Kan een band alleen je zin geven om te gaan crossen met je gravelbike? Absoluut. Wat een beest van een band is dit! Een half jaar lang hebben we de Cinturato Gravel Mixed Terrain van Pirelli getest. We zouden geen andere band meer op onze gravelbike willen monteren. Voor mensen die vaak op moeilijk en minder egaal offroad terrein fietsen, is dit dé band. Bovendien reden we pas na 4.000 km over zware ondergrond een 1e keer lek.

Avontuur
‘With these tires you probably crushed the Estérel!’, zei de Britse barman van Café du Cycliste in Nice.
Oh yeah, we definitely did.
We hadden hun gravelroute in het Parc de l’Estérel achter Cannes aan de Azuurkust gereden. De adembenemend mooie paden liggen bezaaid met dikke kiezels, stenen, losse keien, uitstekende rotsen. Niet het soort waar je een mountainbike voor nodig hebt, maar de 45 mm Cinturato Gravel Mixed Terrain banden van Pirelli, de dikste gravelbanden die op onze Trek Checkpoint gravelbike kunnen, waren wel dé ideale banden voor dit soort ruw terrein.
Veel gravelbikers ontdekten gravel via de koersfiets op de weg. Waarschijnlijk zijn velen daarom geneigd om te kiezen voor de egalere profielen op gravelbanden, en focussen de meeste merken daarop. Snelheid is de sleutel. Maar wij ontdekten gravelbiken via cyclocross, en we houden van ruwere ondergronden en verre ontsnappingen in de natuur.
In onze poging een offroad koersfiets te bouwen voor het ruwere terrein – we wilden geen mountainbike – monteerden we aanvankelijk 38 mm-gravelbanden op onze cyclocrossfiets. Slecht idee: de band was iets te dik voor het kader en sleet het carbon af. Dus gingen we overstag en kochten we een gravelbike. We wilden er van meet af aan dikke banden op laten monteren.
Maar welke? Gehan De Koker, van de fietsenwinkel Coureur Brussels, raadde de Cinturato Gravel Mixed Terrain van Pirelli aan. Daar zijn we hem nog steeds dankbaar voor. Pirelli leverde een testset.
Machine
Toen we ze voor de 1e keer zagen, waren we meteen verkocht. Ze komen al dicht in de buurt van de lichtere MTB-banden. De brede banden met dikke noppen maken van je wielen een tractor, of een tank. Onze Trek Checkpoint SL6 houdt nu het midden tussen een mountainbike en een gravelbike.
We kennen het 150-jaar oude Italiaanse merk vooral van autobanden, maar ze maken al een tijdje koersfietsbanden. Pas 3 jaar geleden waagde Pirelli zich op de gravelmarkt en het was meteen raak, met een mooie diversiteit aan mogelijke banden.
Met 2 profielpatronen (‘M’ voor gevarieerd terrein en ‘H’ voor het meer egalere grind) en 3 maten (700c x 35mm, 40mm en 45mm) bedient Pirelli een breed segment van de gravelmarkt, inclusief de gravelbiker die gaat voor iets meer ‘avontuur’. Als je gravelbike toelaat om 45 mm banden te monteren en je zoekt een band voor gevarieerd terrein met veel grip en stabiliteit, zoek dan niet verder.
We schrijven deze review na een half jaar en 4.000 km gravelgrinden over elk type ondergrond, in alle weersomstandigheden, van kurkdroog en stoffig tot slijk en zelfs sneeuw. We kunnen met zekerheid zeggen: met de Pirelli-banden erop is onze fiets een machine. De banden hakken door dikke kiezels en losliggende stenen heen, en bieden een enorme stabiliteit op de fiets. Ook in bossen waar je soms over boomwortels moet rijden, bieden deze banden een soort schokdemper.
In het Parc de l’Estérel reden we bij droog weer, net zoals de Gran Fondo Strade Bianche in Toscane. De banden gaven een fenomenaal racegevoel. Met deze banden raas je aan topsnelheid over de vaak erg oneffen ondergrond heen.



Grip is de sleutel
Het middenprofiel van de noppen is bijna ononderbroken. Dat zorgt voor snelheid. Aan de kanten liggen de noppen opvallend ver uit elkaar, en hebben ze een redelijke diepte. Dat zorgt ervoor dat de band goed blijft haken als je fiets in de bochten schuin hangt. We konden aan hogere snelheden bochten nemen, ook al blijft voorzichtigheid geboden.
Bovendien zit er bij de Cinturato meer lege ruimte tussen de noppen dan de bij meeste gravelbanden. De bedoeling daarvan is dat de modder gemakkelijk uit het loopvlak wordt gespoeld, waardoor de diepe noppen hun werk kunnen blijven doen: grip bieden. Dat is geen overbodige luxe in België, dat elk jaar lange periodes van natte ondergronden kent.
In ons pre-Cinturatotijdperk reden we in de winter altijd met cyclocrossbanden, voor meer grip. Profielnoppen op gewone gravelbanden zijn immers meestal klein, ondiep en dicht bij elkaar. Dat is een recept voor snelheid, maar evengoed voor glijden in modderige omstandigheden. Deze Cinturato’s gleden amper.
Naast grip in natte ondergronden en stabiliteit in bochten op grind, geeft deze band ook grip op steile beklimmingen. We beklommen er een aantal cols mee op grind in de Maritieme Alpen achter Nice, maar ook dichter bij huis zijn steile offroad boshellingen te vinden met veel losliggend bosmateriaal. Heerlijke banden ook voor dit doeleinde: ze bleven voldoende grip bieden en gingen zelden schuiven.
En dan de afdalingen. Het Parc de l’Estérel krijgt opnieuw een speciale vermelding: fenomenale afdalingen, maar wel over dikke keien. Met deze banden vlieg je erover heen. Het blijft opletten geblazen: het uiterst stabiele gevoel in de bochten kan er ook voor zorgen dat de euforie het overneemt van de voorzichtigheid. Stabiliteit betekent niet dat je schuin moet gaan hangen in de bochten. Op grind kan je nu eenmaal uitschuiven. Maar in ieder geval laat deze band je toe om opmerkelijk snéller en met meer vertrouwen een grindbocht te nemen dan met een andere band.



Pas na 4.000 kilometer eerste keer lek
De band weegt 550 gram per stuk, iets zwaarder dan de meeste gravelbanden. Maar denk aan hoe stevig het rubber en de innerlijke structuur wel is, en het grote rijcomfort dat je in de plaats krijgt. Zelf zegt Pirelli daarover: ‘De Cinturato Gravel Mixed Terrain combineert een versterkte karkasconstructie met een geweven textiellaag van hiel tot hiel met een voor tubeless geschikte aramide hiel die geoptimaliseerd is voor brede moderne velgen, en biedt zo een extreem hoge lekbescherming.’
Rijcomfort betekent, naast stabiliteit en grip, ook: minder snel lek rijden. Onze 6 testmaanden waren een proef op de som. We gebruikten de band een half jaar tubeless over écht moeilijke ondergronden. Niet 1 probleem gehad: 4.000 km lang geen zorgen op de fiets. Pas dan reden we een 1e keer lek. Een harde doorn ging recht door de band heen.
De band van de velg halen verliep moeiteloos. We monteerden er een binnenband in. En zelfs nu is de slijtage nog altijd miniem. De noppen bleven al die tijd grotendeels intact. Het is geen goedkope band, maar als je ziet hoe lang hij meegaat, zal je uiteindelijk minder kosten hebben aan deze band dan aan een reeks goedkopere banden.
De Cinturato Gravel Mixed Terrain van Pirelli is dé band voor avontuurlijke gravelbikers die op 1 rit gevarieerde en soms moeilijke ondergronden te lijf gaan. Pirelli komt met een ruim keuzepalet, maar wij kozen voor de dikste variant van 45 mm en grote noppen. Dat is de beste keuze voor de grootste stabiliteit en grip in nattigheid, bochten, grindbeklimmingen en grindafdalingen. Een puur genot.