Veiligheid is sinds jaar en dag het hoofdthema bij het Duitse bedrijf ABUS. Maar naast sloten gaat het ook over fietshelmen. Het feit dat toppers als Van der Poel en Valverde met deze helmen hun triomfen halen, zorgt voor weerklank. Om aan de groeiende interesse te kunnen voldoen, betrok ABUS Belux een nieuwe showroom in Aalst. “Het is een echt experience center geworden voor onze dealers”, vertelt Philip Keymolen van ABUS MOSI Belux.

Toen August Bremicker Söhne (ABUS) in 1924 werd opgericht, had niemand kunnen vermoeden dat het bedrijf zou uitgroeien tot de grootste speler ter wereld op het gebied van veiligheid. ABUS groeide dermate dat de verscheidene afdelingen uitgroeiden tot zelfstandig opererende onderdelen. ‘Huisveiligheid’, ‘Objectveiligheid’ en ‘Mobiele Veiligheid’ vormen aparte pijlers onder de koepel van het moederhuis.
Terwijl Huisveiligheid en Objectveiligheid eigenlijk de grondleggers van de firma waren, startte de Mobiele Veiligheid (MOSI) pas op het einde van vorige eeuw met zijn activiteiten. Bij de werking van al de afdelingen komt 1 aspect steeds naar voren: kwaliteit. Die kwaliteit is het resultaat van een duidelijke visie. De ontwikkeling van de producten start met het maken een beeld over de noden en hoe die ingevuld kunnen worden. Niet zomaar een ideetje uitwerken en hopen dat het aanslaat, maar goed kijken welke noden er spelen en daar een goede oplossing voor bieden.
Rechtstreeks
In de jaren ‘90 van vorige eeuw groeide het idee om aan het uitgebreide gamma ook persoonlijke veiligheid toe te voegen. Fietsen werd steeds populairder, wielrenners werden verplicht om een helm te dragen. Fietsen werden steeds duurder, een diefstalbeveiliging was geen luxe meer. In 1994 kwam ABUS met een eerste kinderhelm, maar het gamma groeide al snel. Kort daarna werd de afdeling Mobiele Veiligheid opgericht. Vanaf dan stond de afdeling zelf in voor de ontwikkeling van onder meer helmen en sloten voor rollend materieel voor hoofdzakelijk fietsliefhebbers.
ABUS gaat er prat op dat ze alles in eigen huis ontwerpen en produceren. Slechts voor enkele onderdelen wordt er een beroep gedaan op externe leveranciers. Niet alleen ontwerp en productie gebeurt in huis. Ook de distributie gebeurt vanuit Duitsland. “Hierdoor is er erg weinig wachttijd en zijn wisselstukken nooit een probleem”, duidt verkoopdirecteur Philip Keymolen. “Die worden immers ook rechtstreeks door het hoofdkantoor in Duitsland beheerd. En zo wordt de gebroken clip van je helm rechtstreeks vanuit Duitsland snel bij je dealer geleverd.



4 pijlers
Toen in 2013 voor België en Luxemburg een autonome afdeling voor mobiliteitsveiligheid werd opgericht, kon die terecht op het hoofdkantoor van ABUS België in Hasselt. De afdeling maakte echter een sterke groei en vooral het segment helmen nam een hoge vlucht. “We zijn momenteel marktleider”, zegt Keymolen niet zonder trots. “Ons gamma stoelt op 4 pijlers: de kids-, city- en roadhelmen scoren erg goed en zitten op het hoogste niveau qua techniciteit en kwaliteit. De volgende stap is dan ook het mountainbikegamma. Dat wordt nu stevig onderhanden genomen. We verkopen op jaarbasis steeds meer helmen en met de te verwachten nieuwigheden zal dat aantal alleen nog maar stijgen.”
Ook de locatie was niet ideaal. “Het opzet van ABUS België is anders klantgerelateerd dan die van de mobiliteitsafdeling”, weet Keymolen. “Wij willen ons veel meer toeleggen op beleving. Kleuren en vormen zijn erg belangrijk voor ons. Bovendien maakte een (beperkte) showroom op de 4e verdieping van een gebouw in Limburg het er niet makkelijker op om fietsgerelateerde events en persvoorstellingen te organiseren.”
Om aan de groeiende vraag en de geplande doelstellingen te kunnen voldoen, moest er worden uitgekeken naar een nieuwe locatie. Een centrale ligging en een goede bereikbaarheid waren primordiaal. Maar ook een leuke en fijne fietsomgeving waren net zo belangrijk. De afdeling wilde immers een belevingscentrum uitbouwen waar alle producten konden voorgesteld, maar ook getest worden.



Prachtige ligging
Na wat rondkijken werd de nieuwe locatie gevonden in Aalst. Alle criteria leken vervuld. De goede ligging met een uitstekende bereikbaarheid wisten te overtuigen, maar dankzij de prachtige fietsregio in de buurt, was de keuze snel gemaakt. Terwijl aan de ene zijde de Vlaamse Ardennen op fietsafstand liggen, zien we aan de andere kant het Pajottenland opduiken. “De Vlaamse Ardennen, toch de bakermat van het Vlaamse wielrennen, liggen hier niet ver vandaan. Een klepper als de Berendries ligt op maar goed 30 km van ons nieuwe kantoor, terwijl je aan de oostzijde niet naast het toevoegsel ‘berg’ kunt kijken”, geeft hij nog mee. “Bovendien zijn de meeste werknemers van onze afdeling van hier uit de streek. Onze keuze heeft dus niks met carnaval te maken”, lacht Keymolen.
In de showroom kunnen de dealers de allerlaatste nieuwtjes ontdekken. Van helmen tot sloten en bijbehorende tools. Ook displays en POS-materiaal vallen op. “We zijn de eerste die de laatste nieuwe displays hebben gekregen”, legt Keymolen uit. “We krijgen vanuit het moederhuis alle steun om volledig op eigen benen te kunnen staan. We kunnen nu een beter relatie opbouwen met onze klanten.
Het gamma van ABUS is zo opgebouwd dat we weg willen van de grote catalogi, maar doelgericht producten aanbieden. We willen het juiste product kunnen voorstellen en daar uitgebreid op ingaan. Ik neem het One Key-systeem als voorbeeld. Met 1 sleutel kan je het slot van je e-bike afsluiten, je batterij ontkoppelen en de fiets met een bijkomend slot beveiligen. Dat systeem grondig uitleggen, kan je niet met een catalogus. Dat moet je zien en voelen. En dat kan nu hier ter plaatse”.
Naast een showroom is er ook ruimte om technische trainingen of perspresentaties te organiseren. Er staan zelfs al enkele events op het programma.
Lezerstest
Het is duidelijk dat ABUS zijn marktaandeel niet heeft gestolen. Het maken van de juiste productkeuzes en het zorgen voor kwaliteit is een keuze die loont. In de nieuwe showroom krijgt de detailhandel een perfecte introductie in het gamma van ABUS. Maar ook de lezer van WielerVerhaal wordt niet vergeten. Eens alles vlot draait en de laatste likjes verf opgedroogd zijn, krijgen enkele van onze lezers de mogelijkheid om de laatste nieuwigheden even uit te testen. Schrijf je dus in op onze nieuwsbrief en stay tuned!