Dinsdag 10 juli wordt een onwaarschijnlijke dag in de sportgeschiedenis van België. In het voetbal speelt ons land de halve finale van het wereldkampioenschap, in het wielrennen draagt Greg Van Avermaet de gele trui om de schouders. Er zijn tijden geweest dat we in onze 2 populairste sporten 5 jaar moesten wachten op het geel en niet deelnamen aan het WK. België boven, laat ons genieten.

Foto: ASO.

Over de ‘gouden generatie’ in het voetbal is al veel gezegd en geschreven. De ‘gele generatie’ in de koerswereld krijgt wat minder aandacht en dat is ergens wel normaal. Thans is de gele trui zeker geen jaarlijkse kost. In 23 Rondes van Frankrijk (sinds 1996) droegen Belgen in totaal amper 11 dagen geel. De hoofdbrok is voor Tom Boonen, die in 2006 4 dagen leider was nadat hij op een leegloper geel veroverde in Valkenburg. Het was nochtans niet zijn beste Tour. “Wa veu ne nieuweling zen ekik na”, zei hij toen hij zich miskeek op de bordjes. “Ik kan het nie mieje”, zuchtte Tornado Tom.

Eenjaar later pakte hij revanche met groen en 2 ritten, maar geel zou hij nooit meer dragen. Marc Wauters (2001) in het geel zal niemand ooit vergeten. Het was zonder twijfel de mooiste dag in de carrière van De Soldaat. Na een goede proloog (13e), bleef hij met 15 andere vluchters net het peloton voor in een etappe naar Antwerpen. In de finale reed hij weg en hield hij stand. Een dag later reed hij in het geel door thuisdorp Lummen, waar hij vrienden en familie groette. Helaas overleefde hij de etappe naar Seraing niet in het peloton, maar nog steeds wordt hij aangesproken over die dag.

Foto: ASO.

 

Gilbert (2011) en Bakelants (2013) deden het allebei helemaal in het begin van de Tour. Phil won op de Mont des Alouettes en moest een dag later na de ploegentijdrit al het geel inleveren bij Thor Hushovd. Bakelants won de 2e rit op Corsica en ook hij was na de ploegentijdrit leider af. Toen was het Gerrans die overnam van de Belg. In tegenstelling tot Gilbert mocht Bakelants wel 2 gele leeuwtjes ontvangen, toen werd de ploegentijdrit immers pas op dag 4 georganiseerd.

Wraak

Nu neemt ons land een beetje wraak door juist in de ploegentijdrit geel te veroveren. De vorige keer Gele Greg was het 1e bedrijf van een waanzinnige sportzomer, met Gouden Greg als climax. De flandrien veroverde geel na een Belgisch dagje met De Gendt richting Le Lioran. Dat hij een vlakke rit overleefde, was ingecalculeerd, maar Van Avermaet trok in de 1e bergrit ten aanval en nam nog wat extra tijd in het algemeen klassement. Hij droeg uiteindelijk 3 dagen het geel en had de smaak te pakken.

Met de ploegentijdrit in zijn achterhoofd kwam hij naar deze Tour. Hij plaatste zich verstandig vooraan in de massasprinten en krijgt nu wat hij wou. Dit moeten we koesteren. Ooit duurde het 8 jaar (na Vanderaerden in 1985) dat België moest wachten op geel (Nelissen in 1993). De halve finales van het WK voetbal maken we mogelijk nooit meer mee. 11 juli de Vlaamse feestdag, maak van 10 juli dan maar de Belgische sportfeestdag.

KOM OP 19 JULI NAAR ONS 1E KOERSGESPREK
IN CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN!

Total
192
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*