Na zijn door blessures geteisterde rampseizoen 2017 ging mountainbiker Ruben Scheire (26) uit Beervelde op zoek naar een nieuwe ploeg waar hij met wegkoersen meer fond kon kweken. Dat is in de kenmerkend gele kleuren van de Taartjesploeg goed gelukt. Met zijn ultieme ambitie die steeds korter bij komt – de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, is het nu opnieuw tijd om de aanpak bij te sturen. En dus rijdt Scheire straks andermaal voor een andere ploeg.

Je bent bij een Franse MTB-ploeg terechtgekomen. Waarom de keuze voor deze ploeg?

Ruben Scheire: “Ik had enkele aanbiedingen van ploegen in het buitenland. Frankrijk was vrij dichtbij en Cube Pro-Fermetures had het beste programma en wil mij alle kansen bieden. Zo kan ik niet alleen de MTB-meerdaagses in Lanzarote en Griekenland rijden, maar staat mijn deelname ook vast aan de Wereldbekers, de Benelux Cup en de Coupe de France. Dat alles heeft mij overtuigd om voor deze ploeg te kiezen. Goed materiaal, een stevig programma en een gemotiveerde staff zijn altijd goed om mee samen te werken.”

Had je vorig jaar niet beslist om meer op de weg te gaan rijden? Of was dat enkel ter voorbereiding van de Spelen?

Ruben Scheire: “Dit jaar reed ik op de weg om sterker te worden richting de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Dat is aardig gelukt in de kleuren van Tarteletto-Isorex. Doordat ik een paar mooie rondes kon rijden, is mijn motor groter geworden. Zo stond ik aan de start van de Tour of Antalya in Turkije, de Ronde de l’Oise in Frankrijk en de Ronde van Iran. Ook van de 1-dagswedstrijden bij de profs heb ik trouwens mijn voordeel gehad.”

Foto: Lindsey Ameye.

Hoe blik je terug op het seizoen bij Tarteletto-Isorex?

Ruben Scheire: “Met een tevreden gevoel. Ik kreeg veel vrijheid en er werd geen druk gelegd vanuit de ploeg. Ideaal dus om een juiste combinatie tussen de weg en het MTB te zoeken. Gelukkig had ik mijn statuut bij Topsport Defensie en kon ik kiezen voor deze optie. Ik heb een mooi seizoen gehad, maar onze wegen scheiden nu. Sowieso zou ik in 2019 opnieuw meer willen focussen op het mountainbiken. Dus voor mij is het zeker geen verrassing dat ik volgend jaar in andere teamkleuren zal rijden, ook al deed Peter Bauwens mij nog een niet onaardig voorstel om bij te tekenen bij de Taartjesploeg.”

In welke mate ben je nu tevreden van dit seizoen?

Ruben Scheire: “In de 1e plaats wilde ik sterker worden en mijn motor vergroten, dat is dus zeker gelukt. Ook heb ik veel verschillen gezien tussen het mountainbiken en de weg, ook dat neem ik mee de volgende jaren. Het niveau op de weg ligt heel hoog, zelfs op continentaal niveau. Daar ben ik van geschrokken. Maar ik ben vooral blij dat ik dit een jaar heb kunnen ervaren. Nu wordt het zaak om mijn techniek en explosiviteit te maximaliseren.”

Je wil in 2020 opnieuw naar de Spelen. Met welke ambitie?

Ruben Scheire: “In 2016 was ik 11e in Rio, een topuitslag waar ik trots op ben. Toen reed ik heel dicht bij een 8e positie en een olympisch diploma. In Tokio zou ik graag beter doen en die top 8 gewoon grijpen. Uit de ervaring van de Spelen in Rio de Janeiro heb ik geleerd dat alles daartoe moet kloppen. Toen heb ik een volledig jaar enkel naar die ene wedstrijd toegewerkt. Dat was mentaal erg zwaar. In 2017 en 2018 heb ik gevoeld dat ik nog moeite heb om mij te focussen op mijn doelen. Die focus houden lukt sinds enkele maanden een stuk beter. Ik voel mij nu klaar om nog eens een lange periode in een tunnel te leven richting de Spelen.”

Foto: Lindsey Ameye.
Total
43
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*