in de Dauphiné, maar in de Tour zal hij vooral moeten knechten voor topfavoriet Froome.

Na Thibaut Pinot zijn inzinking in de Ronde van Italië krijgt het Franse goudhaantje David Gaudu (21) in de Tour zijn eigen kans. De jonge Franse klimmer won in 2016 met overmacht de Tour de l’Avenir. Hij kende erna een vlotte overstap en werd dit seizoen 12e in de Ronde van Catalonië. Zijn voorbereiding werd wel verstoord door een val in de Dauphiné. Focust hij zich op ritwinst of gaat hij toch voor een klassement onder het motto: niets moet, alles mag?

Bij EF Education First-Drapac is Rigoberto Uran de onbetwiste kopman. Bergop krijgt hij steun van Daniel Felipe Martinez (22). De Colombiaan startte al 2 keer in de Ronde van Italië. De flamboyante manager van de ploeg, Jonathan Vaughters, noemt hem de evenkie van Egan Bernal. Voorlopig is dat nog wat overdreven, maar Martinez heeft zeker wat in zijn mars. Dit seizoen was hij al 3e in de Ronde van Californië en 7e in de Ronde van Catalonië. De kans dat hij de witte trui wint is klein, maar hij mag ons verrassen.

KOM OP 19 JULI NAAR ONS 1E KOERSGESPREK
IN CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN!

Total
28
Shares

2 commentaires

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*