Zondag 20 maart 2022 startte opnieuw de Cape Epic. Een monument, de natte droom voor de echte mountainbiker. Vlaams-Brabander Frans Claes staat er voor de 5e keer aan de start. Op en top in form, perfect materiaal ter beschikking, klaar voor de strijd. Als helm koos Claes voor de StormChaser van zijn sponsor ABUS. “Die is licht, comfortabel en toch veilig. Maar vooral de ventilatie was voor mij het overtuigende punt.” Benieuwd hoe hij het er de komende dagen van af gaat brengen in Zuid-Afrika.

Tour
De Cape Epic wordt wel eens de Tour de France voor de Mountainbikers genoemd. 8 dagen, 681 km en 16.900 hoogtemeters. Niet voor niets dat de UCI er een wedstrijd buiten categorie van heeft gemaakt. Speciaal is dan weer dat je met 2 moet rijden en dat er nooit meer dan 2 minuten verschil mag zijn tussen de 2 rijders. En hulp van buitenaf is verboden. Alles moet je zelf regelen en herstellen. F1-pitstops zijn hier een ver-van-je-bed-show.
Het wordt een loodzware editie met extra lange etappes en er worden temperaturen voorspeld tot 36 graden. Claes beseft dat er een bijzonder sterk deelnemersveld aan de start staat en dat de strijd hard zal zijn. “Ik hoop dat de sterke teams elkaar de das omdoen door elkaar in de vernieling te rijden. Dan komen er ongetwijfeld kansen voor underdogs zoals wij. Ik voorspel dat -– veel teams te enthousiast van start zullen gaan en daar dan vooral tegen het einde van de week de tol voor zullen betalen. Als we uiteindelijk in de top 10 belanden, dan mogen we meer dan tevreden zijn.”
ActiCage
Terwijl de GameChanger er resoluut futuristisch uitziet, oogt de StormChaser eerder klassiek. Maar op het 1e zicht zien we ook heel wat kleine details die het comfort moeten verhogen. Zo zijn er de talrijke ventilatieopeningen. “We zitten in Zuid-Afrika al in het najaar, maar het kan er nog behoorlijk warm zijn’ gaat hij verder. “Bovendien is het een wedstrijd op het scherp van de snee. Dus is koeling voor ons erg belangrijk.”
Aan de achterzijde herkennen we de stervormige luchtuitlaat die we ook op de duurdere AirBreaker terugvinden. Die staat bekend voor zijn erg goede ventilatie, dus zal dit bij de StormChaser geen punt zijn. De StormChaser neemt ook een aantal features over van de AirBreaker. Zo is er de ActiCage. Dit is een in de EPS-schaal geïntegreerde structuur die toelaat om de ventilatieopeningen fors te vergroten zonder daarbij de structuur te verzwakken of de veiligheid in het gedrang te brengen.

ZOOM Ace, AirPort, padding
Verder zien we ook het ZOOM Ace-verstelsysteem terug, dat overigens ook over 4 centimeter in de hoogte verstelbaar is. Dat laat niet alleen een erg nauwkeurige afstelling toe maar kan makkelijk gedemonteerd worden en is dus te vervangen. Tenslotte is er nog de AirPort, waarin je je mooie zonnebril makkelijk in kunt wegbergen. Met een gewicht van amper 220 gram voor maat M is de StormChaser ook nog eens erg licht.
De padding is makkelijk te verwijderen voor een eventuele wasbeurt. Net als de riempjes overigens. In tegenstelling tot de minder dure helmen worden de riempjes onder het oor niet vastgehouden met een clip, maar zijn ze aan elkaar genaaid. Hierdoor frommelen ze niet op en worden de riempjes niet dik en bulky maar blijft het een comfortabel en goed aanliggend geheel.
De StormChaser komt in niet minder dan 22 verschillende kleuren met enkele opvallende designs. Met daartussen het opvallende Shrimp Orange. Het zou ons verbazen dat iemand daar zijn keuze niet in vindt.
Koppel al die eigenschappen aan een erg redelijke prijs en je zal begrijpen waarom ABUS deze helm presenteert als de sportieve helm voor alle fietsers die een laag gewicht, comfort en ventilatie voor een redelijke prijs hoog in het vaandel dragen.
Zelf geprobeerd
Wij trokken zelf even op pad met de StormChaser. Met zijn 220 gram in maat M is de helm erg licht. We probeerden tegelijkertijd een oudere – 370 gr zware helm uit en het verschil is duidelijk merkbaar. Snel heen en weer kijken is makkelijker maar vooral de blik op de binnenkant van de bocht fixeren, is een wereld van verschil. Ook zit de StormChaser veel beter, in vergelijking met zijn voorgangers. Geen geschuif of plots op de bril duwende helmranden die voor irritaties zorgen. Ondanks het lekkere zonnetje was de temperatuur niet echt hoog, maar je voelt duidelijk het briesje dat over je hoofd strijkt. Onze testrit was kort, maar toch konden we de kwaliteiten van de StromChaser al smaken.