Bij WSA Pushbikers, een continentale ploeg met Oostenrijkse licentie, is Otto Vergaerde aan een nieuwe carrière begonnen. Zo reed hij de voorbije maanden nog de Rondes van Zuid-Bohemen in Tsjechië en Bihor-Bellotto in Roemenië. Zover had het niet moeten komen voor de Oost-Vlaming, die zijn profcontract tegen wil en dank heeft moeten inleveren. En nu?

Wat liep er mis, dat Vergaerde voor 2018 plots weg was bij Willems Veranda’s-Crelan. Dat is de vraag die we ons stelden toen we zijn recente outfit voorbij zagen zoeven in het peloton. We hadden een hele uitleg verwacht maar kregen een – weliswaar vriendelijk – zeer kort berichtje terug. “Ik heb geen interesse om te babbelen over Nick Nuyens en het voorbije seizoen, want ze hebben mij met een aangetekend schrijven duidelijk gemaakt dat ik geen uitlatingen mag doen in de pers. Indien ik dat wel doe, volgt er een schadeclaim en slepen ze mij voor de rechter. Ik ga dus zwijgen en probeer deze vervelende situatie achter mij te laten.”

6-daagse

Feit 1:  Vergaerde heeft een stap terug moeten zetten, van procontinentaal naar continentaal. “Ik ben nu officieel halftijds prof”, zegt hij. “Sinds 1 januari zit ik bij Pushbikers. De integratie was nooit echt een probleem. Het voordeel van deze ploeg is dat ik het seizoen meteen kon beginnen omdat ze ook een programma op de piste voorzien. De teamchef is een gekende pistier in het 6-daagsecircuit, vandaar. Half februari ben ik dan met de ploeg op de weg gaan rijden.”

Het is niet altijd evident geweest de voorbije maanden, bekent de man van Melle. “We rijden veel minder wedstrijden dan de procontinentale teams en dat is voor mij toch wat aanpassen geweest. Bovendien moet ik altijd weer het vliegtuig op richting Oostenrijk, dat maakt het er niet makkelijker op. Om nog maar te zwijgen van de koersen in Tsjechië en Roemenië, een stuk amateuristischer dan bij ons en ook de organisatie kan vaak beter. Laat ons maar stellen dat België een voorbeeld blijft op dat vlak.”

“Sowieso biedt deze ploeg wel mogelijkheden om deze winter extra op de baan te gaan rijden. Ik kijk dan ook uit naar de 6-daagses. In Alkmaar zal ik met jong talent Fabio Vandenbosche rijden, in Londen met Jules Hesters, een andere beloftevolle pistier. En dan rijd ik ook nog in Gent en Berlijn. Genoeg kansen om terug te presteren op het hoogste niveau, waar ik me voordien al had bewezen.”

Nieuwe zoektocht

Feit 2: de mentale tik die hij in 2017 te verwerken kreeg, liet sporen na. “Optimaal was de situatie niet bepaald, dus ja, mijn sportieve niveau heeft daaronder geleden. Zowel mentaal als fysiek was het moeilijk na 2017. Ik ben echter altijd blijven trainen en heb de hoop nooit opgegeven. Ik heb verschillende wedstrijden gereden waar ik echt een goede prestatie heb neergezet, maar in België werd dat niet opgemerkt. Ik heb te weinig kansen gekregen om in mijn eigen land te koersen. Uit inspanningstesten bij Kristof De Kegel bleek nochtans dat ik sterker ben dan ooit. Alleen ontbreekt het me aan een kans iets te laten zien in de juiste wedstrijden.”

Wat is het vervolg in 2019? “Ik ben nog aan het rondkijken en sta voor alles open”, besluit Vergaerde. “1 ding staat vast: ik ga niet bij mijn huidige werkgever blijven. Dit is niet het juiste platform om mezelf te tonen, heb ik nu gemerkt. De zoektocht naar iets nieuws is dus ingezet.”

Total
167
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*