Op de 3e zondag van de Giro gaan normaal gezien nog 159 renners van start. Op 176 starters is dat best een fraaie hoeveelheid en ook het aantal zware valpartijen vallen tot dusver mee. Toch zijn er inmiddels al 7 (potentiële) wereldsterren en een resem bekende namen naar huis. Hoe de Giro een slagveld werd voor deze potentiële uitblinkers.
De meest ongelukkige
De vroegste opgave was er natuurlijk voor Miguel Angel Lopez. Wat waren de verwachtingen hoog nadat hij in de Tour of the Alps een etappe had gewonnen en nog een rekening had open staan met de Grote Rondes na zijn pijnlijke Vuelta-exit in 2021. Helaas werd het een anticlimax voor de 3e van de Giro in 2018. De 28-jarige Colombiaan moest al in de 4e etappe de strijd staken na een blessure aan zijn linkerdijbeen. Het is een beetje symbolisch voor het jaar van Astana, dat voorlopig een grote flop is.
De meest ongelukkige exit was natuurlijk die van Biniam Girmay. Het verhaal van de Eritreeër is bekend: nadat hij de 11e etappe won, schoot hij de kurk van de champagnefles recht in zijn oog en kon hij niet meer van start gaan in de volgende rit. Dat is vooral spijtig met het oog op het puntenklassement, want Girmay werd in staat geacht in meer ritten te scoren dan Démare en op die manier richting de paarse trui te rijden.
Anderzijds rijdt Girmay ook een stevig najaar met onder meer de wedstrijden in Canada, dus een beetje rust zal hem deugd doen. Met wat geluk rijdt hij zijn volgende koersen in België met de Brussels Cycling Classic en de Ronde van Limburg. Organisator Mauro Vegni was in elk geval behoorlijk droevig na de opgave van Girmay. Hij noemde hem 1 van de hoofdrolspelers en pakte zowaar het protocol met de champagneflessen aan. Die staan nu ontkurkt op het podium.
Bijltjesdag
Een dag na Girmay stond ook Caleb Ewan niet meer aan de start in Italië. Het scheelde amper een centimeter, anders was zijn Giro zeker geslaagd geweest. Dat was immers het verschil met Démare in Scalea. Helaas voor de 27-jarige Australiër van Lotto Soudal werd het een 2e plek in die rit en verder kwam hij niet meer dichter dan een 5e plek in de 11e etappe. Het zal dus niet voor dit jaar zijn om ritten in de 3 Grote Rondes te winnen. Straks kan hij natuurlijk alles goed maken met een goede Tour of – sterker nog – een wereldtitel in eigen land.
De pijnlijkste opgave was wellicht die van Romain Bardet. Eindelijk leek de Fransman weer zijn beste vorm te pakken te hebben, hij werd zelfs getipt voor een podiumplek. Als 4e in het klassement moest hij vrijdag echter uit de wedstrijd stappen. De Fransman was ziek geworden en zijn toestand verslechterde. Pakkend waren de beelden van zijn ploegmaat Romain Combaud die in tranen achterbleef na het vertrek van zijn kopman.
Zaterdag was het opnieuw bijltjesdag. Dat begon al aan de start, waar Giacomo Nizzolo zijn opwachting niet meer maakte. De voormalige kampioen van Europa en kampioen van Italië beleefde vorig jaar nog zijn hoogtepunt in de Giro door eindelijk een etappe te winnen nadat hij in het verleden al 2 keer het puntenklassement won. De renner van Israel-Premier Tech is echter niet aan een geweldig seizoen bezig. Hij kwam niet dichter dan een 3e plaats dit jaar en mist naar eigen zeggen power.
Nederlanders
Ook Nederlander Cees Bol was er zaterdag niet meer bij. Hem een wereldtopper noemen, is misschien wat overdreven, maar na zijn dagwinst in Parijs-Nice vorig jaar hadden we wel verwacht dat hij die stap zou zetten. Deze Giro werd ronduit een ontgoocheling, er zat zelfs geen enkele top 10-notering in. Hij was volgens zijn ploegleiding vermoeid en moet op zoek naar de vorm van weleer.
En dan is er nog Tom Dumoulin. We zagen hem zaterdag achteraan in het peloton zitten en uiteindelijk moest hij de grote groep ook laten rijden. Met een leeg gevoel stapte hij uit de wedstrijd. Het zijn geen leuke beelden om de oud-winnaar op deze manier te zien, zeker omdat er tekenen van beterschap waren na de geweldige etappewinst van Koen Bouwman waar hij een belangrijk aandeel in had. Ook Dumoulin heeft dus werk voor de boeg.
Naast deze 7 klinkende namen gaven er ook nog een aantal bekende renners op. Sprinter Jakub Mareczko stapte al af in de rit naar de Etna, zijn Alpecin-ploegmaat Alexander Kriegel werd ziek en startte zaterdag niet meer. De minder bekende Italianen Fiorelli en Zoccarato zijn ook al naar huis, net als Jan Tratnik die al in de openingsetappe ten val was gekomen. We missen ook nog Simon Carr en Owain Doull, die EF Education-Easy Post met 6 renners achterlaten. Met Rüdiger Selig en Michael Mørkøv zijn al 2 renners uit de sprinttreinen van respectievelijk Ewan en Cavendish naar huis en verder zijn ook Sergio Samitier voor Movistar en Alessandro Covi voor UAE er niet meer bij.