Jasper Stuyven van Trek-Segafredo heeft zijn wegseizoen afgesloten, maar komend weekend zit hij wel nog een keer met boordevol ambitie op de fiets. Zijn wegfiets ruilt hij wel in voor een mountainbike. Samen met zijn Leuvense maatje Frans Claes, professioneel mountainbiker, neemt hij van vrijdag tot zondag deel aan de Zuid-Afrikaanse 3-daagse Wines2whales.

Stuyven en Claes zijn er klaar voor!

Er wordt gefietst van de wijnvelden naar de walvissen in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. “We zullen elke dag ongeveer 60 km fietsen, wat neerkomt op zo’n 3 uur in het zadel”, zegt Frans Claes vanuit Dubai, waar het duo wacht op hun aansluitende vlucht. “We doen de mooiste gebieden aan van West-Kaap, waar de mooiste trails te vinden zijn. Daarom wordt het een zeer mooie wedstrijd, denk ik. Langs de andere kant is het ook fun voor ons allebei op het einde van een lang en zwaar seizoen. Bovendien koppelen we er nog een leuke vakantie aan, dus dat is ook een mooi vooruitzicht.”

Communiceren

Een evidentie wordt de wedstrijd echter niet, als we de Leuvenaar mogen geloven. “Het is de 1e keer dat ik samen met Jasper zal rijden, en we moeten altijd samen aankomen. Het wordt dus een avontuur voor ons beiden. (lacht) We zijn ook totaal andere types: ik de klimmer, hij de Flandrien. We zullen dus goed moeten communiceren om een resultaat te kunnen neerzetten. Te hoge verwachtingen torsen we echter niet, het is voor ons een mooie opportuniteit, al zullen we wel tot het uiterste gaan. We zijn tenslotte allebei topsporters. We gaan ons vel duur verkopen, anders waren we beter thuis gebleven om een toertocht te rijden.”

Zowel Stuyven als Claes komen uit Leuven. “Ik ken Jasper nu al een aantal jaren”, zegt Claes. “Voordien kende ik zijn trainer al en zo zijn we ook mekaar tegengekomen. Geregeld gaan we ook samen trainen, maar omdat we allebei een andere discipline beoefenen, is dat niet altijd makkelijk. We zitten vaak in het buitenland en rijden ook allebei behoorlijk wat wedstrijden. Maar ik wist dat Jasper graag eens met de mountainbike zou racen. We hebben in de voorbije winters al samen een paar toertochten gedaan. Zo is mijn voorstel gekomen om op het einde van het seizoen samen in Zuid-Afrika te gaan biken.”

Podium

“Onze gezamenlijke voorbereiding was minimaal, gewoon door tijdsgebrek. Maar in de weinige tijd samen op de fiets heb ik Jasper wat techniek aangeleerd. Hij stelde mij zelf ook veel vragen over het materiaal, dus dat scheelt. We zullen ter plaatse ook nog wat oefenen en een techniektraining krijgen van iemand die ik ginder ken. Op die manier moeten we de afstand tussen ons beiden wat kunnen beperken. Plezier primeert, maar we willen natuurlijk ook graag iets tonen. Podium rijden is een mooie ambitie, denk ik.”

“Ik ben echt benieuwd wat het gaat worden”, besluit Claes. “Japser kan natuurlijk wel mountainbiken, maar geen idee hoe hij het er in zo’n wedstrijd van af gaat brengen. We rijden ook tegen de beloftewereldkampioen Alan Hatherly en Simon Andreassen, een andere wereldtopper op technisch vlak. Voor mij wordt het alvast een uitdaging om Jasper op de vlakke secties bij te houden.” (lacht)

Total
62
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*