Avonturiers! In het wielrennen bestaan ze. In het verleden staken vooral mannen de Atlantische Oceaan over om in België of Nederland te koersen en eventueel een professionele carrière uit te bouwen. Vrouwen durven dat ook. De 19-jarige Natasha Badertscher ruilde het Canadese Toronto voor het Nederlandse Leiden.

De Canadese, 1e jaars belofte, maakte een dikke week geleden in Borsbeek kennis met het niveau van de UCI-koersen. In deze openingsmanche van de SKM Ladies Cycling Cup stond ze al na 2 ronden aan de kant. Niet omwille van materiaalpech of een valpartij. Ze werd vroeg in deze 1.2-wedstrijd uit het peloton gegooid. Ook al koerst ze reeds vele jaren, aan haar bochtentechniek heeft ze nog heel wat werk.
“Bij de jeugd heb ik in Canada gekoerst én in de Verenigde Staten”, verduidelijkt Badertscher. “Ik startte daar al vrij vroeg mee. Mijn vader heeft ook gekoerst toen hij jong was. Op een bepaald moment begonnen we samen te trainen. Wielrennen is in Canada echter niet zo populair als in België en Nederland. Hier zijn veel meer wedstrijden. Je kan ‘s morgens wakker worden en een koers gaan rijden, bij manier van spreken. In Canada zijn er heel wat minder kansen. Maar de populariteit neemt wel toe. Wielrennen is er aan het groeien.”
Dus zocht Natasha Badertscher soelaas in de Lage Landen. Als juniore zakte ze al naar Nederland af. Met het Restore Cycling Team werkte ze in 2021 een reeks wedstrijden af. Ze kreeg de smaak te pakken en keerde terug. Niet alleen om de stiel te leren, maar ook om een diploma te halen. Dit academiejaar begon ze in de Nederlandse universiteitsstad Leiden een 3-jarige opleiding psychologie. Geen evidente keuze voor iemand die de Nederlandse taal (nog) niet machtig is.
“In Leiden krijg ik de kans om de bacheloropleiding psychologie in het Engels te volgen”, gaat Badertscher verder. “Die mogelijkheid is voor mij echt een buitenkans. Ik verblijf ook in Leiden. De eerste weken was het flink aanpassen, want ik kom uit Toronto, de grootste stad van Canada. Intussen heb ik in Leiden een bepaalde routine gevonden. Ik doe mijn volledige studie hier. Inzake psychologie heeft de universiteit van Leiden een hele goeie faam. En ik wilde per se naar het buitenland om te studeren. Jawel, ik ben helemaal in m’n eentje naar Nederland gekomen. Hier kan ik mijn studies ook combineren met koersen.”
Een win-win voor de Canadese die ook dit seizoen het shirt van het Restore Cycling Team verdedigt. Inzake wielrennen moet ze nog veel leren. Haar eerste optreden in een UCI-wedstrijd was niet meteen een meevaller. Ook al is de bezetting van zo’n 1.2-koers niet zo sterk als WorldTour-wedstrijden. Ze stond in Borsbeek heel snel langs de kant.
“Van bij de start ging het heel hard”, vindt ze. “Ook in de bochten. Ik belandde achteraan het peloton. Als je daar zit, moet je na elke bocht hard sprinten om weer aan te pikken bij de groep. Op den duur wordt het te veel en moet je het peloton laten rijden. Ik heb nog wat werk, maar dat wist ik voor ik hier aan de start kwam. De juiste balans vinden tussen studeren en koersen is ook niet altijd makkelijk.”
Ambitie
Bij het Restore Cycling Team krijgt Badertscher tijd om zichzelf te ontwikkelen. “Vorig jaar was ik al eens gastrenster bij Restore”, vertelt de Canadese. “Toen ik besliste om in Leiden psychologie te studeren, zocht ik een ploeg. Ik kwam weer uit bij Restore. De mensen uit de omkadering van het team zijn bijzonder vriendelijk. Bij de ploeg heb ik me meteen welkom gevoeld. Ik heb natuurlijk nog heel veel te leren. Dit is mijn 1e jaar als U23. Nu probeer ik zoveel mogelijk te koersen, probeer ik zoveel mogelijk ervaring op te doen. Op sportief gebied heb ik wel wat ambitie, maar waar ik zal geraken, kan ik niet voorspellen. Ik ga hard werken om op die manier progressie te maken.”
Afgelopen weekeinde werkte Badertscher in Norg (Drenthe) de Acht van Noordenveld af. Ook daar haalde ze het einde niet. Dat hoeft niet tot paniek te leiden. Heel wat 1e jaars beloften kraken tijdens hun 1e seizoen bij de vrouwen elite harde noten. Alleen is dat gevaarlijk om de motivatie te verliezen. “Voor mij is dit in combinatie met psychologiestudies een heel groot avontuur”, besluit Badertscher.