Deze week staan de wereldkamioenschappen baanwielrennen voor juniores op het programma. In het Zwitserse Aigle staat bij de mannen in de sprintdiscipline Thibo Destatsbader aan de start van zijn 1e WK.

Foto: UVP.

Wat doet die selectie met jou? Brengt het druk mee, zo’n 1e WK?

Thibo Destatsbader: “Eerlijk gezegd is het toch wel een oplucht dat ik erbij ben. Na mijn selectie voor de Europese kampioenschappen vorig jaar moest ik nu toch wel aan mezelf tonen dat ik het waard ben om naar het WK te mogen.”

Met welke doelstellingen trek je naar ginder?

Thibo Destatsbader: “In 1e instantie wil ik top 12 rijden. Dat lijkt misschien niet ambitieus, maar de kwalificaties zijn toch altijd het moeilijkst, vind ik. Als ik die weet te overleven, zit er zelfs een grote kans in om bij de 6 beste sprinters ter wereld te eindigen.”

Ken je de piste in Aigle?

Thibo Destatsbader: “Vooral van op internet, want ik heb er nog nooit zelf gereden. De piste zou wel in mijn voordeel zijn omdat ze heel technisch is. Ze is wel kort, wat het moeilijk maakt om vanuit het wiel er nog over te komen. Dat speelt minder in mijn voordeel.”

Wat zijn de kwaliteiten van een goeie sprinter op de piste?

Thibo Destatsbader: “Een sprinter moet meer kwaliteiten hebben dan de meeste mensen denken: tactiek, techniek, kracht en snelheid. Alle aspecten moeten goed getraind zijn. Ook het mentale speelt een grote rol. Alles moet dus op en top zijn om goed te presteren.”

Foto: Stéphane Wernimont.

Zijn er punten waar je zelf nog aan moet werken?

Thibo Destatsbader: “Ik moet nog alle punten bijschaven, maar vooral kracht en explosiviteit moeten nog veel beter. Zeker met het oog op de toekomst. De wattages bij de elites liggen namelijk nog veel hoger. Ik wil graag blijven groeien om later mee te kunnen strijden met de elites, maar dat komt niet uit het niks. Er is nog veel werk aan de winkel.”

Beoog je een pistecarrière zoals bijvoorbeeld De Ketele, of ligt jouw toekomst op de weg?

Thibo Destatsbader: “Op de weg ga ik in de nabije toekomst niet meer kunnen rijden. Ik kan te weinig specifiek voor de weg trainen om het goed te kunnen. Je moet keuzes maken. Kenny (bondscoach De Ketele, red) heeft een prachtig palmares op de piste waar velen van kunnen dromen. Voor hetzelfde zou ik gerust tekenen!”

Je hebt pas je middelbaar afgewerkt. Betekent dat meer tijd om te trainen en te werken aan je ontwikkeling als renner?

Thibo Destatsbader: “Volgend jaar ga ik verder studeren in Gent, dus mijn studies zal ik zeker niet laten vallen om meer en beter te trainen. Ik ben ervan overtuigd dat studeren en koersen zeker te combineren is. Beiden zullen veel tijd opslorpen, maar ik doe het allemaal met veel plezier.”

Waar zie je jezelf binnen 5 en binnen 10 jaar staan als coureur?

Thibo Destatsbader: “Binnen 5 jaar wil ik op schema zitten om aan de Olympische Spelen mee te doen. Dat was namelijk ook het doel van de topsportschool om ons daarmee op weg te helpen. Het is niet onmogelijk, maar ook dat komt niet uit de lucht vallen. Binnen 10 jaar wil ik vooral nog in het koersmilieu aanwezig zijn. Als ik mijn doelstellingen behaald heb de volgende 5 jaar dan zou ik zeker graag renner blijven.”

Total
330
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*