Sinds deze winter is Dirk Onghena sportdirecteur bij Lotto Soudal Ladies. In 2020 reed Lotte Kopecky nog voor het team, maar vandaag ligt de focus er vooral op het opleiden van jonge rensters. Katrijn de Clercq (20) zorgde met een 12e plaats in de Scheldeprijs voor een nieuwe opsteker voor het team. “In WorldTour-wedstrijden moeten we realistisch zijn, onze rensters zijn daar vooral om ervaring op te doen en sterker te worden”, beseft Onghena.

Waterreus
Dirk Onghena was sinds 2002 coach bij Belgian Cycling en Cycling Vlaanderen. Nu is hij de rechterhand van Kurt Van de Wouwer bij de vrouwenploeg van Lotto Soudal. “We zijn dit jaar een continentale opleidingsploeg geworden en weten ook wel dat we in de allergrootste wedstrijden geen rol kunnen spelen”, beseft de 62-jarige Oost-Vlaming. “We zijn een jonge ploeg en de rensters kunnen de afstand en de optelsom van hellingen nog niet goed verteren. In kleinere wedstrijden zoals de Scheldeprijs slagen we er gelukkig wel in om ons te tonen.”
Het was aanwinst Katrijn De Clercq die woensdag naar een mooie ereplaats sprintte. “Helaas was er op een 2-tal km van de meet nog een valpartij. Daardoor werd Elise Vander Sande wat opgehouden en hielden we enkel nog Ines Van de Paar vooraan over. Katrijn kon daardoor niet geweldig worden gebracht, anders had een top 10-plaats ook gekund. Eerder dit jaar werd ze ook al eens 5e in een etappe van de EasyToys Bloeizone Fryslân Tour en ze zat in de vlucht van de dag in de Ronde van Vlaanderen. Ze beschikt dus wel over potentieel.”
Het deed de ploeg deugd dat ze nog eens mee konden spelen voor de overwinning, want in Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen eindigde de beste renster (Kylie Waterreus) op respectievelijk de 52e en de 90e plaats. “Het is motiverend als je echt een rol kunt spelen”, weet ook Onghena. “Daardoor leeft heel de ploeg een beetje op en doen de rensters wat vertrouwen op.”
Tieners
De bedoeling van de ploeg is om jonge vrouwen rustig te laten groeien. “Op termijn kunnen ze dan misschien de stap naar de WorldTour zetten. Meisjes als Eefje Brandt (19), Mijntje Geurts (18), Sterre Vervloet (18) en Ines Van de Paar (19) zijn echt nog tieners. Bij de mannen rijden ze op die leeftijd nog niet tegen de Van der Poels en Pogacars van deze wereld, bij de vrouwen is dat meer dan gewenst wel het geval. We beseffen ook wel dat ze nog tijd nodig hebben. Daarom motiveren we de jongsten ook om het koersen te blijven combineren met studies, werk of stages. Ze kunnen later nog volledig op het wielrennen focussen.”
1 van de aanwinsten van de ploeg is Kylie Waterreus. De 24-jarige Nederlandse slaagt er dit jaar in om al haar wedstrijden uit te rijden en geregeld zitten daar nog mooie ereplaatsen bij: 27e in Nokere Koerse, 25e in Brugge-De Panne. “Dat is opmerkelijk, want vorig jaar brak ze nog haar bekken”, vertelt Onghena. “Voor haar is het nu echt stap voor stap. De ene week zal het goed gaan, de andere week wat minder. Als ze haar lichaam straks een korte rustperiode zal gunnen, komt ze nog sterker terug. Zij kan zeker nog beter, als ik zie dat ze in de sprint in Nokere nog 700 Watt haalt, kon ze daar dicht eindigen.”
Stimulans
Onghena vindt het belangrijk om een goede band te creëren tussen hem en de rensters, alsook tussen de rensters onderling. “Ik zie dat het een vriendinnengroep wordt en dat is iets waar we veel belang aan hechten. We willen hier ‘team players’ ontwikkelen. Daarnaast heb ik graag dat ze met al hun vragen naar mij komen. Daarom probeer ik ook zo veel mogelijk met hen mee te gaan en een vertrouwensband op te bouwen. Ik zie veel positieve signalen en dat stemt me wel tevreden.”
De overwinning van Lotte Kopecky in de Ronde van Vlaanderen heeft de jonge vrouwen in elk geval wel geïnspireerd. Kopecky reed in een recent verleden zelf nog voor Lotto, nu behoort ze tot de wereldtop. “Ze is bovendien erg bereikbaar, waardoor veel van onze rensters haar wel kennen. Ook op de piste rijden ze soms samen. Haar overwinning moet voor iedereen een stimulans zijn om te blijven werken!”