Cycling Vlaanderen kwam recent met het nieuws dat het Dirk Onghena aanstelt als coördinator provinciaal opleidingsprogramma. De geboren Waaslander is van plan zijn nieuwe opdracht serieus te nemen. Er zijn heel wat plannen en enige vorm van zelfkritiek wordt niet gemeden. 1 van de belangrijkste topics: zal het wielrennen er binnen enkele jaren nog wel uitzien zoals vandaag?
Je wordt coördinator provinciaal opleidingsprogramma. Wat houdt dat precies in?
Dirk Onghena: “In 2018 hebben heeft Cycling Vlaanderen heel wat gebrainstormd over de huidige werking. Het belangrijkste aandachtspunt: waar staan we nu en waar willen we staan binnen enkele jaren. En nog belangrijker, waar zal de sport staan bij enkele jaren? Een inventarisering van de werking was nodig. Aan de hand van vele brainstormsessies, vergaderingen, overlegmomenten en discussies werd alles in 1 verhaal gegoten. Het hoofddoel van die Cycling Vlaanderen-piramide is om een langetermijnvisie te creëren. In 1e instantie moeten we kinderen in de sport krijgen, op recreatief of competitief niveau. In het wegwielrennen of in het MTB? Maakt niet uit. Wij willen kinderen terug gek maken van de fiets en willen dat realiseren door de goede initiatieven van onze afdelingen door te zetten en door te trekken in heel Vlaanderen. 1 van die projecten is Kidz On Wheels (lees HIER).”
“Als 2e stap moeten we een opvangnet hebben voor de kinderen die zot zijn van de fiets. Want eens ze getriggerd zijn, moeten ze ergens terechtkunnen. Als er geen clubwerking is, moeten we als federatie de blinde vlekken opvullen. Startdagen/wielerkampen organiseren kan een opstap zijn naar meer. Maar eigenlijk moeten we streven naar een evenredig aanbod voor alle kinderen, waar ook in Vlaanderen. Mijn bedoeling is om samen met de provinciale afdelingen en de sporttechnisch coördinator van Cycling Vlaanderen dit aanbod op elkaar af te stemmen en te optimaliseren. Fun moet altijd het streefdoel zijn.”
Is dit even voltijdse betrekking?
Dirk Onghena: “Neen. Ik heb de wielersport altijd gecombineerd met een fulltime job. Dit jaar ga ik op pensioen, waardoor ik iets meer tijd ga hebben om mijn hobby en passie verder te zetten. Ik ben blij dat ik deze kans krijg van Cycling Vlaanderen.”
Voorheen was je trainer/coach. Kan je daar wat meer over vertellen?
Dirk Onghena: “Ik ben eind 2002 begonnen als coach bij toen nog Wielerbond Vlaanderen. Samen met Rudy De Bie ging ik met de cyclocrossers op stage en naar EK-wedstrijden. Later stapte ik in de nationale werking met de junioren (weg) onder leiding van Carlo Bomans en daarvoor werkte ik trainingsstages uit en ging ik mee als begeleider naar EK’s en WK’s. Zo kon en mocht ik meevieren in de wereldtitels van Philippe Gilbert en Igor De Craene. Ik heb het geluk dat ik vanaf 2004 met bijna alle Belgische renners heb kunnen werken die nu het profpeloton bevolken. Wellens, Benoot, De Plus, Lampaert, Philipsen, Lambrecht, Ghijs,… Tussendoor heb ik ook enkele nationale selecties MTB mogen begeleiden.
“De laatste 2 jaar heb ik vooral de nieuwelingen begeleid als coach. Door het uitgebreide aanbod aan disciplines en categorieën en de vele mogelijkheden en opportuniteiten leer je van dag tot dag bij en blijf je dagelijks ervaring opdoen. Persoonlijk vind ik BMX een schitterend onderdeel van de wielersport, net als de piste. Mijn kennis is hiervan echter beperkt door de uitgebreide specialisatie.”
Wat vind jij van de bestaande opleidingen voor jonge wielrenners in Vlaanderen?
Dirk Onghena: “De opleidingen in Vlaanderen zijn zeer kwalitatief, wat niet wegneemt dat we steeds kritisch blijven voor onszelf en onze werking. 1 van de initiatieven die vanuit Cycling Vlaanderen werd opgezet is het jeugdsportfonds. Clubs krijgen een extra toelage als ze initiatieven ontplooien voor hun jeugdwerking. Sinds de opstart van dit project in 2014 zien we een stijging van het aantal kwalitatieve trainers en trainingsuren. Daarnaast werd 2 jaar geleden de Cycling Vlaanderen Proef in het leven geroepen. Het streefdoel van deze hervorming is om kinderen hun geliefkoosde sport te laten uitoefenen in lokale clubs in plaats van in een opleidingscentrum waar ze enkele uren voor in de auto moesten zitten.”
“Op een gegeven moment beginnen we met talentontwikkeling, en hier komt het ROP-verhaal tevoorschijn (Regionaal Opleidingsprogramma). Per discipline willen we talentvolle renners in een systeem laten treden om ze zo voor te bereiden op de nationale werking. Dat gebeurt van start tot begin onder begeleiding van coaches. Een mooi voorbeeld om dit volledige verhaal te staven: waarom komen zoveel buitenlandse renners hier jaarlijks ervaring opdoen? Ook in het profpeloton bestaat de meerderheid van renners en entourage (sportdirecteurs, verzorgers, mecaniciens) uit Belgen die geroemd worden om hun vakkennis.”
Aan welke aspecten moet de komende jaren het meeste aandacht worden besteed? En waarom?
Dirk Onghena: “Aandachtspunt 1: infrastructuur. En daar bedoelen we niet enkel gesloten omlopen mee, maar ook parcoursen voor onze offroaddisciplines (BMX, MTB, veldrijden,…). Een belangrijke vraag die we ons moeten stellen: hoe zal de wielersport binnen enkele jaren beoefend worden? Zal die ook georganiseerd zijn zoals voetbal, atletiek en tennis? We moeten er vooral voor zorgen dat we op een gezonde en veilige manier renners kunnen opleiden. Met het steeds toenemende verkeer wordt dit de grootste en moeilijkste opdracht. Een mooi voorbeeld is Nederland, waar men tal van gesloten omlopen heeft om te trainen. Een plaats waar je als ouder je kind naartoe kunt brengen, en met een gerust hart kunt achterlaten. Een plaats waar kinderen op een verantwoorde manier kunnen trainen, onder begeleiding van een ervaren (club)trainer.”
Moeten er specifieke jeugdopleidingen voor meisjes komen?
Dirk Onghena: “Die zijn er! In het Jeugdsportfonds werd een specifiek puntje ‘meisjeswerking’ opgenomen. Zo willen we clubs motiveren om een werking op te starten. Daarnaast geeft Ludwig Willems provinciale trainingen op de weg over heel Vlaanderen, en organiseert hij specifieke stages.
De uitdaging voor Cycling Vlaanderen bestaat erin om de basis te vergroten zodat de vijver ook groter wordt. Er werd reeds een werkgroep opgericht met mensen die kennis hebben op nationaal en internationaal niveau, samen met mensen uit andere sporten. We staan ook steeds open voor ervaring uit het veld en nemen dat graag mee in deze gesprekken.”
Je wordt ook coach van het Cycling Vlaanderen Team. Wat zijn de doelstellingen?
Dirk Onghena: “Het Cycling Vlaanderen Team past volledig binnen de opleidingspiramide. Het doel is om een meerwaarde te bieden aan jonge renners en een aanvulling te zijn voor onze clubs. Zo zullen we starten in alle wedstrijden van de Road Series, aangevuld met enkele wedstrijden van de Nations Cup. In de Road Series starten we met renners uit clubs die niet weerhouden zijn. In de Nations Cup willen we naast de nationale selectie enkele sterke Vlamingen de kans geven om zich verder te ontwikkelen. Zo mochten we al starten in Gent-Wevelgem U19 en U23 en staan we klaar met een selectie om alles te geven in de Ronde van Vlaanderen voor beloften.”