Omdat we met WielerVerhaal sinds kort samenwerken met MyCols App vroegen we oprichter Xavier van Aubel eens welke zijn favoriete hellingen in het oervlakke Nederland zijn. Daar moest de Noord-Brabander niet lang over nadenken. Het resultaat is écht verrassend!
Örenberg: 600m à gem. 6,9% met piek 16%
De Örenberg is op mijn pad gekomen door mijn vader. Mijn ouders komen beide uit Limburg – Eijsden en Bruisterbosch – en zodoende leerde ik de streek van jongs af aan kennen. Dit was eigenlijk de 1e steile helling die ik opfietste. De weg was leuk en steil maar boven lag er dan een autogarage met een voor mij nog leukere en vreemdere naam ‘Bij d’r Mathieu’. In de eerste edities van de Amstel Gold Race was deze helling ook van de partij. Later is hij nog in het parcours van de Volta Limburg Classic opgenomen, maar het is niet zo’n bekende helling voor de gemiddelde toerfietser.
Korte Raarberg: 700m à gem. 7,6% met piek 12%
Een compleet onbekende berg in Meerssen, maar deze heb ik echt heel heel vaak gefietst omdat ik hier geregeld bij familie bleef slapen. Ik ging dan samen met mijn broer en neef rondjes fietsen over de Lange Raarberg en de Korte Raarberg. Vooral deze helling boezemde me als kind ontzag in: steil – althans dat leek hij – en je zag de top tussen de huizen niet, wat hem voor je gevoel alleen maar langer maakte. Als je uiteindelijk naar de statistieken kijkt, blijkt dat als kind alles groter en indrukwekkender is, maar zo ontstaan natuurlijk de mooie verhalen en herinneringen. Tijdens de NK’s in Meerssen was deze klim de afdaling, maar ik hoopte toen zo dat ze het rondje andersom zouden fietsen.
Oude Huls: 900m à gem. 9,3% met piek 12%
De Oude Huls in Simpelveld is weer een leuke onbekende helling. Niet te verwarren met de Hulsberg (of de St. Remigiusstraat), want de Oude Huls ligt hier parallel aan. Het asfalt van de Oude Huls is veel slechter. Je ziet van beneden aan de voet wat je te wachten staat, en dat is best pittig, maar boven op de top heb je wel weer een prachtig uitzicht. Een prima alternatief voor de Hulsberg, waar auto’s soms te vlot en te dicht langs de fietsers omhoog rijden.
Schilberg: 1km à gem. 7,2% met piek 16%
Tegenover de bekende Loorberg en langs de Piemert, die vroeger ook in de Amstel Gold Race en tijdens de Nederlandse kampioenschappen van 1999 en 2000 werden opgenomen, ligt de Schilberg. Deze helling in Slenaken – met start aan hotel Berg en Dal – is een stuk pittiger. Ook het einde van deze Schilberg is nog best lastig. Op de top kan je doorfietsen richting de Voerstreek. Ik heb de Schilberg ergens begin jaren ’90 pas ontdekt omdat hij in een lijst stond met daarin de zwaarste hellingen van Nederland. Ergens rond plaats 10 moet-ie gestaan hebben. Sindsdien echt een toppertje voor mij.
Epenerbaan: 1,8 km à gem. 5,2% met piek 10%
De Camerig in Vaals kent iedereen, waarna bijna iedereen in een sneltreinvaart afdaalt naar Vaals, of net een pauze neemt in het Hijgend Hert, met 260m het hoogst gelegen boscafe van Nederland. Maar het is net de klim terug omhoog richting het Vijlenerbos die zo enorm mooi is. Het leuke is dat wanneer je denkt dat je er bijna bent, die Epenerbaan verraderlijk steil wordt. En je kan hier ook eens wat langer omhoog fietsen.
Oude Holleweg: 900m à gem. 8,3% met piek 12%
De Oude Holleweg in de buurt van Nijmegen is verreweg de zwaarste helling van Nederland buiten Limburg. Bekende bergen zoals de Cauberg, Fromberg en Loorberg zijn kinderspel in vergelijking met deze helling. Beneden in het dorp start je bij het kerkje, waarna de helling leuk omhoog gaat. Pas als je naar rechts afslaat en je echt op de Oude Holleweg komt, voel je het pittigste deel. Je bent blij als je bij het hotel boven komt. Deze helling werd door Wout Poels in het verleden vaak gebruikt tijdens zijn trainingen.
Italiaanseweg (Rond Wageningen)
De Italiaanseweg in Doorwerth in de Veluwestreek is volgens sommigen 1 van de mooiste hellingen van Midden-Nederland. Prachtig smalle weg waar auto’s verboden zijn. Tussen de bomen en via 2 haarspeldbochten klim je naar het Kasteel Doorwerth. Volgens de overlevering heeft een kasteelheer hier destijds zijn eigen weg aangelegd en moest dat door de stijgingsgraad via 2 scherpe bochten. Op een gegeven moment kan je heerlijk achterom naar beneden kijken, en waan je je in het zuiden van Europa.