Lotto Soudal kende dan wel geen succesvol klassiek voorjaar, het werelduurrecord van Victor Campenaerts en de 2 ritzeges van Caleb Ewan in de voorbije Giro d’Italia hebben veel goedgemaakt. Fysiek is zo’n grote ronde meestal een zware dobber, maar fysiotherapeuten Tim Aerts en Bart Govaerts hebben relatief weinig werk gehad in de voorbije 3 weken.
“Onze dagen beginnen doorgaans met taping”, opent Bart Govaerts. “Een aantal van onze renners rijdt altijd met taping, al van in het begin van zo’n grote ronde. Enkelen van hen hebben altijd wel wat pijn en worden ondersteunend getapet. Met taping kan je een gedeelte van de pijn opvangen. We doen nu zelfs onderzoeken aan de KU Leuven om te kijken hoe we renners een hoger wattage kunnen laten trappen met taping. Je kan spieren opspannen of relaxeren via taping, al doen we het meestal spanningsverhogend.”
Blokkages
De 1e ongemakken volgen snel, ook in de Giro. “Sommige jongens hebben na 1 dag kwaaltjes of pijn. Dat komt vaak omdat ze posities moeten halen in functie van prestaties. Een gewone fietser zit comfortabel op zijn vehikel, maar een renner moet een houding aannemen van waaruit hij zo snel mogelijk kan fietsen. Daarnaast is er natuurlijk de opeenvolging van wedstrijden die zorgen voor fysieke ongemakken bij renners. Je moet ook wat geluk hebben met valpartijen. Daarover mogen we in deze Giro niet klagen.”
“Ons werk is zeer variërend. Sommige renners zien wij bij wijze van spreken nooit als ze niet in een valpartij betrokken zijn geweest. Anderen komen alle dagen langs. We checken dan vaak het functioneren van hun spieren en of er al dan niet blokkages zijn. In deze Giro hebben we medisch weinig problemen gehad. Hoe minder werk wij hebben, hoe beter het gesteld is met de renners. Die zijn eigenlijk nog relatief fris na deze Giro.”
Naar huis
Ook sportief liep het voor Lotto Soudal goed. “Met 2 overwinningen van Caleb Ewan mogen we zeker tevreden zijn, maar dat was ook binnen onze verwachtingen. Met een renner van zijn kaliber moet je toch minstens op een etappezege mikken. Jammer dat het zondag niet meer gelukt is met Victor Campenaerts. Dat hij nog een doel had, was ook voor ons als staff fijn. Dat geeft wat extra schwung aan het einde van zo’n grote ronde. Voor zo’n tijdrit leggen we trouwens gerichte taping.”
Maar iedereen is ook blij dat hij naar huis kan. “De Giro is echt een fijn rondje, maar we willen inderdaad graag naar huis”, zegt Govaerts. “De renners enerzijds omdat ze al bijna 4 weken in hetzelfde patroon zitten en anderzijds omdat ze de vaivai-mentaliteit van de Italianen nu wel gehad hebben. Het personeel omdat er in de Giro erg weinig georganiseerd is voor de teams. Om een voorbeeld te geven: als je in de Tour na een bergetappe naar beneden rijdt, is dat goed geregeld. In de Giro moet je je plan trekken en is het eigenlijk levensgevaarlijk. Dat maakt het voor het personeel toch wel zwaar. En een week recup zoals de renners heb ik niet (lacht), morgen/maandag ga ik weer aan de slag.”