Het verhaal van de Voeren blijft iets apart. Het verloren stukje Vlaanderen speelt in geen enkele klassieker een rol, maar ontvangt wel elke dag honderden fietsers. De prachtige vergezichten zijn er uniek en de geringe verkeersdrukte is natuurlijk ook mooi meegenomen. Wij verzamelen 5 hellingen in de Voerstreek die je zeker eens moet uitproberen.

Schophemerheide (1,2 km aan 7,7%)
De Schophemerheide is meteen een ‘specialleke’ in de reeks. De helling start in ’s Gravensvoeren en loopt tussen de velden stiekem erg steil omhoog. Voorbij halfweg is er zelfs een piek tot 15%. Wanneer je bijna boven bent en het wat vlakker gaat lopen, gaat de weg over in gravel. Gelukkig is dit het soort gravel waar je met een wegfiets nog wel over kunt. Een vleugje Strade Bianche in België dus. De helling is ondanks het wegdek niet helemaal onbekend. Mike Teunissen passeerde er al eens en liet er een tijd noteren van 2:02. Hij reed daarmee als 2e snelste ter wereld naar boven.
Ulvend (1,9 km aan 4,7%)
Qua schoonheid haalt Ulvend het van de andere 4 hellingen. De haarspeldbocht geeft je een uitzicht over het 1e gedeelte van de klim en ook over de regio. Qua zwaarte is Ulvend niet de grote uitschieter, want het vlakke middenstuk maakt van deze helling een haalbare kaart. De helling start aan 5%, loopt dan op tot 7% en gaat na het tussenstuk nog even verder aan 6% tot aan De Plank. Een leuke opwarmer dus. Behalve voor Wilco Kelderman, die er tijdens een trainingsritje prompt de beste tijd liet noteren. Aan meer dan 30 km/u stormde hij in juni 2018 naar de top.

Rue de Beusdael (1,2 km aan 6,8%)
Het Bovenste Bos of de Rue De Beusdael, het is maar wat je verkiest. De helling start vanuit Teuven en komt boven op de grens van Vlaanderen met Wallonië. Al meteen gaat het aan 9% omhoog en vervolgens slinger je door het bos tot aan de top. De percentages blijven altijd rond 6 à 7%. In het verleden werd deze helling aangedaan in de Volta Limburg, de moderne naam voor de Hel van het Mergelland. Dat maakt ook dat Lilian Calmejane er met de KOM pronkt. Hij realiseerde deze in 2016 en brak later in het jaar door met een ritzege in de Vuelta. In die bewuste Volta Limburg eindige hij pas als 21e. De zege was voor Floris Gerts, die met Colbrelli en Gilbert 2 kanjers achter zich liet.

Zinnick (1,3 km aan 5,4%)
Wanneer je op een quiz gevraagd wordt welk dorpje het hoogste ligt in Vlaanderen scoor je wellicht dikke punten als je kan zeggen dat het om Remersdaal gaat. Met een hoogte van 287,5 meter is dit het spreekwoordelijk hoogtepunt van de regio. Remersdaal is tevens het enige dorpje in de Voeren waar Frans meer wordt gesproken dan Nederlands, al is de taalstrijd niet meer zo explosief als in het verleden, toen zelfs de regering hierop stuk liep. De helling van Kultjen Zinnick is verder een bijna kaarsrechte weg naar boven. Renners nemen deze helling vaak mee om vervolgens het lange, dalende plateau richting Val Dieux aan te snijden.

Les Waides (2,5 km aan 4,6%)
We hebben een beetje vals gespeeld door Les Waides aan het kwartet in de Voeren toe te voegen, want hier zitten we eigenlijk in Dalhem, net voorbij de grens. Toch is de helling nabij Neufchâteau een klassieker en willen we je deze niet onthouden. Ook deze helling werd in de Hel van het Mergelland wel eens aangedaan. Limburger Amaury Capiot is in eigen regio de bekendste naam in de top 10 op Strava. Les Waides bestaat uit 2 delen. Vanaf de start gaat het een halve kilometer omhoog en dan kom je in een snelle afzink terecht. Daar zie je plots de weg weer kaarsrecht naar boven, wat een zeer speciaal beeld is. Door goed gelanceerd te zijn, gaan de eerste meters vanzelf, maar wanneer het steilste stuk van 11% in aantocht is, merk je maar weinig meer van die lancering. Aan de top rijd je Sint-Pieters-Voeren binnen. Kijk zeker eens links en rechts om je heen en droom even weg in dit vergeten stukje Vlaanderen.
Download onze eigen GPX route waarin deze 5 hellingen in de Voerstreek zijn opgenomen – 63 km!