Al jaar en dag staat het Kempisch bedrijf Herva in voor de aankleding van wielerevents. Zij zorgen voor de podiumdoeken, interviewwanden, spandoeken en informatiepanelen op de wedstrijden. Ook op evenementen als de 10 Miles, de Memorial Van Damme en verschillende festivals is Herva erbij. “Het WK in Leuven was voor ons een droom die is uitgekomen”, glundert zaakvoerder Jeroen Lerouge.

Herva is al sinds 1966 actief als producent van vlaggen en spandoeken. In 2004 kwam Jeroen Lerouge aan het hoofd van het bedrijf te staan. “We gingen ons steeds meer bezighouden met extra diensten, zoals het (re)branden van gebouwen”, duidt hij. “In feite deden we voor winkelketens alles wat te maken had met het mooier maken van de binnen- en buitenkant. Op een dag huurde Gazet van Antwerpen (GvA) een magazijn bij ons en dat was in de periode van de GvA-trofee in het veldrijden. Zo zijn we ook in de sportsector gerold.”
Lerouge werd steeds meer een vertrouwd figuur in de koerswereld. “Het begon met een interviewwand en al snel werden we ook gevraagd om een podium te verfraaien. Ik leerde meer mensen in die wereld kennen en onze diensten werden uitgebreid. Het is onze specialiteit om een product te maken dat anders is dan dat van de anderen. We willen iets cools neerzetten. Eigenlijk is het de bedoeling dat wanneer wij een gevel behandeld hebben, de buurman naar buiten kijkt en zich verslikt in zijn koffie.”
Bekend gezicht
Het Kempisch bedrijf is inmiddels thuis op de koers. De broers Bart en Geert Wellens, Erwin Vervecken, Niels Albert… allemaal schudden ze Lerouge graag de hand. “Ik heb de microbe voor de koers meegekregen van mijn ouders en grootouders. Wij houden van het volkse van de koers, je staat nog altijd dicht bij de renners. Het concept is nog altijd puur: met een pintje aan de kant naar de koers kijken, veel meer moet dat niet zijn.”

Wanneer een klant zich bij Herva meldt, bespreken ze samen de ideeën en verwachtingen. “Wij tekenen dan iets uit en kunnen ook een 3D-plan opstellen”, klinkt het. “Mensen kunnen zo door het gebouw wandelen en kijken of het matcht met hun verwachtingen. We hebben ook oog voor eyecatchers en proberen liefst iets met een ‘hoek af’ te bedenken. Met behulp van onze ervaren vakmensen – velen van hen komen uit de bouwsector en weten van aanpakken – zetten we de tekeningen dan om in de praktijk. In totaal werken er 22 mensen voor ons bedrijf.”
Nummer 1
Inmiddels is Herva de nummer 1 in de sportwereld. Van de podiumwagen tot de jurytrailer en van de technische apparaten tot het reclamemateriaal, overal zijn ze bij betrokken. “We werken onder meer samen met de hockeyfederatie en Belgian Cycling. Ook bij de Ronde van Vlaanderen zijn we betrokken. Al enkele maanden op voorhand zitten we samen om te bespreken hoe we de technische kant gaan aanpakken. Ook veiligheid is daarbij belangrijk.”

Zoals bij heel wat Belgische bedrijven die actief zijn in de wielersport was het WK in Leuven het grote hoogtepunt. “Het kwam op een perfect moment, net na de coronalockdown”, is Lerouge trots op zijn WK-participatie. “We hebben daar alle doeken op het parcours gezet, enkel de panelen deden we niet. Toen Alaphilippe een feestje kwam bouwen op het Ladeuzeplein, was dat tussen onze doeken. Het was een droom die uitkwam. Nu vallen we terug op de jaarlijkse events, maar dat is natuurlijk ook nog altijd bijzonder mooi.”
LED-schermen
Tijden veranderen en ook Herva moest zich heruitvinden. Zo werd Brilliant LED Solutions gelanceerd, dat jaarlijks 27.000 prints vervangt. “Dat is de toekomst”, besluit Lerouge. “Ook in het voetbal zijn we op die manier betrokken geraakt bij mooie projecten. Omwille van het prijskaartje van LED-schermen zullen er ook altijd panelen blijven, maar de combinatie is nu echt aan de orde. Veel banken en automerken rekenen hierbij op ons. Stilstaan is achteruitgaan, je moet altijd blijven innoveren!”