Er is natuurlijk de Citadel van Namen, maar de kans is reëel dat jouw kennis van hellingen in de provincie Namen daar meteen stopt. Tussen Samber en Maas liggen er gelukkig tal van heuvels waarop je de benen stevig het werk kan laten doen. Wij selecteerden er 3 en gingen op zoek naar de perfecte variatie.
Tussen Namen en Charleroi stroomt de Samber en rond rivieren zijn er natuurlijk altijd heel wat hellingen gelegen. 1 daarvan is de Rue de Trémouroux die start in Franière. Dit is het muurtje in onze reeks. De helling is immers maar 800 meter lang, maar stijgt wel 78 meter. Wie de berekening maakt, komt uit op een gemiddeld stijgingspercentage van 9,7%, zeer pittig dus! De helling is behoorlijk wisselvallig. Na 350 meter maak je immers een haarspeldbocht en zwakt ze eventjes wat af. Vervolgens moet je weer vol op de trappers gaan staan en is het zwoegen tot boven. Een verkeersbord duidt aan dat de helling tot 14% gestegen is.
De Trémouroux ligt een beetje verloren omdat je niet gemakkelijk een afdaling vindt. Uiteindelijk kan je wel weer dalen naar Ham-sur-Sambre maar het wegdek nodigt dat niet echt uit. Toch trok Intermarché-Wanty-Gobert in de zomer van 2020 op groepstraining eens langs deze helling. In de top 10 van het Strava-segment vind je bijgevolg Jan Bakelants, Thomas Mein en Odd Christian Eiking terug. Ook zij halen maar net een snelheid van 20 km/u, wees maar zeker dat je hier afziet.
Vast niet iedereen is fan van dergelijke muren. Daarom trekken we nog wat westelijker richting het Bois des Eulies in Aiseau-Presles waar de Belle-Motte gelegen is. Deze begint in Aiseau na een korte afdaling. Je begint dus goed gelanceerd aan de Rue de Faubourg, die je als een springplank kunt beschouwen. 1.280 meter lang gaat het aan 6 à 7% omhoog. Steiler wordt het nooit, dus wie een versnelling kan plaatsen, krijgt hier de gelengheid. Dankzij de lussen halverwege krijg je bovendien het gevoel dat je echt aan het klimmen bent.
Maxence Place
Maxence Place is eigenaar van de KOM op deze Belle-Motte en dat is geen toeval. De renner is opgegroeid in de regio rond Charleroi en staat bekend als een goede klimmer. Dat bewees hij vorig jaar door La Philippe Gilbert te winnen bij de junioren. Met op de recente erelijst ook Pidcock, Evenepoel en De Lie weet je wel wat je dan waard bent. Place rijdt dit jaar voor de jeugd van AG2R-Citroën, geen schande dus als je zijn tijd van 2’47 niet weet te verbeteren.
De muur en de springplank hebben we al gehad, een tempoklim ontbreekt hier nog. Daarvoor hebben we een langere helling nodig en die vinden we aan de boorden van de Maas. Als je even ten noorden van het prachtige Anhée de weg links volgt, kom je immers uit in Warnant en daar is de gelijknamige helling ook gelegen. In totaal klim je hier maar liefst 3,68 km aan een stuk.
De eerste kilometers loopt de helling slechts zachtjes omhoog. Tot anderhalve km van de top kom je nooit aan 4%. Hierna verandert dat en gaat het tot 9%. Het is vooral voorbij het dorpje dat de helling pijn doet en het uitzicht eventjes geen rol meer speelt. Gelukkig zwakken de laatste meters weer wat af.
Fietsroute
In tegenstelling tot de andere 2 klimmen is de Warnant wel bekend bij wedstrijdorganisatoren. Sylvain Moniquet reed er vorig jaar tijdens de GP de Wallonie volgens Strava aan 37 km/u naar boven, maar aangezien hij die dag ten val kwam en opgaf, vermoeden we dat hij op dat moment reeds in de wagen of ambulance had plaatsgenomen. De ware eigenaar van de KOM is wellicht Nils Politt die diezelfde dag wel aankwam op een 39e plek en aan bijna 31 km/u naar boven reed.
Voor de echte liefhebbers hebben we de 3 hellingen ook in 1 route gestoken. Deze start aan de voetbalvelden van Rhisnes en loopt via de Samber en de eerste 2 hellingen tot in Florennes. Over de ravel rijd je vervolgens langs de Abdij van Maredsous tot in Dinant, om vervolgens via de Warnant en de Citadel van Namen terug te keren. Over 137 km doe je bijna 1.500 hoogtemeters.
Download GPX WielerVerhaal Fietsroute Dinant met 3 klimmetjes – 137 km!