Met veel bombarie werd deze week het boek van Sven Nys uitgebracht. De Kannibaal van Baal mocht zelfs opdraven bij Lieven Van Gils op één om uit te leggen hoe je een winnaar wordt. Met een plan dus, zoals in de titel staat. Om je op weg te helpen een plan op te stellen, geven we je gratis wat inspiratie die Sven Nys zelf graag deelt in zijn boek. Die inspiratie zet je op weg om met de hoofdstukken aan de slag te gaan. Resultaat verzekerd!

Een persoonlijke filosofie als businessplan

Inspiratietip 1: De geluksfactor bestaat, maar je kunt alles doen wat binnen je mogelijkheden ligt om dat geluk af te dwingen.

Inspiratietip 2: Kies niet voor snel succes, maar mik op de lange termijn. De grootste voldoening zit niet in de beloning, maar in de weg ernaartoe.

Inspiratietip 3: Schrijf je eigen verhaal en blijf trouw aan je eigen filosofie. Haal de motivatie en ambitie uit jezelf.

Inspiratietip 4: Focus niet op anderen, want wie kopieert, komt te laat of verliest zichzelf. Laat los wat je niet kunt controleren.

Inspiratietip 5: Leg de lat op de juiste hoogte. Sla geen stappen over en overschrijd je eigen limieten niet. Overdreven perfectionisme is niet altijd rendabel.

Teamwork

Inspiratietip 1: Je kunt niet alles alleen. Laat je omringen door mensen die je filosofie delen, die een klankbord zijn en die je blindelings kunt vertrouwen.

Inspiratietip 2: Stel een hecht team samen waarin iedereen, van de zwakste schakel tot de ‘kopman’, motivatie kan putten uit de saamhorigheid richting hetzelfde doel.

Inspiratietip 3: Stel niet alleen eisen, maar toon ook voldoende waardering. Een evenwichtige combinatie van discipline en ontspanning zorgt voor een aangename werksfeer.

Inspiratietip 4: Teambuildingactiviteiten kunnen helpen om de mens achter de collega beter te leren kennen en appreciëren.

Inspiratietip 5: Als de wegen ooit scheiden, verbrand dan de bruggen niet en gun elkaar succes.

Uit de comfortzone

Inspiratietip 1: Berust niet in routine of gemakkelijk succes. Creëer en innoveer zelf om het verschil te blijven maken. Alleen zo blijf je de concurrentie een stap voor.

Inspiratietip 2: Als je zelf geld en energie in je project investeert, ben je automatisch voorzichtiger en neem je geen overhaaste beslissingen.

Inspiratietip 3: Uit je comfortzone komen gaat altijd gepaard met gezonde druk en stress. Maar de voldoening achteraf is des te groter, alsook de drive om verder te blijven kijken.

Inspiratietip 4: Niet iedereen is even ambitieus. Help anderen te geloven in hun potentieel en geef hen zo een duwtje in de rug om hun grenzen te verleggen.

Respect

Inspiratietip 1: Zet de concurrentie of je omgeving je onder druk, ga dan uit van je eigen kracht. Laat je prestaties voor zich spreken. Sereniteit en standvastigheid worden op lange termijn altijd gewaardeerd.

Inspiratietip 2: Moet je toch reageren op kritische of stressvolle situaties, behoud dan je waardigheid. Met een respectvolle houding dwing je meer respect af.

Inspiratietip 3: Communiceer niet te impulsief, zeker niet in de (sociale) media. Denk twee keer na over wat je zegt en de manier waarop. Hoe kunnen je woorden geïnterpreteerd worden?

Inspiratietip 4: Wees je bewust van je voorbeeldfunctie. De manier waarop jij je gedraagt, heeft een invloed op je omgeving (werknemers, collega’s, klanten, kinderen).

Inspiratietip 5: Soms is zwijgen goud.

De ouder is de eerste coach

Inspiratietip 1: Als ouder ben je de eerste coach van je kinderen. Jij kent hun karakter en talenten het beste, en bent hun belangrijkste voorbeeld en inspiratiebron.

Inspiratietip 2: Laat je kind zelf kiezen wat het graag wil doen. Geef het ook de vrijheid om verschillende hobby’s uit te proberen. Zo ontdekt het vanzelf waar het de meeste passie bij voelt.

Inspiratietip 3: De grens tussen ondersteunen en pushen is dun. Plezier beleven aan een hobby is belangrijker dan presteren. Leg de lat niet te hoog en leer je kind relativeren.

Inspiratietip 4: De weg naar een topsportbestaan is lang en moeilijk. Laat voldoende ruimte voor een leven naast de sport, zodat je kind kan inschatten of het al die opofferingen wil opbrengen.

Inspiratietip 5: Samen met je kind een passie delen, zonder druk, bevordert de onderlinge band. Als ouder je kind trainen lijkt me dan weer niet raadzaam.

Geen schrik voor het zwarte gat

Inspiratietip 1: Besef als topsporter dat je een luxeleven leidt, in een beschermde cocon, en bereid je voor op een leven waarin je zelf de touwtjes in handen moet nemen. De vaardigheden die je als sportman hebt ontwikkeld, kunnen je daarbij helpen.

Inspiratietip 2: Loop niet naast je schoenen en blijf jezelf. Dan gaan vanzelf meer deuren voor je open.

Inspiratietip 3: Ga eerlijk en nederig om met je zwakke punten, want dat wordt geapprecieerd. Sta open voor advies en constructieve kritiek. Iedereen heeft behoefte aan minstens één rustpunt per week.

Inspiratietip 4: Maak tijd om te bewegen, zelfs al lijkt je agenda overvol. Bewegen (of sporten) geeft je energie en is de beste preventie tegen burn-outs.

Inspiratietip 5: Probeer structuur te vinden in je hectische leven. Hecht voldoende belang aan gezonde voeding en rust.

Het boek is een uitgave van Van Halewyck en is te verkrijgen in de boekhandel en uiteraard ook op de boekenbeurs. Succes!

Total
29
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*