Aaron Van Poucke combineert de koers met studies aan de Universiteit van Gent. Geen simpele opgave, maar de Adegemnaar is een vooruitziend man. Dit voorjaar stak hij – ondanks enkele tegensalgen – zijn neus nadrukkelijk aan het venster in Nokere Koerse en Luik-Bastenaken-Luik. In die eerste koers ging hij lange tijd mee met winnaar Robeet, in La Doyenne zat hij in de vroege vlucht en eindigde hij als eerste van Sport Vlaanderen – Baloise. Volgend jaar behaalt Aaron normaal gezien zijn bachelor, studeert hij later ook af aan de universiteit van de koers?

Van Poucke was bij de jeugd een degelijke renner, niet meer maar ook niet minder. Hij werd opgeleid bij VC ‘t Meetjesland – Knesselare en Isorex en kon als junior op zijn beste dagen mee met jongens als Ide Schelling, Mikkel Bjerg en Andreas Leknessund. Toen hij in de Ster der Vlaamse Ardennen de strijd om de bergtrui verloor van Viktor Verschaeve, werd hij met dank aan zijn strijdlust toch beloond met een selectie voor de Nations Cup. Hij werd in die periode echter ook geveld door mycoplasma, gelukkig zonder blijvende gevolgen.
Bij de beloften reed Van Poucke eerst een jaartje voor VL Technics-Experza-Abutriek. Hij viel op in de Triptyque Ardennais met een 4e plaats in het eindklassement en de zege in de koninginnenetappe in de Tour de la Mirabelle. Zo dwong hij een transfer af naar Lotto Soudal U23. Van dan af werd het allemaal een beetje serieuzer.
11e op BK
Terwijl Van Poucke zijn studies kinesitherapie bleef combineren met de koers liet hij mooie dingen zien in de Ronde de l’Isard, de Course Cycliste de Solidarnosc et des Champions Olympiques en de GP Lillehammer. Bij Sport Vlaanderen-Baloise twijfelden ze niet en nam de jonge Oost-Vlaming aan boord. Met succes, want al in zijn 1e koersen in Spanje eindigde hij mooi vooraan. In Cholet volgde meteen een 10e plaats en ook in de ZLM Tour kon hij zich meteen onderscheiden met een 18e plaats in de eindranking.
2020 was voor veel continentale renners geen gemakkelijk seizoen. Van Poucke deed vooral van zich spreken op het BK in Anzegem. Hij wist immers mee te sluipen met de beslissende vlucht en eindigde fraai 11e. Vervolgens reed hij de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, de Brabantse Pijl en Gent-Wevelgem en deed hij er de nodige ervaring op richting 2021. Vooral zijn deelname aan de Waalse Pijl zal hem bijblijven. De jonge Belg was toen op pad met de nog jongere Mauri Vansevenant en dat was de 1e keer dat die echt van zich deed spreken.
Spaarpot
Tijdens deze voorjaarscampagne viel Aaron van Poucke 2 keer op. In Nokere Koerse liet hij zich niet doen door de regen en reed hij samen met Damien Gaudin nog naar 6 aanvallers die al een kleine voorsprong hadden. Samen met ploegmaat Ward Vanhoof slopen ze tot 5 minuten weg. Te veel voor het peloton om in de lokale rondes nog dicht te rijden. In de finale moest Van Poucke echter Gaudin en ook Waals-Brabander Ludovic Robeet laten rijden. “Op een dag moet ik dat ook kunnen”, dacht hij achteraf.
In Luik herhaalde de 23-jarige renner nog eens dat kabinetstukje en glipte hij opnieuw mee met de juiste vlucht. Pas op La Redoute zag hij de voorwacht van het peloton terug, om uiteindelijk nog als 93e en 1e van zijn ploeg te finishen. Door ergens als primus boven te komen, stopte hij nog 500 euro in de spaarpot van de ploeg. Zo eindigde het voorjaar met een positieve noot, nadat hij tussendoor was gevallen in Dwars door Vlaanderen en ook wat sukkelde met de darmen.
Ereplaatsen
Van Poucke heeft dit jaar dus toch de nodige ervaring opgedaan in de klassiekers. De volgende stap wordt op zoek gaan naar mooie ereplaatsen in het werk op het 2e niveau. En vervolgens afstuderen bij Sport Vlaanderen-Baloise? Daar dromen ze toch allemaal van. En als het niet lukt in de koers, staat er ongetwijfeld een getalenteerde kinesist op. Handig, zo’n diploma kinesitherapie. Wedden dat hij in de koers zal blijven?