3 jaar geleden nam de UCI de niet bepaald populaire beslissing om de stekker uit het WK Ploegentijdrijden te trekken. In de plaats daarvan kwam de Mixed Team Relay, waarbij 3 mannen en 3 vrouwen van hetzelfde land de beste chrono overall moeten proberen neerzetten. Een flauw afkooksel van wat voordien was, zo redeneerde nagenoeg iedereen. Maar hoe zit het intussen? Wat is een medaille in die Mixed Team Relay op het WK waard? De Belgen zijn aan zet.

De geschiedenis van de Mixed Team Relay op de Wereldkampioenschappen Wielrennen is behoorlijk kort. In 2019 in Yorkshire werd de 1e WK-editie gehouden en Nederland won, voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De Belgen bleven thuis van een topprestatie: Jan Bakelants, Senne Leysen, Frederik Frison, Julie Van de Velde, Sofie De Vuyst en Valerie Demey werden 9e. In 2020 in Imola ging de discipline op de schop als gevolg van het beperkte coronagerelateerde programma. En dus staan we woensdag voor editie 2, met aan de deelnemerslijst te zien Nederland en Duitsland weer bij de favorieten, al lijken ook de Denen dit jaar best een kanshebber. En uiteraard kunnen de Belgen in eigen land niet ontbreken.
Met Victor Campenaerts, Yves Lampaert en Ben Hermans bij de mannen en vooral Lotte Kopecy, Jolien D’hoore en Shari Bossuyt bij de vrouwen, lijkt België een stevig team te hebben om een gooi te doen naar andermaal een podium op deze tot dusver best succesvolle WK in Vlaanderen. Maar wat is dat nu waard, een medaille in de Mixed Team Relay, een discipline die nog van de grond moet komen en vooralsnog het absolute kneusje van de WK-klas is. Niet slecht voor de landen als team, maar ook individueel iets om mee te pronken?
Excited
De Belgen organiseerden maandagavond een persconferentie met de voltallige equipe present. Allen enthousiast en klaar voor woensdag, niet met de focus op zichzelf, maar met het teambelang op 1. Ook Technisch Directeur Frederik Broché van Belgian Cycling was op post en noemde het 1 van de sterkste Belgische ploegen ooit op een WK.
Maar de atleten individueel, wat denken zij nu echt van die Mixed Team Relay? Wat zou dat waard zijn, zo’n medaille in de kast die je met z’n zessen in de wacht hebt gesleept? “Het is toch een speciale discipline en om in eigen land een medaille te proberen pakken, dat is toch een afweging waard”, vindt werelduurrecordhouder Victor Campenaerts. “Ik weet natuurlijk al langer dat wielrennen een ploegsport is, maar als voormalig triatleet, waarbij je louter naar jezelf moet kijken, heb ik de voorbije dagen echt geleerd om samen voor een hoger doel te gaan. Bovendien is elk van ons excited om voor een topprestatie te koersen. Het is alleen maar mooi dat we dit met elkaar kunnen delen.”
Wat denkt de Belgische kampioen tijdrijden Yves Lampaert ervan? “Dat de steun van het thuispuliek een leuk gegeven gaat worden tijdens het afzien”, klinkt het. “Om eerlijk te zijn schrijf ik een individuele medaille iets hoger aan, maar dit gaat om zoveel meer dan een medaille. Het gaat om de beleving van het team en dat wordt naar waarde geschat. Dat heb ik zelf mogen ervaren tijdens de wereldkampioenschappen Ploegentijdrijden (dat hij met de Quick.Step-brigade won in Qatar 2016 en Innsbruck 2018, red).”
Actie
“Het is een uniek gegeven en een mooi initiatief om mannen én vrouwen samen in de picture te zetten”, looft ook Jolien D’hoore vanuit de vrouwelijke hoek. “We zijn dan ook gemotiveerd om het beste van onszelf te geven. Ik heb gehoord dat de discipline kans maakt om op het Olympisch programma te komen en dat mag best van mij. Deze mix is eigenlijk ideaal, want gendergelijkheid zal in de toekomst nog vaak een item zijn.”
Team Belgium grijpt deze gelegenheid alvast aan om gendergelijkheid op het voorplan te zetten: een ploeg met reële medaillekansen in de Mixed team Relay, een filmpje met ‘ambassadeurs’ Victor Campenaerts en Jolien D’hoore (zie onder), een netwerkevent én een wedstrijdshirt waarop alle sponsors van de federatie eenmalig plaats hebben gemaakt voor een boodschap die oproept tot gender equality (zie onder). Die outfits zullen achteraf trouwens geveild worden ten voordele van Plan België. Neem alvast een kijkje op Ride to Unite!

Bij onze partner Bingoal, de Belgische nummer 1 in wielerweddenschappen, hebben ze voor het WK wielrennen in eigen land de noteringen op het scherp van de snee gezet. Kijk hier hoeveel € je kunt verdienen als je een gokje zou moeten wagen.