Zaterdag is het tijd voor de Heilige Gravelrit: de Strade Bianche. Wat ooit startte als een ludiek evenement om de gravelwegen in Toscane te behouden, is uitgegroeid tot 1 van de topwedstrijden op de kalender. In het spoor daarvan duiken in alle windstreken de plaatselijke strades op. Tijd dus om zelf een lange tocht over onverhard te zoeken. Fiets dus zeker eens onze allernieuwste Bingoal Gravelroute over de Vlaamse strade bianche!

Als vertrekpunt kiezen we Leuven. Het voorbije WK Wielrennen op de weg is niet vreemd aan deze keuze. Ten zuiden van Leuven ligt het prachtige Meerdaalwoud met zijn brede en minder brede paden. Onze collega Pieter Stockmans beschreef al zijn voorliefde voor deze streek, maar in plaats van in en om het bos te blijven cirkelen, kiezen we een doel dat sterk op het Meerdaalwoud gelijkt. Wie tijdens de lessen Aardrijkskunde nog maar een klein beetje heeft opgelet, kent zeker en vast het Zoniënwoud. Beide bossen zijn een doel op zich, maar wij verbinden beiden met elkaar. Superzwaar wordt het nooit, we hebben vooral naar een goedlopende ondergrond gezocht. Maar over de dik 81 km en 700 hoogtemeters rij je je gegarandeerd in het zweet.
We starten aan de parking van de Onthaalpoort De Torenvalk. Dit centrum ligt op de grens van het Meerdaalwoud en biedt je een uitstekende blik op wat de natuur en de omgeving van het Meerdaalwoud en het Heverleebos te bieden heeft. De grote uitkijktoren zorgt voor een kilometerslang zicht over de weidse omgeving. Een speelbos maakt het ook voor de kleinsten leuk terwijl het multimove-pad je bewegingsvaardigheden test.
Stevige klimmetjes
Nadat we de Naamsesteenweg zijn overgestoken, duiken we meteen het bos in. Het Margrietenpad en de Schoonzichtdreef brengen ons naar het oostelijke punt van het bos, bij Bierbeek. Na enkele stevige klimmetjes gaat het fel naar beneden. Op de brede paden laten we ons als een steen naar beneden vallen en genieten van de suizende lucht. Meer dan 60 km/u lezen we achteraf op onze fietscomputer. Het pad draait weer naar het zuiden en we naderen de Warandevijver. Hier werden enkele artefacten gevonden die wijzen op menselijke bewoning tijdens de Gallo-Romeinse tijd.
Wanneer we na goed 13 km het bos verlaten, doorkruisen we Sint-Joris-Weert. Meteen krijgen we een 1e klimmetje te verwerken. Heel even piekt de weg tot een kleine 10%, maar net zo snel je denkt dat het mooi omhoog gaat, is het weer voorbij. Toch is het de aankondiging van de streek van Overijse. En dus gaat de weg nu voortdurend op en neer. Een snelle afdaling brengt ons bij het Margijsbos. Dit historische bos werd al in de late middeleeuwen beschreven en is 1 van de oudste bossen van Vlaanderen. In 1799 vond tijdens een gevecht 1 van de leiders van de Boerenkrijg hier de dood. Bij het uitkomen van het bos steken we de IJse over. Het kleine riviertje, zijrivier van de Dijle, geeft zijn naam aan de streek.
Bij het uitkomen van Loonbeek draaien we naar rechts en leiden prachtige vergezichten over Neerijse en de Raffelberg. Ons pad leidt ons boven Duisburg en in de verte doemt Tervuren op. Daar rijden we door het Park van Tervuren en komen we langs de Zevenster. Hier liggen nog de overblijfselen van de ‘dolmensteen’, een menhir. Die had ooit een diameter van 2,5 meter, maar nu getuigen slechts enkele resten van wat ooit een reusachtig blok graniet was.
Duivelseik
Wat verder duiken we het Zoniënwoud in. 20 km mooie paden en wegen slingeren op en neer door het bos. Ongelooflijk dat we hier op luttele kilometers van het drukke en rumoerige Brussel zitten. Langs de Kapucijnendreef zien we het Geografisch Arboretum liggen. Meer dan 400 bomen van over de hele wereld werden in opdracht van koning Leopold II aangeplant en zijn ook nu nog een bijzondere verzameling van flora van over de hele wereld.
Aan de rand van het bos komen we door Jezus-Eik. Het dorp was ooit een bedevaartsoord dat zijn naam kreeg nadat een slager bij zijn dood aan een eik een kapelletje liet bevestigen. Die eik stond tegenover een bijzonder gevormde en angstaanjagende boom, die de duivelseik werd genoemd. Met het kapelletje wilde de slager de duivel verdringen uit de regio. Wij zijn in ieder geval niet lastig gevallen.
Onze passage door het Zoniënwoud wordt verrassend genoeg geregeld gekruid met kasseiwegen. Een leuke afwisseling! Dan keren we terug naar Tervuren. Een singletrack naast de Tervurenlaan brengt ons bij het Afrikaans museum. Het museum bewaart de grootste etnische collectie ter wereld en het volledige archief van ontdekkingsreiziger Henry Stanley. Terwijl het vroeger meer een schouwtoneel was voor allerlei Afrikaanse memorabilia, is het nu een wetenschappelijk museum dat op een volwassen manier op het koloniaal verleden terugkijkt en in samenspraak met Afrikaanse wetenschappers werd ingericht.
Dode Beemd
Via Vossem en Korbeek-Dijle rijden we weer richting Leuven. Af en toe horen we het geraas van de E40 op de achtergrond, maar net zo goed worden we getrakteerd op schitterende panorama’s. Na Korbeek-Dijle draaien we weer even zuidwaarts en komen we aan een prachtig stukje singletrack naast de Dijle. Af en toe maakt een strook modder het wat moeilijker, maar de doortocht van de Dode Beemd is zeker de moeite waard.
Na de Zoete Waters verwelkomt het Heverleebos ons voor onze laatste meters en keren we terug naar ons startpunt. Maar niet zonder onze klimmersbenen weer even op de proef te stellen. 6 tot 8% staan er op het programma. Oef!
Onze laatste meters lopen langs de afbakening van een vroegere militaire munitieopslagplaats. Tegenwoordige huisvest ze DOVO, de ontmijningsdienst van het leger. Met een lengte van 81 km is deze rit goed te doen voor iedereen. De goed 700 hoogtemeters worden mooi verdeeld over zachte maar ook pittige klimmetjes. Wie de route nog graag wil uitbreiden, vindt zeker en vast paadjes genoeg om extra kilometers of wat meer technische passages aan de tocht toe te voegen. Maar een rustige lange duurtraining is ook genieten. En die klimmetjes, zo lang zijn die nu ook weer niet.
Download GPX Bingoal Gravelroute – 81 km en 700 hoogtemeters!
Vind hier alvast alle Bingoal-noteringen voor de Strade Bianche 2022!