Zijn carrière gaat als een sneltreinvaart. 2 jaar junioren en nu slechts 2 jaar beloften. Dat volstond voor Aaron Van Poucke om een profcontract in de wacht te slepen bij Sport Vlaanderen-Baloise. Of de 20-jarige Adegemnaar daar klaar voor is, zal moeten blijken. Feit is wel dat hij deze kans niet wil laten schieten.

Foto: Fien Van Hooydonck. 

Je bent pas 2 jaar belofte geweest. Blik eens terug op die 2 seizoenen. Wat was + en -?

Aaron Van Poucke: “Het waren 2 mooie jaren. Het 1e jaar bij VL Technics was vooral veel leren en ervaring opdoen. Toch kon ik onverwacht enkele mooie prestaties in de wacht slepen. Zo kon ik de koninginnenetappe in Tour de la Mirabelle winnen. Een ander mooi moment was de Triptyque Ardennais, waar ik de jongerentrui won en 4e werd in het eindklassement. Na de examens bereidde ik me voor op de Aosta, maar een auto-ongeval gooide roet in het eten. Daarna kwam ik moeilijk op gang, maar kon toch nog eens 2e worden in de Heuvelland Classic.”

“Het 2e seizoen ging me aanvankelijk minder goed af. Ik kreeg buikgriep en herstelde daar maar langzaam van. Daardoor reed ik een heel zwakke Triptyque Ardennais, die ik zelfs met moeite uitreed. Dat was mentaal een serieuze opdoffer. In Luik-Bastenaken-Luik kwam ik niet eens aan de start. Pas in mei kon ik voor het eerst mijn armen in de lucht steken. Ik won tegen alle verwachtingen in een massasprint in de Vuelta Navarra, waar ik ook het bergklassement pakte. In de zomer kon ik nog 3 keer winnen. 1 van de mooiste momenten was de ploegentijdrit die we in de Tour of South-Bohemia wonnen.”

Ben je na 2 jaar bij de beloften al klaar om prof te worden?

Aaron Van Poucke: “Het was zeker geen makkelijke keuze, ik heb advies ingewonnen bij mijn trainer en enkele collega-renners. De meningen waren verdeeld. Een jaartje rijpen kan geen kwaad, maar de plaatsen zijn heel duur. Na lang wikken en wegen ben ik toch blij met deze kans en mijn keuze. Ik kijk dan ook al uit naar januari. Ik wil Lotto Soudal U23 bedanken voor alle kansen die ik gekregen heb. Ook VL Technics, Isorex en Meetjesland zorgden ervoor dat ik elk jaar een stap vooruit kon zetten. Zonder een goede begeleiding geraak je nergens en daarom wil ik ook Piet Van Bastelaere, Sam Piers en vooral Wim Van Hoolst bedanken.”

Foto: Fien Van Hooydonck. 

Met welke argumenten heeft Walter Planckaert jou overtuigd?

Aaron Van Poucke: “Ik kan hier rustig groeien en mezelf ontdekken. We gaan het 1e jaar trachten te ontdekken wat voor renner ik effectief ben. Als ik de stap goed verteer, zal ik ook af en toe mijn eigen kans kunnen gaan. Daarnaast kan ik ook nog mijn studies afwerken zonder enige druk.”

Je lijkt vooral klimmer en tijdrijder. Train je daar specifiek op?

Aaron Van Poucke: “Ik zou me vooral een allrounder noemen. Mijn sprint is er dit jaar enorm op vooruitgegaan. Dat is een enorm voordeel na een harde koers. In echte klimkoersen kan ik de toppers niet volgen, maar ik zie me dan ook niet als een klimgeit. Heuvelachtige koersen liggen mij heel goed. Zelf woon ik in een zeer vlakke regio, een ritje naar de Vlaamse Ardennen duurt al vlot anderhalf uur. Soms vertrek ik eens vanuit Gent om een mooie training te kunnen afwerken. Trainen in de Ardennen doe ik heel graag, maar in principe niet zo veel. Hopelijk kan ik daar volgend jaar wat aan veranderen.”

Hoe gefocust ben je nu met je sport bezig?

Aaron Van Poucke: “Ik ga nog naar school, ik volg kinesitherapie in Gent. Dit jaar zal ik mijn studies wat beperken zodat ik me wat meer kan focussen op het wielrennen. Door toch deels te blijven studeren, kan ik makkelijker mijn gedachten verzetten en draait nog niet alles rond de koers.”

Zijn er renners waar je naar opkijkt of van wie je probeert bij te leren?

Aaron Van Poucke: “Ik train vaak met Bjorg Lambrecht. Ik vind het heel knap wat hij dit jaar als neoprof heeft gepresteerd. Ik weet dat hij er alles voor opgeeft en ik gun het hem. Hij is ook iemand die mij motiveert. Het zou fnomenaal zijn mocht ik ooit hetzelfde niveau halen als Bjorg. Al zal dat niet voor meteen zijn, zo nuchter ben ik wel. (lacht)

Total
199
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*