Denise Betsema verraste afgelopen weekend vriend en vijand – en vooral ook zichzelf en haar coach – door naast de Ambiancecross in Wachtebeke ook de wereldbekermanche van Koksijde op haar naam te schrijven. Voor de Texelse dé absolute doorbraak in het veldrijden nadat de moeder van 2 begin dit jaar een nieuwe wending gegeven had aan haar loopbaan. Haar trainer Tom de Kort verklaart haar succes.

Foto: Dieter Debu.

De Nederlandse Denise Betsema (25) werkt sinds maart 2018 met de Belgische trainer Tom de Kort. “Ze is bij mij terecht gekomen via mijn schoonvader, die geregeld op Texel vertoeft”, lacht De Kort. “We hebben een paar keer rond de tafel gezeten en al snel bleek dat ik haar zou kunnen helpen in haar ambities om het maximale uit haar crosscarrière te halen – haar sportieve carrière was op een laag pitje terechtgekomen nadat ze 2 kinderen had gebaard. We zijn dan samen trainingsschema’s gaan opstellen, met een wekelijkse update en constante evaluatie. In de zomer ben ik ook naar het Waddeneiland geweest om haar te begeleiden op training, specifiek naar crosstraining toe.”

“We hebben haar training helemaal omgegooid”, duidt De Kort. “Vroeger trainde ze veel te algemeen en reed ze in de zomer ook te veel competitie in het mountainbiken. Afgelopen zomer heeft ze eigenlijk heel weinig koersen gereden. Haar lichaam was zowel fysiek als mentaal een beetje op, we moesten haar honger naar competitie weer aanwakkeren. Ze ging al 2 jaar lang van cross naar mountainbike, zonder echt langere tijd te rusten. Die rustpauze hebben we nu wel ingelast, om vervolgens een brede basis aan te leggen. Toen zag ik al dat Denise over een enorme motor beschikt, dat viel echt op. Ze kan heel lang een heel hoog tempo rijden, ook op de weg. Dat heb ik bij de vrouwen nog maar weinig gezien. In combinatie met de souplesse waarover ze beschikt, is dat een enorm wapen.”

80e op UCI-ranglijst

Het seizoen begon meteen heel straf voor Betsema. “In het Zwitserse Baden reed ze al meteen podium”, zegt De Kort. “Zonder pech had ze zelfs meegedaan voor winst. Toen moest ik al eens in mijn haar krabben. De weken erna won ze 3 crossen in het buitenland tegen toch degelijke tegenstandsters. Toen wist ik dat ze ging verrassen eens ze in België zou komen crossen. En dat is ook gebeurd. Haar grote werkpunt is haar start. Begin dit seizoen stond ze slechts 80e op de UCI-ranking, bedoeling was deze winter op te schuiven naar de top 50, zodoende deel te kunnen nemen aan de wereldbekers. Nog voor de 1e wereldbekermanche in Europa stond ze al top 50. In Bern startte ze op rij 4 en bleef ze maar opschuiven tot plaats 4. Dat was opzienbarend. Door een wielbreuk zakte ze terug naar plaats 25 maar in de laatste 2 ronden vocht ze weer terug tot de 13e plaats. Toen wist ik genoeg.”

Foto: Dieter Debu.

In Koksijde startte Betsema nog op plaats 28. “Ze reed pas tussen plaats 20 en 25 het veld in. Dan moest ze in de 1e ronden door dat zand geraken tussen al haar tegenstandsters. Je moet je vrouwtje kunnen staan om daar uit te geraken. Maar dat lukte haar wonderwel, waardoor ze in ronde 3 al aansluiting maakte met de kopgroep. Dan heb ik haar geadviseerd om als 1e een zandstrook in te gaan en vervolgens door te trekken. Ze maakte direct een kloof, samen met Brammeier, die niet kon aanklampen. Op de Albertduin bleef ze op de fiets, in het naar beneden rijden riep ik ‘duwen, duwen, duwen’ en ze was weg.”

Geen terugval

Ook De Kort weet niet waar dit gaat eindigen. “Elke week denk ik dat ze momenteel op haar top zit, maar ze blijft me verbazen. Toen ik haar vertelde dat Koksijde een klassieker is in het veldrijden – dat wist ze niet, viel haar mond open van verbazing. Ze was uitzinnig, en terecht, op zo’n parcours – dat ze voordien trouwens nog nooit had gereden – en tussen zo’n deelnemersveld. Ze mag hoog mikken, maar we willen niet te hard van stapel lopen. Dit is een mooie binnenkomer, maar het WK is nog ver. Ze komt pas kijken bij de top en moet rustig verder blijven werken. Een terugval verwacht ik echter niet, gezien haar basis en gezien ze met haar 25 lentes ook al iets matuurder is. Als ze gezond blijft, denk ik dat ze dit niveau de rest van het seizoen zal doortrekken.”

Total
88
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*