Muziek tijdens het sporten is al lang gemeengoed. Waar je vroeger met kabeltjes en MP3-spelers diende te zeulen, kwamen er met de ontwikkeling van de smartphone andere tijden. Al snel doken de oortjes met bluetooth op die erg goede geluidskwaliteit leverden. Met de steeds beter afsluitende oortjes en het hogere geluidsniveau werd de gebruiker van de buitenwereld afgesneden. Shokz, tot voor kort nog bekend onder de naam AfterShokz, kwam met een oplossing. Na de Aeropex en de OpenMove is er nu zelfs de OpenRun Pro, die nog meer luisterkwaliteit biedt.

Shokz koos voor geluidsvoortplanting via zogenaamde ‘bone conduction’ of trillingen die via het bot werden verder geleid. Het was niet de 1e die bone conduction toepaste maar Shokz bracht wel een goed werkend toestel met goede geluidskwaliteit op de markt. Je plaatst de speakers net voor je oren op je jukbeenderen. De trillingen die de speakers opwekken, worden verder geleid naar je binnenoor waardoor je dus muziek kunt beluisteren.
De geluidskwaliteit van topoortjes zat er echter niet in. Anderzijds waren de verhoogde veiligheid en de mogelijkheid om de telefoon op te nemen met het toestel erg overtuigende troeven. Het draagcomfort was erg hoog, maar het was soms wat zoeken naar de juiste positionering. Een ander minpuntje was de niet perfecte geluidskwaliteit. Vooral de bassen lieten het wat afweten. Dergelijke trillingen opwekken is immers niet eenvoudig en zou het toestel gecompliceerd en duur maken.
10 uur batterij
Nu is er dus de nieuwe OpenRun Pro met New Shokz TurboPitch-technologie. Deze gepatenteerde techniek zorgt voor betere bassen en een zuiverder geluid. Tegelijkertijd wordt de batterijduur verhoogd tot 10 uur. Door de nieuwe laadtechniek kan je de OpenRun na 5 minuten opladen weer gedurende anderhalf uur gebruiken.
Op het 1e zicht lijkt de OpenRun Pro identiek aan de Aeropex die we eerder aan de tand voelden. De magnetische laadkabel, bluetoothverbinding en de bediening zelf zijn identiek aan die van de Aeropex. Net als de met kunststof omhulde titanium beugel, die op elk hoofd past. Met 2 knopjes aan de rechterkant zet je de OpenRun Pro aan en regel je het volume. Met de knop links kan je de muziek stoppen of een volgend nummer selecteren. Met een tik tegen de linkerzijde kan je nog steeds de telefoon opnemen en met de knop het gesprek beëindigen. Toch is de OpenRun Pro een heel nieuw flagship model.
Tijd om op pad te gaan. De openingskilometers voelen vertrouwd aan. Het draagcomfort van de 29 gram lichte set is groot en door de grote vrijheid kan je de OpenRun Pro zonder problemen met je helm combineren. Wanneer we de OpenRun Pro van wat dichterbij bekijken, zien we aan beide zijden aan de kant vlakbij het oor enkele kleine ribbeltjes. Daarachter verbergen zich speakertjes die de bassen moeten versterken. Die zorgden bij de Aeropex nogal eens voor mindere commentaren.
Veiligheid
Bij de 1e test vallen onmiddellijk de verbeterde bassen op. De klank is duidelijk voller en haalt het niveau van een behoorlijke installatie. Bij een gematigde snelheid blijft de kwaliteit goed, de bassen zijn duidelijk beter. En natuurlijk blijft de waarneming van omgevingsgeluiden de grote troef. Net als bij de vorige versie blijft er uiteraard altijd wat windgeruis. Zeker bij een sterke tegenwind kan dat de muziekbeleving behoorlijk belemmeren. Het volume opdrijven kan dat verhelpen, maar dan wordt het naar ons gevoel allemaal wat te lawaaierig en zelfs storend. Toch vinden we dat dit niet opweegt tegen het grote gevoel van veiligheid dat de OpenRun Pro ons geeft.
Zweet en regen
Uiteraard blijft er ook het voordeel dat je je telefoon kunt opnemen tijdens het fietsen. Met een simpele tik op de linkerkant van de OpenRun Pro neem je de telefoon op en kan je via de ingebouwde microfoon een gesprek voeren. Noise cancelling zorgt ervoor dat je steeds goed verstaanbaar bent. Jammer genoeg wordt hiermee het excuus dat je de telefoon niet gehoord hebt, naar de prullenbak verwezen. De OpenRun Pro is IP55, dus zweet en regen kunnen hem niet deren. Onze testrit werd door enkele stevige regenbuien verstoord, maar de OpenRun Pro bleef van haperingen gespaard.
Wie op de fiets of al lopend van zuivere muziek wil genieten is met de Shokz OpenRun Pro niet goed bediend. Maar wie vindt dat muziek een fijne reisgenoot is en tegelijkertijd zijn eigen veiligheid wil waarborgen, zit goed met deze lichte en comfortabele koptelefoon. Bovendien is hij te verkrijgen in meerdere kleuren. Kwestie van te matchen met je helm.