Deze week gaf hij nog wedstrijdcommentaar bij de Famenne Ardenne Classic, maar voor de rest zie je Gaëtan Bille nog maar weinig in het peloton. Gedegouteerd als hij was, startte hij na zijn passage bij Veranda’s Willems een eigen trainingscenter voor duursporters. De Luikenaar is nog altijd maar 30, maar zal nooit meer zijn kost verdienen als renner.

Eind 2016 verliet je Wanty-Groupe Gobert al na 1 seizoen om terug te keren naar Veranda’s Willems. Waarom precies?
Gaëtan Bille: “Ik had met Veranda’s Willems een heel goed jaar 2015 gekend. Ivan De Schamphelaere en Kristof De Kegel hadden de ploeg een zeer professionele structuur aangemeten. De renners kwamen niets tekort. Maar ik wilde toch weer de grote koersen gaan rijden, de voorjaarsklassiekers met name. Wanty kwam met een mooi voorstel en reed wel op procontinentaal niveau, terwijl Veranda’s Willems continentaal bleef. De zomer nadien kreeg ik telefoon van De Kegel. Hij wist me te melden dat Veranda’s Willems ook procontinentaal werd. Omdat ik maar een contract van een jaar had bij Wanty, was die terugkeer snel beklonken. Ik keek er naar uit om weer met enerzijds Ivan en anderzijds Kristof als trainer te werken. Ik kende Nick Nuyens op dat moment niet, maar ik had een blind vertrouwen in hem en zijn partner (Chris Compagnie, red).”

Met welke sportieve ambities kwam je bij Sniper?
Gaëtan Bille: “Ik had bij Wanty geen slecht seizoen gereden. In de Ronde van Catalonië was ik 3e geworden in de 5e etappe en 5e in het eindklassement van de Circuit Cycliste Sarthe. Helaas bleef een overwinning achterwege. Het was bovendien een moeilijk jaar voor mij. De dood van Antoine Demoitié kwam hard aan. Ik stond heel dicht bij hem en was zelfs getuige op zijn huwelijk. Ik was dus van plan om in 2017 een grote slag te slaan.”
Was de ploeg met de komst van Nuyens erg veranderd?
Gaëtan Bille: “Ik moet bekennen dat er de 1e maanden geen vuiltje aan de lucht te bespeuren viel. De Kegel leidde in de winter de voorbereiding op het seizoen, zoals gebruikelijk. De mentaliteit tussen de renners en de staff zat ook goed. Er leek weinig veranderd te zijn ten opzichte van 2015.”

Ex-ploegleider Ivan De Schamphelaere, die zelf opzij werd geschoven door Nuyens, liet uitschijnen dat jouw carrière gebroken werd. Wat is daar van aan?
Gaëtan Bille: “In het begin van het seizoen reden we met de ploeg de Ster van Bessèges. Geen enkele renner van de ploeg kon het peloton volgen. We begrepen er niets van. Kristof toonde ook aan dat we nochtans hogere wattages trapten dan de rest. Na analyse en testen met verschillende fietsen, bleek het probleem niet bij de renners maar bij het materiaal te liggen. Dat werd door Kristof dan ook gesignaleerd aan de ploegleiding. 3 dagen voor de Omloop Het Nieuwsblad riep Nick Nuyens ons samen. Niet om te zeggen dat hij het probleem ging oplossen, maar wel om ons te laten weten dat we daar niks over mochten zeggen tegen de media.”
“Nick heeft het probleem nooit opgelost, dus het begin van het seizoen was een verloren zaak. Ivan De Schamphelaere luisterde heel erg naar de renners en probeerde zelf een oplossing te vinden, maar Nuyens schopte hem eruit. De enige zorg van Nuyens was dat Wout (Van Aert, red) zich goed voelde binnen de ploeg. De andere renners konden hem niks schelen.”
Dus?
Gaëtan Bille: “Wout is half mei aan zijn wegseizoen begonnen met dezelfde fiets als ons. Het ging om een kermiskoers, maar hij kon bij wijze van spreken niet mee. Daarop heeft Nuyens hem een Felt-fiets van een paar jaar voordien gekocht. In de Baloise Begium Tour stond hij er meteen. Enkel Wout, Timo Dupont, Huub Duijn en Dries De Bondt hebben zo’n oudere fiets gekregen. We hebben nochtans allemaal om zo’n model gevraagd, maar Nuyens was duidelijk: dat was enkel voor die 4 jongens.”
“Ik had zelf maar een jaar contract, dus ik had geen andere keuze dan resultaten te rijden om ook voor 2018 onder dak te geraken. Ik heb dan maar met mijn eigen centen zo’n oud Felt-kader gekocht. Toen ik daags voor het BK in Antwerpen met die fiets op de proppen kwam, werd Nuyens furieus. Hij wilde niet dat ik nog koersen reed voor zijn ploeg en stelde me nog zelden op. Dat was in 1 koers om de 5 weken, een minimumvereiste van de UCI. Mijn jaar was dus om zeep. Een nieuwe ploeg op procontinentaal niveau kon ik wel vergeten.”
Hoe verging het je vervolgens bij het continentale Sovac-Natura4Ever?
Gaëtan Bille: “Ik heb mijn fiets een paar maanden helemaal aan de kant laten staan. Vervolgens stelde Geoffrey Coupé voor om zijn team te vervoegen. Dus begon ik weer te fietsen, naast mijn vaste job – ik was met Concept Performance zelf een trainingscenter gestart voor duursporters. Ik herbegon puur voor het plezier, maar de resultaten volgden al snel. Ik werd 2e in de tijdrit van de Sharjah Tour (voor onder meer Kris Boeckmans en Michael Goolaerts, red) en kon winnen in Algerije en Tunesië. Mijn job vergde echter steeds meer tijd, waardoor ik na het BK in Binche beslist heb om resoluut te kappen met de koers. Fietsen is nog altijd mijn passie en ik doe het nog steeds vaak, maar de situatie met Nuyens was ik echt zat. Dat heeft me gedegouteerd.”