Problemen met het achterwerk? Dan wordt al snel SQlab als oplossing naar voor geschoven. Toch blijven de Duitsers vaak 2e keuze, wat vooral aan hun specifieke zadelopbouw te wijten is. Voeg daar nog een wat hoger gewicht aan toe en de blik gaat al snel naar een licht Italiaans modelletje. Nu is er echter de SQlab 612 Ergowave Carbon die wel eens al je wensen zou kunnen voldoen.

SQlab staat er al jaren om bekend dat het zijn producten ergonomisch grondig bestudeert. Ze maakten aanvankelijk naam in de trekkingbranche. Afstandsfietsers deden maar al te graag beroep op hun producten. Hun handvatten zijn de ideale oplossing voor heel wat fietsers met slapende vingers. Stilaan breidden zij hun gamma uit en zo kwamen ze tevens met zadels op de markt: eerst trekkingzadels en daarna ook mountainbikezadels en racefietszadels. Er werd goed gekeken naar de noden van een goed zadel, zonder daarbij de eigen filosofie en ergonomische aanpak uit het oog te verliezen.
Een zadel is immers meestal erg persoonlijk. Heel wat wielerliefhebbers zweren dan ook jarenlang bij hetzelfde merk en model. Maar met een steeds verder uitdijende markt vraagt de juiste keuze steeds meer aandacht. Door alle vernieuwingen en veranderingen wordt de kans dat je je geliefde zadel nog kan vinden steeds kleiner. SQlab houdt vast aan zijn ergonomisch design maar heeft tegelijkertijd goed geluisterd naar zijn klanten en bouwde bijvoorbeeld een lichtere carbonversie van hun racemodel, de 612.
Slechts 147 gram
Vrouwlief vertrouwt al jaren op haar SQlab 611. Na een lange zoektocht was de 611 de oplossing voor onaangename last bij langere ritten. Ze zat er meteen prima op en de wat aparte opbouw zorgt dat de gevoelige delen mooi gevrijwaard blijven. Ondertussen is ze aan haar 3e SQlab-zadel toe en siert de vorige versie van de 612 Liteville haar racefiets. We zijn dan ook benieuwd om te zien en te voelen wat de nieuwe versie van de 612 te bieden heeft.
SQlab bezorgt ons een zadel op maat. Op hun website kan je zien hoe je makkelijk die maat kunt bepalen. Qua vorm zien we weinig verschil. De modelnaam op het bovendeel is wat minder opvallend dan voorheen en oogt chique. Het zadel voelt superlicht aan. Inderdaad, het weegt slechts 147 gram. De neus lijkt wat smaller te zijn maar het grote verschil merken we aan de onderzijde. Terwijl het oude zadel een erg stevige bodem kreeg en er plaats was voor aanpasbare demping, oogt het nieuwe model lekker minimalistisch. Toch boezemen de carbon rails en schelp genoeg vertrouwen in om je zonder nadenken op het zadel neer te vleien. Dat het zwarte goedje heel wat kan verdragen, hebben we al meermaals kunnen vaststellen.
Goede feedback
We gaan op weg. Het zadel voelt meteen lekker aan. Zaak is natuurlijk om de juiste positie aan te nemen. Je moet immers gaan zitten op het kleine verhoogje achteraan om de perfecte zit te vinden. Toch is het geen rocket science om je zadel af te stellen. Een paar keer verschuiven maakt al snel duidelijk wat de juiste positie is. Maar dan zit je prinsheerlijk. De demping is uitstekend en toch krijg je goede feedback van de fiets. Na een 150 km lange rit langs de kust hebben we geen enkele reden tot klagen. Tijdens enkele afdalingen op het hobbelige Ardense wegdek zitten we mooi vast en voelen we perfect wat de fiets doet.
Dat SQLab zadels kan bouwen, staat buiten kijf. Maar niet enkel de wielrenner met problemen aan het onderstel is hier goed bediend. Met zijn laatste evolutie heeft SQlab een erg goed maar ook licht zadel op de markt gebracht dat menig sportief fietser zal kunnen bekoren. De SQlab 612 Ergowave Carbon heeft ons helemaal kunnen overtuigen. Terwijl we vooraf vooral de rijeigenschappen konden waarderen, springt ook het comfort naar voren. Prima combinatie, toch!?
Doe een eenvoudige zitbotmeting om te weten welk zadel je nodig hebt.