Een fijne, snel rollende gravelband die exact doet waarvoor hij gemaakt is. Met deze Tenaci-gravelband van Ere Research ga je hard over je favoriete gravelstroken en boet je maar weinig in op het asfalt. Maar ook als het terrein iets ruwer wordt, ben je met deze banden perfect bediend!

De Tenaci CC TLR gravelbanden maken onderdeel uit van de Tenaci-familie die Ere Research in het leven heeft geroepen om aan de noden van de moderne gravelbikers te voldoen. Naast banden hebben ze ook een gravelspecifieke wielset (Tenaci GR20) en speciaal ontwikkelde gravelgrips, daarover kon je hier al meer lezen. Voorbije weken testten we ook de gravelbanden en daarvoor zochten we een mountainbikeroute op in Lelystad. Hoewel we daardoor af en toe een klein ommetje moesten doen – om een jump uit de weg te gaan – kregen we ook enkele wegen en paadjes onder de banden geschoven die deel uitmaken van de Strade Bianche Flevoland, een toertocht die in de zomer plaatsvindt.
Even zweten
Met onze ervaring beloofde het installeren van de band een fluitje van een cent te worden. Dat viel op z’n zachtst gezegd wel wat tegen, de band wilde namelijk maar niet over de velgrand heen. Het hielp vast ook niet dat wij opteerden om deze te installeren met binnenband (dus niet tubeless) waardoor er altijd iets minder plaats is. Het grote verschil met deze banden is dat deze een handgemaakte katoenen band is. De meeste andere banden zijn gevulkaniseerde banden. Die laatste is een standaard zwart bandje en die heeft langs de rand een nylon stukje en dat is net iets rekbaarder dan de kevlar die gebruikt wordt bij handgemaakte katoenen banden.
Gelukkig is dat ook iets dat Piet van der Velde, CTO van ERE Research, heeft begrepen en dus heeft hij een video gemaakt met enkele tips hoe je deze band alsnog relatief vlot kunt opleggen. Met zijn tips bij de hand probeerden we het nogmaals en de band floepte uiteindelijk – na wat zweten – over de velgrand heen.
Geen modder
Onze tocht begon met enkele kilometers asfalt op mooie Nederlandse fietspaden. Meteen viel op dat deze band geweldig goed rolt. We hebben geen exacte data over de rolweerstand maar onze snelheden op deze fietspaden toonden wel aan dat er heel weinig verschil is tussen deze banden en onze standaard bandjes die we op de wegfiets gebruiken. Eens aan de MTB-route begonnen, viel ook de grip op. Gezien de ochtenddauw op verschillende plaatsen wat modder had nagelaten, was dit voor ons de ideale test. Het was best draaien en keren en met een klein laagje modder bleef deze band ons bijstaan en zijn weg zoeken.
Wat ons het meest bijblijft, is dat de band zich als het ware vanzelf schoonmaakt. Zo hebben we een foto van de band net na de laatste modderstrook en een foto toen we weer thuis waren, een 5 km verderop. Je kan duidelijk zien dat de modder die er was na het einde van de strook vrijwel volledig verdwenen is. “Het open draadpatroon van de Tenaci-band geeft maximale tractie en tegelijkertijd biedt deze uitstekende modder afstotende capaciteiten”, luidt het hierover op de website van Ere. “Dit voorkomt dat de banden zich met modder vullen en zorgt dus dat je altijd veilig bent.”
Dit hebben we ook aan den lijve kunnen ondervinden en het is natuurlijk ook heel leuk om je fiets thuis op te bergen zonder vuil mee te brengen in je garage of opslagplaats.
Conclusie
Met enkele grotere gravelritten op de planning, zoals een uitstap naar Kroondomein het Loo in Apeldoorn en de Dusty Moon gravel ride, zullen wij deze band nog een geruime tijd verder testen en gebruiken. De lage rolweerstand, de tractie bij ruwer terrein en de “zelfschoonmakende” functionaliteit zijn voor ons de grote positieve punten. Deze band heeft alles wat je zoekt in een volwaardige gravel raceband. Dan ben je snel vergeten dat je iets meer moeite moest doen om hem op de velg te krijgen.